Krev, písek a svoboda

Horko, písek, prach a čtyři lvi v hlavní roli. Další Lví král? Kdepak. Zapomeňte na Disneyho, teď jsou tu Vaughan s Henrichonem.

V roce 2003 stačil jeden nálet amerických letadel na bagdádskou ZOO, aby se zvířatům v ní bydlícím jejich rutina, kterou znali, rozpadla na prach. To se dotklo i čtveřice tamnějších lvů. Najednou před sebou měli celý širý svět - plný prchajícího masa na kopytech, neznámých věcí a hlavně bájné a nevyzpytatelné svobody. V komiksovém příběhu Briana K. Vaughana a Niko Henrichona - a za pomoci výborného překladu Jana Kantůrka - sledujeme jejich cestu od prvních váhavých okamžiků osvobození až do trpkého konce, kterého se paradoxně dočkají od stejné síly, která jim svobodu dala. Na průzkum světa mimo jejich chápání se vydávají čtyři naprosto odlišné charaktery - poloslepá, sarkastická a konzervativní Safa, zbrklá a náladová Núr, rozvážný Zill a maličký Ali, pro kterého je celý svět jedno velké dobrodružství. Díky těmto rozdílům v jednotlivých postavách čtenáře scénárista posouvá před různé konfrontace - jednou ze stěžejních je přemítání nad výhodami bezpečného ale přeci jen zajetí oproti vyrovnání se se svobodou, když je náhle darována, či obrácení se proti svým věznitelům.

            Je jasné, že výtvarník Niko Henrichon studoval lvy opravdu důkladně - pohyb a dynamika velkých koček je na každé stránce vynikající, a i když jsou jejich charaktery polidštěny, mimika ne. Jenže i ta zvířecí toho napoví přehršel - stačí olíznutí, zařvání nebo sklopení uší. Pozadu nestojí ale ani ostatní zvířata - prchající stádo z ostatních klecí, opičí gang, skupina bílých arabských koní, anebo černý démon z útrob honosného paláce. Však ani kulisy v podobě rozbombardovaného města nejsou nijak letmé - vše je precizně vykresleno, do nejmenšího detailu - lvům se práší od tlap a rozžhavený kotouč slunce jakoby se propaloval přes stránku až ke čtenáři. "Zde jsou lvi", hlásí pro ty okamžiky celý Bagdád. A čtenář má křehkou a zvláštní příležitost s nimi být.

 

Nakladatelství: Comics Centrum
Překladatel: Jan Kantůrek
Rok vydání: 2010
Počet stran: 136, Vazba: brožovaná/vázaná

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vendula Brunhoferová | středa 9.6.2010 17:58 | karma článku: 6,84 | přečteno: 607x
  • Další články autora

Vendula Brunhoferová

Pachové zkoušky

2.12.2010 v 10:30 | Karma: 9,01

Vendula Brunhoferová

Křehký literární klenot

23.11.2010 v 15:44 | Karma: 5,31

Vendula Brunhoferová

Geniální násoska

16.11.2010 v 14:46 | Karma: 5,80

Vendula Brunhoferová

Virtuální světlo

8.11.2010 v 11:04 | Karma: 5,93