Poctivý Abe

Narodil se 12. února roku 1809 do chudé farmářské rodiny, v devíti letech přišel o milovanou matku. Brzy se o sebe musí postarat, sám se učí číst a psát. Nachází zálibu v knihách, vzdělává se. Vystřídá hodně povolání a díky vlastní píli se stává velmi dobrým řečníkem.

Umí si získat lidi, rád se zapojuje do různých debat. Stane se právníkem, lidmi vyhledávaným pro jeho schopnost pomoci jim v řešení sporů. Nebyl nijak bohatý, ani charismatický, zato vynikal bystrostí, houževnatostí a zásadovostí, jíž si získal respekt i u svých protivníků. Jeho opravdovost a odvaha mu navždy vynesla punc výjimečné osobnosti. Dostal se do nejvyšší politiky, záhy však zemřel rukou atentátníka.

Před 148 lety, dne 15. dubna v 7 hodin 22 minut, byl po devítihodinovém boji o život prohlášen za mrtvého. Abraham Lincoln – šestnáctý americký prezident.

Čím byl tento složitý, neústupný a zároveň bezelstný a citlivý člověk tak výjimečný? Čím stále fascinuje celé generace? Pod slupkou těžkopádného člověka melancholické povahy dřímal duch trpělivého člověka s velkým srdcem. Uměl zhojit zraněné city, dokázal převzít zodpovědnost za selhání svých podřízených, uměl se podělit o zásluhy a poučit z chyb. Vzdorujíc obrovským tlakům, vytrvale pokračoval v práci a ve svém přesvědčení. Neztratil víru ani v těch nejtěžších chvílích.

Po nominaci v prezidentské kampani byli soupeři přesvědčeni, že byl vybrán nesprávný muž. Právník odkudsi ze Springfieldu, poslanec v bezvýznamném volebním období, který dříve neuspěl ani ve volbách do Senátu. Lincoln se nedal zastrašit. Jako realista věděl, že se utká s mocnými protivníky

Soupeři připisovali Lincolnovu nominaci náhodě a jeho umírněnému postoji k otroctví. Lincoln bojoval za zrovnoprávnění, ale především za Unii. Hlavní cíl války, pokud už musela být, viděl v zachování Unie a ústavy. Otroctví v té době vyvolávalo ostré debaty a rozvášňovalo davy lidí.

V Lincolnově triumfu hrála velkou roli pozoruhodná politická rozhodnost a emoční síla. Vše bylo vykoupeno porážkami a strádáním. I s tím se však dokázal Lincoln vyrovnat.

Lincoln řekl:  „Člověk je tak šťastný, jak šťastný se rozhodne být.“

Dne 6. listopadu byl Lincoln zvolen prvním republikánským prezidentem v historii. Našli se ti, kteří nechápali i ti, kteří nevěřili a nepřáli. Lincoln dokázal, že rozhodně je schopným politikem.

Učinil, do té doby, něco zcela výjimečného. Po vítězství v prezidentských volbách přijal své soupeře do vlády. Důkaz jeho nesmírné odvahy a velikosti. Stal se vůdcem skupiny svých rivalů. Jak byl citlivým, tak zásadovým, netrpěl ve vládě lidi neschopné a nedůvěryhodné.

Nikdo nejsme bez chyb. Měl je Lincoln i lidé v jeho okruhu. Bezpochyby to však byl člověk charakterní, pevných zásad, uměl jednat s lidmi, chtěl dobro pro všechny. Byl skromný a pokorný.

Kde tohle v politice chybí a naopak převažuje vlastní prospěch, tam to nikdy nemůže dobře fungovat.

Vřele doporučuji knihu Lincoln - Tým rivalů, o níž Barack Obama řekl: „Vynikající kniha, jedinečná studie, jak vést lidi.“ Výborná biografie a v současnosti i film Stevena Spielberga.

Další články autora

Pijte vodu pijte pitnou vodu

Dochutit si svoji porci úspěchu

Veliký strach lze zakrýt odvahou

Goebbels - kulhavý ďábel

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Veronika Bujoková | pondělí 15.4.2013 15:55 | karma článku: 8,28 | přečteno: 529x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91