Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Virtuální světlo

Laser má své čtenáře rád a proto už léta vybírá to nej, co se ve vodách fantastiky dá ulovit, ať už mluvíme o horkých novinkách anebo klasicích nad klasiky. Kyberpunkové opusy Williama Gibsona proto sjednotil co se úpravy, překladů a autora obálek týče, schoval je pod křídla edice Mistrovských děl SF a Virtuální světlo bylo druhou vlaštovičkou, kterou plzeňáci od tohoto autora mezi lačné čtenářstvo vyslali. Tahle resuscitace má smysl, vážení.

Jedna blbost může člověku pěkně převrátit život. Ví to Berry Rydell, losangeleský expolicista a ex-securiťák a ví to i Chevette Washingtonová, sanfranciská kurýrka, na pár vteřin zlodějka a vzápětí štvanec na útěku. Rydell, toho času na volné noze přijímá úkol Chevette chytit, protože rekvizita, kterou ukradla, zdánlivě obyčejné brýle, zajímá poměrně pestrou škálu lidí - zádumčivého Warbabyho, jeho asistenta Freddieho, zabijáka Lovelesse a hlavně jakousi tajemnou organizaci v pozadí, pro kterou tato partička má udělat špinavou práci. Jenže Rydell jako správný policajt neztratil cit pro vyhodnocení sporných situací a tak se shodou náhod ocitne na straně mladé kurýrky. Oba dva se tak stávají psanci a vypadá to, že jediným spasitelem jejich životů může být tajemná hackerská organizace, Republika touhy.

Příběh chatrný, ba prosťoučký, kulisy a úvahy opulentní. Prostředí Virtuálního světla je světem politického a státního rozpadu, ostatně Los Angeles a San Francisko jsou metropolemi dvou odlišných států - SeKalu (NoCal) a JiKalu (SoCal). Novými vládci světa jsou nadnárodní korporace, zábavní průmysl a na lokálním poli působnosti může vzniknout třeba sekta, která zbožšťuje televizní vysílání, anebo pestré ghetto obalující sanfranciskou Golden Gate. Nechybí technické vychytávky, inteligentní hmota, nanotechnologie nebo holografická technika. Svět se rozdělil na bezmocné a všemocné, střední třída obyvatelstva téměř neexistuje a pod bizarními věžemi bují spojení technologie a kriminality, tak jak je u Gibsona dobrým zvykem. Co ovšem může čtenáře odkojeného Neuromancerem překvapit, je absence vedlejšího kyberprostorového světa. Gibson se věnuje nákresu budoucnosti téměř na dohled - Virtuální světlo bylo napsáno v roce 1993 a jeho prostředí se týká Kalifornie těsně po přelomu milénia. V tuto chvíli je tedy román spíše nástinem alternativní historie, držíme-li se přesných datumovek, ale ani tento fakt mu při čtení neubírá na zajímavosti. Gibson boduje i přehlednou kompozicí obou dějových linií - příběh Chevette a Rydella se spravedlivě střídá, a to i v okamžicích, kdy sdílejí stejné situace, případné flashbacky nematou a občas je vyprávění proloženo zcela mimodějovým působením postav Jamazakiho a Skinnera, kteří však dokreslují obraz prostředí, ve kterém se Virtuální světlo odehrává. Některé věci se prostě neomrzí, rádi se k nim vracíme a užíváme si je snad ještě víc, než předtím. A Gibsonův styl k nim bezesporu patří.

Nakladatelství: Laser
Překladatel: Tomáš Richtr
Rok vydání: 2009
Počet stran: 319, Rozměr: 108×166, Vazba: brožovaná

Autor: Vendula Brunhoferová | pondělí 8.11.2010 11:04 | karma článku: 5,93 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Vendula Brunhoferová

Pachové zkoušky

Obklopují nás na každém kroku, ať už jsou příjemné nebo nepříjemné. Dokážou se linout z mnoha míst a spousta věcí se z nich dá uhádnout, ať už dobrých nebo špatných. Někdo je na ně až extrémně háklivý, až je mu z nich nevolno, někdo má svoji "hranici odolnosti" výš než ostatní. Své soukromé "pachové zkoušky" si skládáme dnes a denně.

2.12.2010 v 10:30 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Ostatní

Vendula Brunhoferová

"Mute náš, jenž jsi v kyberprostoru...

posvěť se jméno tvé, přijď spojení tvé, buď vůle tvá, jak v Sionu, tak i ve Sprawlu. Ono-Sendai dejž nám dnes, a odpusť nám naše průsery, jakož i my odpouštíme těm, co nás ve vězení masa nechali, a neuveď nás v pokušení, ale chraň nás od rovné čáry na EEG. Neboť tvůj je kyberprostor i veškerý LED navěky. Ve jménu Case, Molly a Armitage, enter." Tak takhle zhruba by mohla znít modlitbička zarytého kyberpunkera, zbožně mačkajícího v rukou bibli tohoto subžánru, Neuromancera.

25.11.2010 v 21:15 | Karma: 6,58 | Přečteno: 801x | Diskuse| Ostatní

Vendula Brunhoferová

Křehký literární klenot

Horton Bluett je tyranizován svými pěstouny a jeho jedinou útěchou a parťákem v nepříliš radostných chvilkách je paňáca Junky, hračka s prapodivnýma očima a bez nadsázky spojena s Hortym přímo životním poutem. Při útěku od krutého otčíma je Horty přijat do skupiny cirkusáků, exotů, kteří ovšem nejsou hříčkou přírody, jak by se mohlo zdát. A jak to tak v životě bývá, pod svícnem je největší tma.

23.11.2010 v 15:44 | Karma: 5,31 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Vendula Brunhoferová

Geniální násoska

Galloway Gallegher rád a hodně pije. Což o to, takových vzorků lidské populace najdeme na každém rohu tucet. Jenže málokdo, komu se téměř podaří si přivodit delirium tremens a to více než často, si tímto dokáže uvolnit erupci vědeckého génia, který dokáže vymyslet neuvěřitelné věci. Problém nastává s odléhajícím účinkem alkoholu - Gallegherovi je špatně, v domě nebo před domem mu leží sestavený přístroj záhadného účelu a na dveře mu buší přinejlepším rozčilený zákazník, přinejhorším policajti a právníci.

16.11.2010 v 14:46 | Karma: 5,80 | Přečteno: 874x | Diskuse| Ostatní

Vendula Brunhoferová

Expediční trabanty EGU + BABU

Expediční trabanti EGU a BABU se zúčastnili se svou posádkou cesty napříč Afrikou (předtím takto projeli Asii). Veškeré informace o výpravách najdete na http://www.transtrabant.cz. Model zpracoval František Sochor v měřítku 1:32. Stavba mi zabrala ca. 12 hodin a model je ještě doplněn vypáleným dezénem pneumatik.

3.11.2010 v 11:14 | Karma: 11,64 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1013x
Čtenářka (převážně fantastika), chovatelka (převážně morčat), majitelka (převážně tří psů a jednoho kocoura), občas něco napíšu (převážně když mám vážně čas).

Pod diskusemi vystupuji jako Vlcacka

Seznam rubrik