Člověk na cestě

Navštěvuje školy, různé kurzy nebo školení a přesto mnohdy nic neví, nic se nenaučí. Špatné školy, nevhodné kurzy, nevhodní učitelé a školitelé?

Nelze se spoléhat na jakousi „nalejvárnu“.  Nelze se vymlouvat na špatné učitele.

Pokud se má něco stát, změnit, zlepšit, je třeba jednat. Sám sobě učitelem v tom nejlepším kurzu.
Stanovit si vlastní cíl, jít si za ním, pomalu a jistě. Cesta nevede po dálnici, je klikatá, plná hrbolů, výmolů a trní. Každý překonaný úsek člověka posunuje blíže k cíli.

Život je taková cesta. Mnohdy víc než školy a kurzy, kde člověk jen tupě sedí, přednášejícího ani neposlouchá, zato sní o krásné budoucnosti. Jen sen. Pokud se z něho neprobudí, nic se nestane.

Člověk na cestě by se měl dobře dívat, používat zdravý rozum, nebát se překážek, zvládat je s trpělivostí, nechtít si nic ulehčit, něco obejít. Měl by umět přijmout radu, neměl by se nechat zlákat nabídkou snadného a rychlého cíle. Člověk na cestě by si měl věřit. Měl by přát jiným a radovat se z úspěchů svých i těch druhých.

Člověk na cestě se má ptát, stejně jako žák při vyučování, sám si má najít způsob, jak se naučit, jak vědět. Pokud člověk potřebuje „spojence“ ve svém úsilí, je dobré ho mít. Kdo se chce naučit, ten se naučí, jde za svým cílem pevně. Ještě to neznamená, že tam musí nutně dojít, ale je na cestě.

Benjamin Franklin řekl: „Řekni mi a já zapomenu. Uč mě a já si zapamatuji. Zaujmi mě a já se naučím“

Narozen 17.ledna, zemřel 17. dubna, dnes před 223 lety. Diplomat, přírodovědec, spisovatel, zakladatel první univerzity v Americe. Byl jedním z členů komise, která navrhla Deklaraci nezávislosti na Velké Británii, v platnost vešla 4. července 1776. Od té doby je tento den ve Spojených státech slaven jako Den nezávislosti. Podporoval vzdělání a hru v šachy. Nepovažoval je za pouhou hru, ale jako nástoj pro zlepšení koncentrace, sebeovládání a učení se. Sebeovládání, koncentrace, rozvoj myšlení a pokora, základní vodítka k úspěchu v životě.

Řekl: „Hra v šachy nás učí, abychom nikdy neztráceli odvahu jen proto, že naše současné postavení vypadá tak špatně.“

Je považován za vynálezce bleskosvodu, ovšem zcela nezávisle na něm pracoval s elektřinou i Prokop Diviš a bylo by nespravedlivé neuvést jeho jméno v souvislosti s tímto vynálezem. Teolog, přírodovědec, nadšený badatel. I on je považován za jeho vynálezce.

Není asi na místě vést spory o prvenství. Celoživotní práce i poslání  těchto významných pánů, nejen na poli vědy, je nesporná, bohatě z ní můžeme čerpat dodnes. Podstatnější je jejich odkaz. Jaký? Píle, vůle, pokora, podpora vzdělanosti, moudrost, rozvaha, čest. Stali se mistry života.

Franklin také řekl: "Mistr na výmluvy bývá málokdy ještě mistr v něčem jiném"
Další články

Poctivý Abe

Záhadné pojmy PSA a Gleasonovo skóre - postrach mužů?

Život není to, co chceme, ale to, co máme

Džentlmen jako opak frustráta

Velký strach lze zakrýt odvahou

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Veronika Bujoková | středa 17.4.2013 15:55 | karma článku: 5,20 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91