Kouzlo stopování

Skočit do auta, dojet na cílové místo, podívat se tam okolo a zase jet zpátky. Nebo si koupit zájezd v cestovce a v termínu od do se držet předem stanoveného programu. Přesné, rychlé a jednoduché. Občas se ale vyplatí vyšetřit si více času, vydat se na cesty na vlastní pěst a třeba stopem.

Cestování stopem vás naučí trpělivosti a umění mít radost z maličkostí. Jen tehdy zakusíte, co je to za pocit, když po dvouhodinovém čekání konečně něco stopnete a máte radost jak malé dítě. Jak je to nakažlivé, když se daří, jdete rychle z auta do auta, posunete se za den pěkně daleko a ještě k tomu zadarmo.

Budete zoufalí, když vás ani po dvou hodinách nikdo nevezme a do toho začne pršet.

Budete naštvaní, když po půl dni úspěšného stopu ztvrdnete druhého půl dne na jednom místě.

Potkáte spoustu zajímavých lidí. Třeba dvojici Američanů, co cestují po Evropě v dodávce.  Nebo Nigerijce, který žije v Rakousku a potřebuje si zanadávat na Rakušany.

 Ráno se probudíte ve stanu obsypaném slimáky. Budete se smát pokaždé, když někde uslyšíte jméno toho městečka, kde se to stalo.

Lidi na vás budou nechápavě koukat, proč máte tak velký batoh.

 Jenom tehdy, když cestujete na vlastní pěst, se vám stane, že čekáte tři hodiny na vlak, který nakonec ani nejede. A budete u toho čekání jíst Milku  a pít slivovici. A dorazí vás skutečnost, že si chcete z  žalu koupit víno a všechno už je zavřené.

 Poznáte, kde jsou lidi ochotní tak, že kvůli vám seskočí z kola a půjdou vám ukázat cestu. A potom narazíte na místa, kde ještě dupnou na plyn, když kolem vás budou projíždět.

 Zjistíte, že vám v obchodě sekuriťák věnuje zvláštní pozornost, protože vidí velký batoh a slyší češtinu.

Budete cítit s ničím nesrovnatelnou volnost i otravu, že všechno trvá déle. Cestování na vlastní pěst vám občas pěkně nafackuje, vytrestá vás za vaši nepřipravenost a vy na to budete později vzpomínat ne s hněvem, ale se smíchem.

Upozornění: Jak jednou začnete, nebudete chtít přestat,…

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Bučíková | neděle 24.8.2014 8:00 | karma článku: 10,20 | přečteno: 651x