Křehký literární klenot

Horton Bluett je tyranizován svými pěstouny a jeho jedinou útěchou a parťákem v nepříliš radostných chvilkách je paňáca Junky, hračka s prapodivnýma očima a bez nadsázky spojena s Hortym přímo životním poutem. Při útěku od krutého otčíma je Horty přijat do skupiny cirkusáků, exotů, kteří ovšem nejsou hříčkou přírody, jak by se mohlo zdát. A jak to tak v životě bývá, pod svícnem je největší tma.

Trpaslice Zena, která si malého chlapce vezme pod ochranná křídla, již při prvním setkání pozná, že Horty není obyčejný chlapec. Proto se snaží do něj vložit vše nejlepší co se týče lidských vědomostí a morálních hodnot, i když technicky vzato Horty už dávno člověkem není. Mohou za to Junkyho oči - mimozemské organismy, které na Zemi vegetují již tisíce, možná miliony let. Existuje však člověk, který je těmito "drahokamy" posedlý, hledá je, sbírá, mučí svými psychickými výpady a tím se je snaží nutit, aby dělaly, co chce on. Tím člověkem je Pierre Monetre - Lidožrout - muž s hlubokou a pohrdavou nenávistí k lidstvu, ředitel cirkusu zrůd, které přivedl k životu svými experimenty. Jenže ony zrůdy jsou častokrát mnohem lidštější, než sám Monetre, člověk do posledního atomu svých buněk. Horty se díky svému páru "drahokamů" stává lovnou zvěří, navíc si na jeho pronásledování přihřívá polívčičku i jeho bývalý pěstoun Armand, který neváhá jako zbraň použít Hortyho bývalou kamarádku z dětství Kay.

Hortonův příběh je velice přímočarý, byť se odehrává v časovém úseku bezmála dvanácti let. Sturgeon se nezabývá ničím okolo, pro něj jsou důležité postavy a jejich konání. Už z několika vět je jasné, jak je Armand Bluett vůči Hortymu nenávistný a naopak Zena Hortona bezmezně miluje, nebo jak je soudce Bluett mladé Kay odporný. A právě tento přímočarý minimalismus, trefa do černého bez přílišného dovysvětlování je na této útlé knížečce tím nejsilnějším. Málokterý spisovatel dokáže zůstat nejen v hlavě čtenářově, ale i v srdci. Sturgeon to nepochybně dokázal, což při faktu, že jde o jeho prvotinu, je naprosto skvělým výkonem.

Nakladatelství: Laser
Překladatel: Kateřina Přádová
Rok vydání: 2010
Počet stran: 191

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vendula Brunhoferová | úterý 23.11.2010 15:44 | karma článku: 5,31 | přečteno: 769x
  • Další články autora

Vendula Brunhoferová

Pachové zkoušky

2.12.2010 v 10:30 | Karma: 9,01

Vendula Brunhoferová

Geniální násoska

16.11.2010 v 14:46 | Karma: 5,80

Vendula Brunhoferová

Virtuální světlo

8.11.2010 v 11:04 | Karma: 5,93