Dívky bez věna mají smůlu

Inteligentní slečna, venkovanka, čestná, 24letá, domácky vychovaná, s věnem Kč 200 tisíc, seznámí se s charakterním pánem ve státním postavení neb lékařem neb se zámožným pánem. Zn. "Zaručená diskrétnost"

Inzerát stál 1,20 za slovo a foto bylo za 20 korun.Burdats

Pracovníci sběrných surovin a taky knižních antikvariátů mají jednu společnou výhodu. Do rukou se jim dostávají staré knihy zcela nahodile a oni zcela nahodile si je prohlížejí, než je dají k recyklaci. Recyklací v antikvariátě myslím jejich další prodej. Občas se povede nalézt skvost.
"Pane vedoucí, můžu vám tady nechat ty staré časopisy, samozřejmě zadarmo", se širokým úsměvem pokládal známý pražský herec Radek Holub hromadu potištěného papíru na pult.
Staré noviny a časopisy, pokud neobsahovaly nějaký zásadní článek, např. o úmrtí presidenta Masaryka se běžně nedochovaly. Až do počátku 90tých let minulého století se v centrální Praze topilo většinou uhlím. Pamatujete na ty ohromné hromady uhlí, o které jsme zakopávali v zimě na téměř každém chodníku. A právě na rozdělávání ohně v kamnech padla naprostá většina vytištěných novin a časopisů. Jak je vidět, některé se zachovaly. A dokonce bulvární, což už vůbec není pravidlem.
Opatrně otevírám Pražský illustrovaný zpravodaj. s podtitulem společenský, nepolitický týdeník. z roku 1931. Titulní obrázek chodských svatebčanů nakreslil akademický malíř J. Strnad. Hned tento obrázek na titulce mne přinutil nalistovat rubriku Malý oznamovatel. A všichni zákazníci, kteří v té době byli v antikvariátě ztichli a začali poslouchat. Četl jsem nahlas jeden inzerát za druhým, a mladé studentky nevěřily, že si nevymýšlím. Tady je důkaz:
"S dámou elegantní a distingvovanou sportovkyní, seznámí se 34letý svobodný gentleman. Zn. Uniforma." Tak tento inzerát by mohl vyjít i dnes, ikdyž nevím, zda nějaký uniformovaný policista potřebuje distingvovanou dámu.
Další inzerent, již nenápadně uvádí, že mu nejde jenom o seznámení s kyprou ženuškou, ale i o peníze: "Majitel cukrářského závodu v Praze hledá touto cestou milou ženušku. Zn. Věno vítáno."
Ten další chce taky věno, ale pořádně vysoké: "Spolumajitel továrny v Praze touží se seznámiti s hezkou dívkou s větším věnem. Zn. Vážně."
V následujícím inzerátu je již věno řádně vyčísleno: "26letý obchodník s dobře prosperujícím obchodem seznámí se za účelem sňatku s inteligentní a vzdělanou dívkou do 28 let, mající 300-400 tisíc Kč. věna. Zn. Společně a šťastně životem."
Jenom pro uvedení do souvislostí. Rodinné domky stavěné v té době na pražských předměstích stály okolo 100 tisíc Kč.
Z tohoto pohledu asi většina nízkopříjmových slečen neměla šanci. Například tato měla asi smůlu: "Pro svoji sestru, 23letou venkovskou zaměstnankyni v obchodě v Praze, měsíčně 800 Kč platu, s menším věnem a výbavou hledám vážnou známost. Zn. Ničeho netuší". No ta asi bude překvapena jaké tragické existence jí její bratříček dohodí.
Pokud děvče nemělo velké věno, ale tatíček měl statek či podnik, šance na vdavky tady byly: "31letý mlynář, velké postavy, abstinent, hledá slečnu neb vdovu k přiženění se do jakéhokoliv prosperujícího podniku neb hospodářství. Zn. Ozve se?"
Starší a rozvedení muži mívali menší nároky na věno: "45letý, rozvedený, bezdětný obchodník kůžemi a peřím ožení se s dámou s menším věnem. Zn. Osiřelý." Uvést předmět svého podnikání do inzerátu, zřejmě mělo zvýšit přitažlivost inzerenta.
Nejpřitažlivější zřejmě byli majitelé automobilů. V té době jich bylo u nás pouze několik desítek tisíc, tak se nedivme těmto inzerátům: "21letý sportovec-automobilista hledá partnerku. Zn. Fiat." nebo "Učitel, autosportsman hledá dívenku do 24 let. Foto nutné, vyměním. Zn. Vážně." Další inzerát bude zřejmě velmi nevážného charakteru: "Dva veselí mládenci hledají mladší dívky k společným autovýletům. Foto nutné. Zn. Praga."
Následující inzerent je ochoten prominout i jeden, zřejmě v té době velký handicap: "30letý úředník střední postavy s bytem, hledá slečnu s vlastním příjmem. Němkou nepohrdnu. Zn. Praha."
Nenápadně se k většímu majetku chce dostat další koumák: "Učiním majitelku průmyslového podniku šťastnou a zdokonalím výrobu, která si mě vezme za manžela. Zn. Průmyslovák."
Co inzerát, to skvost. Četl jsem je dlouho a zákazníci se bavili. A na závěr skutečně deprimující inzerát mladíka v hluboké finanční tísni: "Která dáma půjčí mladému, hezkému inteligentu pro záchranu existence 500 Kč? Zn. Sňatek odměnou."
Komentáře nechám na vás.

Autor: Milo Burdátš | neděle 9.5.2010 9:09 | karma článku: 32,92 | přečteno: 3018x