Mrazivá alternativa

Walter Fleischer je poněmčený Čech, hrdina vítězného triumfu Říše, ovšem pár let po válce zapomenutý a zametající zasněžené ulice svého rodného města. Poválečné Německo se zbavuje svého černého svědomí a tak se Walter ještě před Vánoci rozhodne k tomutéž, byť jen ve svém malém, rodinném měřítku.

Jan Poláček načrtl svět, ve kterém se Třetí říše stala vítězem, již v povídce Cesta hrdiny (Imperium Bohemorum, Pevnost 10/2010). Je to svět, kde létající talíře Vril a okultní společnost Thule nejsou jen pojmy, kterým by se dalo shovívavě pousmát. Energie und Blut funguje a genzai bakudan stihli vyrobit Němci spolu s Japonci dřív, než Amerika. Waltera ale momentálně zajímá jen jedna věc, postarat se adekvátně o všechny členy rodiny, které měl a má, byť část z nich už je mrtvá, anebo umírající. Snad za to může všeobecná nálada zametání před vlastním prahem, snad nabídka záhadného vysloužilce opět zasednout do kokpitu Vrilu, snad předvolání na Komisariát a pocit, že sekyra revizionismu dopadla konečně i na něj.

            Poláček svůj alternativní svět nechává z velké části ukrytý pouze v náznacích, nejdůležitější jsou pro něj postavy, působící na malém poli působnosti, kterým je předvánoční městečko Chrud. Ať už se jedná o samotného Waltera, jeho bytnou, paní Steinovou, schovanku Rózu, popeláře Rapla, ale hlavně personu, která, byť je zmiňována pouze ve střípcích Walterových vzpomínek, na sebe bezpodmínečně strhává pozornost - Walterova otce, úředníka Komisariátu, kata, který rozhodoval nad osudy ostatních. Jeho despoticky neomylný přístup k životu, který z velké části ovlivnil Walterovo počínání - včetně jeho vzpoury a přihlášky do lycea Vrilu - je při vší své odpornosti a nabubřelosti nadmíru fascinující. Velmi zajímavé jsou i vzpomínky na Walterova školní léta, hlavně v kontextu s pozdějšími osudy jejich aktérů.

I když se tedy jedná o příběh komorní, neveselý a v několika momentech bez přetvářky hororový, Spěšný vlak Ch. 24.12. je jedna z nejkvalitnějších knih české provenience, se kterou může mít čtenář tu čest a to i mimo rank fantastické literatury.

Nakladatelství: Argo

Rok vydání: 2010

Počet stran: 261

Vazba: vázaná

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vendula Brunhoferová | úterý 26.10.2010 11:06 | karma článku: 6,74 | přečteno: 1141x
  • Další články autora

Vendula Brunhoferová

Pachové zkoušky

2.12.2010 v 10:30 | Karma: 9,01

Vendula Brunhoferová

Křehký literární klenot

23.11.2010 v 15:44 | Karma: 5,31

Vendula Brunhoferová

Geniální násoska

16.11.2010 v 14:46 | Karma: 5,80

Vendula Brunhoferová

Virtuální světlo

8.11.2010 v 11:04 | Karma: 5,93