Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pijte vodu pijte pitnou vodu…

Manžel mojí kamarádky se vrací z práce, padá únavou. Nepřehlédne však manželčin ustaraný výraz. Rychle jí předběhne: „Hlavně se mě neptej, jestli jsem dost pil.“

Nemáme moc rádi, když do nás horem dolem tlačí, co bychom měli a co ne, jak si udržet zdraví a vitalitu do stovky. Pitný režim, oblíbené téma dnešní doby. Jenže něco na tom je. Nejde jen o to, kolik toho vypijeme, ale co pijeme. Třeba vodu? Voda je život. I my jsme z větší části tvořeni vodou.

Když návštěva požádá o vodu, dívají se trochu divně. Nechtějí urazit „pouhou“ vodou, takže nakonec to skončí u minerálky. Někteří vodu jako tekutinu neuznávají tvrdíce, že se jim po ní dělá špatně. Co na té vodě je? Je jen pro chudáky? Jsme ovlivněni rčením: „Nemá ani na slanou vodu?“ I v písničce se zpívá: „Vodu pijou žáby, pívo starý báby, my pijeme rum.“ Nebo také pivo. Vůbec nic proti pivu, ba naopak, obsahuje nejvíce vody, je zdravé a to naše obzvláště dobré. Ale všeho moc škodí.

Vodu pijeme doma všichni. Ne jen tu, ale máme vlastní studnu, vodu zdravou a dobrou. Už jsem vyrostla z toho, abych se trápila tím, co si kdo o mě myslí. Nedozrálým dětem to zase tak jedno není. Ve škole si mají připadat jako exoti mezi většinou, která se krmí koupenými koblihami a jinými sladkostmi. O přestávce je nával u automatů se sladkými tyčinkami a nápoji. Vždy se najde „obětavec“, který skočí do protější večerky pro pytlíky chipsů. „Jsi králík, že se zase krmíš zeleninou a pořád chlastáš tu vodu?“ Tuhle větu slýchávají děti docela často. Kdo je vlastně ten exot?

I mimo školu hravě děti spořádají pár lahví slazených nápojů a k tomu hromadu sušenek. Půl litru sladkého nápoje znamená v průměru 11 kostek cukru. Jen půl litru! Zajímalo by mě, kdo by poradil během krátké chvíle spořádat celou krabici kostkového cukru. Všem by bylo, myslím, špatně.

Je lepší doplnit tekutiny nějaké, nežli žádné, pokud není jiná možnost. Dát si občas minerálku, džus nebo jiný sladký nápoj, proč ne. Ne však denně v litrech! Na cukru vzniká závislost jako jakákoliv jiná. Platí to stejně tak o pivu nebo třeba o čajích z bylin. Kdo myslí, že je to bomba, když se jimi bude nalévat, pak se mýlí.  Nic se nemá přehánět, ani se zdravím.

Poslední dobou ale vedou jiné „bomby“, ty energetické. Není ojedinělý jev vidět malé kluky, jak směle nakupují energetické nápoje. Nikdo se tomu už nediví. Jen učitelky a řidič autobusu mají hrůzu ze školních výletů. Slabší jedinci to neustanou. Pytlík na zvracení je zcela zbytečný. Probíhá to rychle. Energetické nápoje u mladých vedou. Proč?  Výrobce slibují síly býka a energie za sto, ale po prostudování jedinec zjistí, že nápoje jsou rychlým občerstvením s nulovou výživovou hodnotou. Lze nějaký nápoj doporučit? Snad jen ten, který nevypijete. Dovolit si ho můžou občas jen sportovci.

Voda je životodárná. Čerstvá z kohoutku je u nás na vysoké úrovni. Je levná. A když už jsme u toho, znáte 20 nejzdravějších nápojů? Že by tam patřila kdysi světoznámá minerální voda? Dokument autora Petra P. Riese, stojí za shlédnutí. Původní Ottův pramen se ztrácí na zašlém rumišti jako kouzlo starých časů. Ale to už je jiné téma.
20 nejzdravějších nápojů

Bude líp

Diety a módní vlivy

Jak odstranit vodu z těla

Svět chce být klamán

Hyeny v lidských podobách

 

 

 

Autor: Veronika Bujoková | úterý 9.4.2013 15:55 | karma článku: 16,33 | přečteno: 1363x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Migréna a kofein – je skutečným pomocníkem?

Jak se to vezme. Většina migreniků si ráno s chutí vypije kávu a většina má představu, že silná káva může migrenózní záchvat zadržet. Najdou se i argumenty proti. Kofein skutečně může migréně docela rychle zabránit. Avšak reaguje prostřednictvím závislosti. Mnoho pacientů trpících migrénou pije kávu kvůli nízkému krevnímu tlaku. Na chvíli káva pomůže, ale po dvou až třech hodinách účinek odezní a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Blížící se únava vyžaduje další kávu a ta může vést k migréně.

12.2.2014 v 8:36 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3171x | Společnost

Veronika Bujoková

Pohřebiště lidských vztahů

Tak jsem se dřív trápila. Co mi kdo řekl a neřekl, co mi kdo vyčetl, kdo mi vynadal, kdo mě ignoroval a jak jsem se měla chovat já. Míša mi řekla, že se přetvařuju, Eva zase, že jsem moc vážná a Vlasta dokonce, že jsem nafoukaná. Mirka se urazila, že jsem si s ní málo povídala.

7.2.2014 v 8:36 | Karma: 13,18 | Přečteno: 514x | Společnost

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

Od doby, kdy téměř padesátiletá žena vstoupila na jeviště soutěže Britain ́s Got Talent, uplynulo už pár let. Mezitím se tam vystřídalo mnoho dalších. Všichni zažili dlouhé čekání, únavu a stres, někteří se setkali s úšklebky, nesouhlasným mručením či pobavenými pohledy. Jen pár vyvolených zažije pocit slávy. Takové už soutěže jsou.

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91 | Přečteno: 574x | Společnost

Veronika Bujoková

Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

9.1.2014 v 8:36 | Karma: 10,75 | Přečteno: 536x | Společnost

Veronika Bujoková

„Malá Praha“, které slunce přeje

Klikatí se v hustém porostu stromů, pomalu a jistě stoupá. Kdo vytrvá, naskytne se mu pohled z dávných dob. Čas se tu opravdu tak trochu zastavil.

19.12.2013 v 8:36 | Karma: 13,30 | Přečteno: 405x | Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Mobilizace vězňů dorazila i na Ukrajinu. Ta počítá s až 20 tisíci novými vojáky

17. května 2024  17:39

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým odsouzeným...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není.
Redaktorka webu www.diety-recepty.cz