Maso proti oceli

Budoucnost může být někdy velmi nepříjemná, zvlášť když se vás pokouší zabít už v přítomnosti.

Letos jsme se dočkali Muže v oceli hned nadvakrát. Filmový Iron Man právě atakuje česká kina ve svém druhém dobrodružství a ten comicsový k nám konečně také dolétl díky péči a píli nakladatelství Crew. Nutno podotknout, že hned napoprvé český čtenář získal velmi chutný pamlsek - příběh zkomponovaný Warrenem Ellisem za doprovodu neskutečné kresby Adi Granova. Co na tom, že se jedná o restart série, čtenář se vůbec neztratí.

            Z laboratoří Futurepharm je odcizen preparát Extremis, který má tu moc změnit člověka na supervojáka. Co ale čert nechtěl, výrobek je odprodán teroristům. Tonyho Starka zažádá o pomoc jeho dávná přítelkyně Maya Hansenová - spoluautorka Extremisu, a Stark samozřejmě zapřáhne Iron Mana. Jenže co naplat - supersvaly kovem nenahradíš a tak když Iron Man při prvním střetu dostane fatálně na frak, situace zdá se býti bezvýchodnou.

            Co na Extremisu bezesporu překvapí je fakt, že příběh je velice konverzační. Díky Ellisově scénáristické zdatnosti a nadhození opravdu velmi zajímavých témat - ekonomicko politických, morálních i technologických - nejsou "kecací" sekvence pranic nudné, ať už jde například o interview Starka a novináře Pillingera, či návštěva Hansenové a Starka u jejich přítele Sala Kennedyho. Dočkáme se i několika flashbacků, které objasňují minulost nejen Tonyho Starka, ale i jeho protivníka, čímž ho vyjímají ze sbírky plochých padouchů. A i kdyby přeci jen nějaká hluchá chvilka nastala, stačí se zaměřit na kresbu Adi Granova. Jeho postavy, ale i prostředí kolem nich jsou tak dokonalé, až to mrazí. Díky tomu jsou akční scény, když už se na ně dostane, naprosto dechberoucí, dynamické, uvěřitelné a hlavně parádně promakané. V tomto díle zasluhuje pozornost každý rámeček na každé stránce. Tony Stark se tak svého entrée v českých luzích a hájích dočkal v naprosto perfektní kondici.

Nakladatelství: Crew
Překladatel: Darek Šmíd
Rok vydání: 2010
Počet stran: 144, Rozměr: 170×260, Vazba: brožovaná

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vendula Brunhoferová | úterý 8.6.2010 13:38 | karma článku: 5,73 | přečteno: 759x
  • Další články autora

Vendula Brunhoferová

Pachové zkoušky

2.12.2010 v 10:30 | Karma: 9,01

Vendula Brunhoferová

Křehký literární klenot

23.11.2010 v 15:44 | Karma: 5,31

Vendula Brunhoferová

Geniální násoska

16.11.2010 v 14:46 | Karma: 5,80

Vendula Brunhoferová

Virtuální světlo

8.11.2010 v 11:04 | Karma: 5,93