Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Darujte holoubkové, sestřičky, bratříčkové,

almužničku hoďte mi, pánbůh se vám odmění. Darujte sirotkovi ubohému, prokřehlému, hladovému, chudáčkovi, žebráčkovi slepému, chromému, hluchému…“. Vtom žebrák uvidí Ivana s medvědí hlavou a začne utíkat. Už není slepý a chromý. Kdo by neznal scénu z klasické pohádky Mrazík.

Někdy mám pocit, že jsem se ocitla v Mrazíkovi. Jedno docela malé náměstí. Jeden potřebuje něco vyřídit a nakoupit. Nelze minout „človíčka“, který strčí pod nos krabici s hadrovými panenkami a jede jako kolovrátek. Člověk se cítí téměř pronásledován. Našli někde prosťáčka a řekli mu: „Dáme ti práci, budeš hodně důležitý!“ A on je tak rád a strhne se. On za nic nemůže. Běhá dál neúnavně po náměstí a vrhá se po lidech.

Kde jsou ti, co mu nalili do hlavy, aby celý den obíhal náměstí a přepadával lidi ze zálohy? Jednou jsem se rozhodla. Na základě informací u zakoupené panenky jsem se dala do pátrání. Labyrint odkazů a nic neříkajících informací. Přesné částky, jejich konkrétní využití a kdo za to zodpovídá? Nic.

Bývala jsem naivní. Jako studentka jsem na hlavním nádraží věnovala prosící Romce s miminkem poslední drobné. Pro mne hodně peněz, ale pro ni? Záhy jsem pochopila. Vzala je a vztekle hodila, rozletěly se po hale nádraží. Zapomněla jsem. Platila jsem opět všelijaké složenky. Hladovějící v Africe, opuštění sirotci, balíčky na Ukrajinu, psi v útulku. Koupila jsem balík pohlednic malovaných postiženými lidmi. Výtěžek? Zneužili chudáky a zmizeli s penězi. Jednou manžel řekl: „Dost!“ Poslední kapka přetekla před pár lety. Šla jsem za kamarádkou, která pracuje jako účetní na faře. Objevila se tam romská žena s klukem, asi sedmiletým. Skuhrala, jak má těžký život s nemocným chlapcem. Byla jí nabídnuta pomoc, ne ta finanční. Po neúspěchu obrátila a rozlítila se. Z křesťanů rázem udělala hnusné jehovisty, div ne rasisty nebo nacisty, mlela páté přes deváté. Začala jsem se raději sbírat k odchodu. Střetli jsme se na chodbě. Její, evidentně narušený syn, mě najednou vší silou praštil do břicha se slovy: "Bílá svině!" Dlouho jsem měla šok. Byla jsem v sedmém měsíci těhotenství!

Přiznávám se, že jsem vyrostla ze sbírek, kupování panenek na ulici, placení pochybných složenek. Na pomoc rakovině? Často jsou to ti, kteří nemají nazbyt a přispívají. A vedle toho se tuneluje jedna nemocnice za druhou, ubývá oddělení, lůžek, přibývá stále dražších léků, chronicky a těžce nemocní mají utrum. Uzavírají se nevýhodné smlouvy. Člověk platí pojištění celý život a nakonec z toho vůbec nic nemá, jen nervy. O důchodech nemluvě. Stát počítá s tím, že žádné nebude vyplácet, dřív lidi svojí politikou zlikviduje.

Nedávno mne jeden známý, zaměstnanec velké farmaceutické společnosti, usadil slovy: „Pomoc dětem v Africe? Na tu nevěř. Jsou to jen reklamní triky.“

Povodně, rok 2002. Skupina lidí se rozhodne pomoci postiženým. Pošlou peníze, ale nedostanou se do těch správných rukou. Vypařily se, odplavaly s vodou? Ne. Zase se našel nějaký vykuk, který těží z neštěstí druhých. Možná si za ně a za jiné pořídila byt dcera jednoho obecního starosty. Provalilo se to náhodou. A pak se někdo diví, že lidé nevěří. Dnes už nedám na ty, kteří tvrdí, že je to jen výmluva „žgrdů“, kteří myslí jen na sebe. Pomůže-li člověk druhému, pomůže i sobě, má dobrý pocit, to je jistě pravda. Pomáhám ráda, ale po svém, dnes už si vybírám.

Věřím v sílu okamžiku. Když se do vytopeného domu zoufalé učitelky přihrne celá třída s prostředky, smetáky, jídlem, dobrou náladou a nezištnou pomocí. Věnují čas, peníze, svoje srdce. Občas banda výrostků, co leze na nervy, ale dokážou se spojit. Věřím, že spousta lidí pomáhá, aniž o tom okolí ví, zcela nezištně a bez humbuku kolem.

Nelze házet všechny do jednoho pytle. To jistě ne. Ale lze se lidem divit, že nevěří, že jsou skeptičtí?

Lidské duše na ulici

Sluneční záření a člověk

Autor: Veronika Bujoková | pátek 14.6.2013 8:36 | karma článku: 39,50 | přečteno: 2649x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Migréna a kofein – je skutečným pomocníkem?

Jak se to vezme. Většina migreniků si ráno s chutí vypije kávu a většina má představu, že silná káva může migrenózní záchvat zadržet. Najdou se i argumenty proti. Kofein skutečně může migréně docela rychle zabránit. Avšak reaguje prostřednictvím závislosti. Mnoho pacientů trpících migrénou pije kávu kvůli nízkému krevnímu tlaku. Na chvíli káva pomůže, ale po dvou až třech hodinách účinek odezní a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Blížící se únava vyžaduje další kávu a ta může vést k migréně.

12.2.2014 v 8:36 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3168x | Společnost

Veronika Bujoková

Pohřebiště lidských vztahů

Tak jsem se dřív trápila. Co mi kdo řekl a neřekl, co mi kdo vyčetl, kdo mi vynadal, kdo mě ignoroval a jak jsem se měla chovat já. Míša mi řekla, že se přetvařuju, Eva zase, že jsem moc vážná a Vlasta dokonce, že jsem nafoukaná. Mirka se urazila, že jsem si s ní málo povídala.

7.2.2014 v 8:36 | Karma: 13,18 | Přečteno: 514x | Společnost

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

Od doby, kdy téměř padesátiletá žena vstoupila na jeviště soutěže Britain ́s Got Talent, uplynulo už pár let. Mezitím se tam vystřídalo mnoho dalších. Všichni zažili dlouhé čekání, únavu a stres, někteří se setkali s úšklebky, nesouhlasným mručením či pobavenými pohledy. Jen pár vyvolených zažije pocit slávy. Takové už soutěže jsou.

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91 | Přečteno: 574x | Společnost

Veronika Bujoková

Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

9.1.2014 v 8:36 | Karma: 10,75 | Přečteno: 536x | Společnost

Veronika Bujoková

„Malá Praha“, které slunce přeje

Klikatí se v hustém porostu stromů, pomalu a jistě stoupá. Kdo vytrvá, naskytne se mu pohled z dávných dob. Čas se tu opravdu tak trochu zastavil.

19.12.2013 v 8:36 | Karma: 13,30 | Přečteno: 405x | Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Jsou tu falešní policisté, volali lidé na 158. Zmátli je studenti v kostýmech

30. dubna 2024  13:42

Studenti se zbraněmi oblečení v černých stejnokrojích znepokojili dopoledne lidi v obchodním centru...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není.
Redaktorka webu www.diety-recepty.cz