Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peklo na zemi

Velkým pomocníkem při zvládání a redukci stresu jsou relaxační techniky. Je na člověku, jakou si zvolí, ale nejlépe je najít takovou, která mu bude pomáhat. Má to ale háček. Jaký?

Podstatné je zvolenou metodu provádět. Ne párkrát za rok, když je ouvej. Co děláme jednou za měsíc, nemá smysl. Důležitá je pravidelnost a pozitivní nastavení. Je jedna velmi úspěšná metoda, která pomáhá při zvládání stresu a nejen při něm. Jaká ? Autogenní trénink. Lze se jí naučit u terapeutů, některých lékařů, v kurzech, ale i doma.

Autogenní trénink může velmi pomoci lidem, kteří trpí migrénami. V České republice trpí migrénou přes milion osob, což je na naší zemi poměrně velké číslo. Migrénu nelze přehlížet ani zlehčovat.

Kdo zvládne autogenní trénink a naučí se ho využívat, ten může s jeho pomocí přerušit záchvat za 15 minut. Zhruba po ročním cvičení se začnou záchvaty redukovat a později se může stát, že se neobjeví vůbec. Záleží na jednotlivci. Je důležité nepřestávat ani při zlepšení stavu či dokonce vymizení problému.

Dá se říci, že autogenní trénink by měli využívat všichni. V podstatě není člověk, který by neměl stres, problémy pracovní či osobní, ale také úzkost nebo strach. I když se člověk cítí bez potíží, neznamená to, že je nemá. Často je jen potlačuje a je otázkou času, kde a jak se projeví. Na úrovni psychické nebo fyzické, později obojí? Jsme lidé z masa a kostí, s emocemi, ne chodící roboti. Aspoň zatím…

Co ovlivňuje autogenní trénink?

Odbourává stres a tím nastoluje rovnováhu v organismu
Má dalekosáhlý účinek na sympatický nervový systém
Zlepšuje prokrvení v oblastech s poruchami prokrvení
Navrací opět do normálu krevní tlak a puls
Uvolňuje napjaté svalstvo

Proč je vlastně autogenní trénink tak účinný?

Je to proto, že vše, na co myslíme, má tendenci se uskutečnit. Co chceme, to nám tělo plní. Myslí to s námi velmi dobře, ale pokud mu vkládáme špatné informace, škodíme si. Ne nadarmo se říká: „Na co myslíme, to jsme.“ Zdraví je jen jedno, nikde se nedá koupit a nikdo nám ho nemůže dát.

Migrénám se nevyhnul Napoleon, Chopin, Caesar, Vincent van Gogh, Petr Iljič Čajkovskij, Johanka z Arku. Slavná nejsem, migrenik jsem. Mnoho let mi převrací život naruby, ale vzdávat se nehodlám. Bojuji všemi možnými i nemožnými prostředky. Vždy si říkám, mohlo by být hůř. Migréna mi hodně vzala, ale i dala. Umění pokory, umění zastavit se a umění užívat každého dne, kdy je člověku dobře. A hlavně, nebrat už vážně všechny ty, kteří rádi vtipkují na téma: „Zase jí bolí hlava.“ Nic neví. Já vím, že je to peklo na zemi.

Když má někdo narozeniny, většinou slaví. Někdo ve velkém, někdo decentně, někdo třeba vůbec. Někdo pozve spoustu kamarádů, jiný je rád v kruhu rodiny. Mít narozeniny je fajn, mít kamarády je fajn, mít zdraví je fajn. Mít migrénu není fajn. Včera jsem měla narozeniny a také migrénu, tu nejhorší za poslední dobu. Říkám si: "Hm, nic lepšího tam k narozeninám neměli?" Ale přesto. Jsem ráda, že mám svého lékaře, že mi předepíše léky, že mám kde se schoulit, že jsou lidé, kteří mne chápou, že mne podpoří kamarádi a vůbec, že žiju a třeba můžu napsat tenhle článek, i když mě pořád bolí hlava, ale člověk nějak časem otupí. Ale. Zatím se mi netřesou ruce, nejsem slepá ani chluchá, neslintám a nemluvím nesmysly, aspoň doufám. Může být hůř. Proto, nepromarnit žádnou šanci!

Těžké zimní blues

Zdravé dobroty

Zase jí (ho) bolíhlava

Autor: Veronika Bujoková | pondělí 23.9.2013 8:36 | karma článku: 6,11 | přečteno: 405x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Migréna a kofein – je skutečným pomocníkem?

Jak se to vezme. Většina migreniků si ráno s chutí vypije kávu a většina má představu, že silná káva může migrenózní záchvat zadržet. Najdou se i argumenty proti. Kofein skutečně může migréně docela rychle zabránit. Avšak reaguje prostřednictvím závislosti. Mnoho pacientů trpících migrénou pije kávu kvůli nízkému krevnímu tlaku. Na chvíli káva pomůže, ale po dvou až třech hodinách účinek odezní a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Blížící se únava vyžaduje další kávu a ta může vést k migréně.

12.2.2014 v 8:36 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3168x | Společnost

Veronika Bujoková

Pohřebiště lidských vztahů

Tak jsem se dřív trápila. Co mi kdo řekl a neřekl, co mi kdo vyčetl, kdo mi vynadal, kdo mě ignoroval a jak jsem se měla chovat já. Míša mi řekla, že se přetvařuju, Eva zase, že jsem moc vážná a Vlasta dokonce, že jsem nafoukaná. Mirka se urazila, že jsem si s ní málo povídala.

7.2.2014 v 8:36 | Karma: 13,18 | Přečteno: 514x | Společnost

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

Od doby, kdy téměř padesátiletá žena vstoupila na jeviště soutěže Britain ́s Got Talent, uplynulo už pár let. Mezitím se tam vystřídalo mnoho dalších. Všichni zažili dlouhé čekání, únavu a stres, někteří se setkali s úšklebky, nesouhlasným mručením či pobavenými pohledy. Jen pár vyvolených zažije pocit slávy. Takové už soutěže jsou.

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91 | Přečteno: 574x | Společnost

Veronika Bujoková

Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

9.1.2014 v 8:36 | Karma: 10,75 | Přečteno: 536x | Společnost

Veronika Bujoková

„Malá Praha“, které slunce přeje

Klikatí se v hustém porostu stromů, pomalu a jistě stoupá. Kdo vytrvá, naskytne se mu pohled z dávných dob. Čas se tu opravdu tak trochu zastavil.

19.12.2013 v 8:36 | Karma: 13,30 | Přečteno: 405x | Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Fin, který ukradl desítky tisíc záznamů z psychoterapie, půjde do vězení

30. dubna 2024  19:45

Finský soud v úterý odsoudil 26letého muže k šesti letům a třem měsícům vězení za to, že se...

Největší klimatické nesmysly přijala současná vláda, míní europoslanec ANO

30. dubna 2024  19:37

Byla to právě vláda premiéra Petra Fialy z ODS a evropské předsednictví České republiky, kdy se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není.
Redaktorka webu www.diety-recepty.cz