Kdo se směje naposled…

O mém dědečkovi by se dala napsat kniha. Všichni ho měli rádi. Mírumilovný člověk, nikomu neškodil. Měl rád humor, dobré jídlo, svůj klid a nás. Čtyři neposedné vnuky. Hrával s námi polštářovou válku, dokud nezasáhla babička, chodil po okolních lesích a učil, jak se chovat k přírodě.

Večer rozvěšoval na topení mokré ponožky a poctivě dělal chlebíčky. Každou neděli nás brával do města a kupoval nekonečno kopečků zmrzliny, která tenkrát chutnala úplně jinak. Starat se v sedmdesáti letech o čtyři klacky skoro celé prázdniny? Chtěla bych mít jednou tolik energie.

Nikdy neprotestoval, když ho babička pro něco poslala, "odskočil" si rád, hlavně když se sousedka přišla zeptat, jestli něco nepotřebují, že jde zrovna kolem. „Jo akorát tak, přišla vyzvídat“, věděl děda a šel na půdu. Trávil tam chvíle klidu nad starými fotografiemi a hlavně mapami, ty miloval. Pečoval o sady s rýsovacími potřebami. Rýsovat a kreslit uměl, písmo měl předpisové. Ale tak už to dřív bylo. Žádná technika, jen ta ruční. Dědeček miloval babičku, byl jí vděčný za všechnu péči. Jak s oblibou říkával, zachránila ho před jistou záhubou. Spálil i vodu na čaj, vaření se omezovalo na chlebíčky. Babička byla rázná a praktická žena a také velmi pracovitá. Dědeček jí se vším pomáhal a říkal: „Ty moje Ludmilko“, babička mu zase říkala: „Vem si zuby, dědo.“ Ale měli se moc rádi a panovala mezi nimi úcta. Leckomu to dnes může připadat směšné a přeci není. Když byla válka, dědeček trávil celé dny v práci, jako traťmistr byl neustále v nebezpečí. Babička se starala o vše ostatní. Žili v souladu.

Dědeček, jak jinak, miloval vlaky. Kdekoliv dnes slyším v dálce známé dunění, vzpomenu si a také si říkám, jak by chudák koukal na to, kam to slavné dráhy dopracovaly. Byl by asi smutný. Smutných věcí je v životě i tak dost. A proto je lepší hledat to pozitivní a umět se smát.

Jednou nám vyprávěl dědeček příhodu, kterých měl v rukávu vždycky dost. Po válce vezl rodině kufr plný jablek. Každé jídlo bylo tehdy velkou vzácností. Kufr byl dost těžký. Jak vcházel do nádražní haly, vysmekl se, otevřel a jablka se rozkutálela po nádražní hale. Zdrcený dědeček je začal rychle sbírat. Lidé ochotně pomáhali, jen jeden starší pán dostal obrovský záchvat smíchu. Do doby, než mu vypadla zubní protéza. Můj, jindy velmi slušný a zdvořilý dědeček, jen suše poznamenal: „Tak a neválí se tu jen moje jablka, ale i tvoje zuby.“ Ten pán už se nesmál, musel je rychle hledat. Inu ne nadarmo se říká: „Kdo se směje naposled, ten se směje nejvíc.“

Dědeček byl vděčný babičce a já jsem vděčná jim oběma. Za všechnu péči, lásku i vzor. Za čas s nimi strávený. Tím spíš, když jsem, ne jednou zažila, a těžko bych tomu věřila, kdybych nezažila, kdy se objeví vnuci v době vyplácení důchodů. Přinesou trapnou maličkost, zato si odnesou důchod a za měsíc ahoj. Myslí si, že jsou zase o něco bohatší, ale přitom jsou stále chudší a chudší. Jen o tom neví.

Jak zhubnout a udržet si váhu

Džentlmen jako opak frustráta

Autor: Veronika Bujoková | pátek 7.6.2013 8:36 | karma článku: 15,00 | přečteno: 487x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Migréna a kofein – je skutečným pomocníkem?

Jak se to vezme. Většina migreniků si ráno s chutí vypije kávu a většina má představu, že silná káva může migrenózní záchvat zadržet. Najdou se i argumenty proti. Kofein skutečně může migréně docela rychle zabránit. Avšak reaguje prostřednictvím závislosti. Mnoho pacientů trpících migrénou pije kávu kvůli nízkému krevnímu tlaku. Na chvíli káva pomůže, ale po dvou až třech hodinách účinek odezní a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Blížící se únava vyžaduje další kávu a ta může vést k migréně.

12.2.2014 v 8:36 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3168x | Společnost

Veronika Bujoková

Pohřebiště lidských vztahů

Tak jsem se dřív trápila. Co mi kdo řekl a neřekl, co mi kdo vyčetl, kdo mi vynadal, kdo mě ignoroval a jak jsem se měla chovat já. Míša mi řekla, že se přetvařuju, Eva zase, že jsem moc vážná a Vlasta dokonce, že jsem nafoukaná. Mirka se urazila, že jsem si s ní málo povídala.

7.2.2014 v 8:36 | Karma: 13,18 | Přečteno: 514x | Společnost

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

Od doby, kdy téměř padesátiletá žena vstoupila na jeviště soutěže Britain ́s Got Talent, uplynulo už pár let. Mezitím se tam vystřídalo mnoho dalších. Všichni zažili dlouhé čekání, únavu a stres, někteří se setkali s úšklebky, nesouhlasným mručením či pobavenými pohledy. Jen pár vyvolených zažije pocit slávy. Takové už soutěže jsou.

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91 | Přečteno: 574x | Společnost

Veronika Bujoková

Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

9.1.2014 v 8:36 | Karma: 10,75 | Přečteno: 536x | Společnost

Veronika Bujoková

„Malá Praha“, které slunce přeje

Klikatí se v hustém porostu stromů, pomalu a jistě stoupá. Kdo vytrvá, naskytne se mu pohled z dávných dob. Čas se tu opravdu tak trochu zastavil.

19.12.2013 v 8:36 | Karma: 13,30 | Přečteno: 405x | Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není.
Redaktorka webu www.diety-recepty.cz