Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman: Titán české politiky a můj pohled na něj

V den inaugurace prezidenta Zemana jsem se rozhodl napsat pár vět o jeho osobnosti a politické kariéře. Miloš Zeman totiž není standardní normální politik. Jedni ho milují, druzí ho nenávidí.

Už v dětství byl zvláštní, neměl skoro žádné kamarády a celý svůj čas trávil četbou knih. Díky tomu se stal mnohem chytřejším a vzdělanějším než všichni okolo něj, což jim dával zřetelně najevo. Pohrdal lidmi, kteří nedosahovali jeho intelektu a chtěl, aby to věděli. Tato vlastnost mu zůstala celý život.   

Opovrhoval i komunistickým režimem, přišel mu zastaralý a neefektivní. Už v době svého mládí praktikovat svoji další oblíbenou aktivitu, provokace. Úmyslně dráždil režim, i když věděl, že ho za to vyhodí z práce. Zapojit se ale do nějakého disidentského hnutí, bylo však pod jeho úroveň.

Jako individualista a samotář vystupoval i v období revoluce a prvních letech po ní, kdy se zapojil do Občanského fóra. Nelíbila se mu jak parta liberálů okolo Havla, tak s parta pravicových ekonomů okolo Klause. Zeman není jasný levičák ani pravičák. Je jen velkým zastáncem Keynese, tedy státních zásahů do ekonomiky a jeho největší modlou jsou investice. Národní hospodářství by mělo být regulováno státem, jenž by do ní měl obrovsky investovat. To je jeho cíl. 

Po revoluci byl ale Zeman s těmito myšlenkami izolovaným pěšákem v poli bez jakéhokoliv vlivu či postavení. V roce 1992 přišel v jeho životě zlom, uvědomil si totiž, že nestačí mít pouze pravdu, ale je za nutná i organizovaná sila, která tu pravdu prosadí. Začal hledat vhodnou politickou stranu a vybral si malou Sociální demokracii, která byla v rozkladu, rozhádaná a s preferencemi okolo 5% (asi jako dnes). Zeman ji během roku ovládl a rozjel něco, co změnilo dosavadní politiku. Najednou se ukázalo, že není pouze namyšlený intelektuál, ale i bravurní politik se schopností číst a manipulovat veřejnost. Nepostavil svoji kampaň na nudných sociálnědemokratických frází o solidaritě a ekologii, místo toho se zaměřil na tvrdou kritiku kuponové privatizace a tunelování.

Během pěti let se mu podařilo něco nepředstavitelného, malá, okrajová a rozhádaná partaj dokázala porazit milovanou ODS a vyhrát volby  (32% hlasů). Během své zběsilé jízdy si však vytvořil spoustu nepřátel a zdálo se, že skončí jak Mečiar a nesestaví vládu. Zeman však ukázal, že je i neuvěřitelný pragmatik. V jednom momentu úplně obrátil svoji dosavadní politiku, spojil se svým úhlavním nepřítelem Klausem a stal se premiérem.

Jeho vláda měla samozřejmě své stinné stránky, byla však velmi efektivní a aktivní. Vytáhla zemi z krize, zprivatizovala banky, vytvořila kraje, zprofesionalizovala armádu a připravila vstup do EU. Zeman byl tehdy na vrcholu své moci a chtěl už jen jedno – stát se prezidentem, což se mohla podařit, protože ČSSD v té době měla výbornou pozici a Zeman byl favoritem voleb. Jenže přišel největší šok v jeho životě, ze kterého se dodnes nevzpamatoval. Jeho spolu-straníci a kolegové ho zradili a prezidentem se nakonec stal Klaus. Z nejmocnější muže ve státě spadnul na dno, neměl stranu, funkci ani peníze. V hanbě tedy odjel na Vysočinu a přemýšlel co dál.

Rozhodl se, že postupně rozloží ČSSD, pak potrestá zrádce (Sobotku, Špidlu, Grosse, Zaorálka…) a vrátí se s veškerou parádou zpět. Trpělivě dlouhé roky čekal a psal knihy, jezdil na člunu, chodil po lese až se nakonec dočkal a odpočatý se v plné zbroji rozhodl vrátit do hry, kdy kandidoval v první přímé volbě prezidenta. U moci byla extrémně neoblíbená pravicová vláda, jeho protikandidáti byli slabý a nevýrazní, to všechno mu pomohlo nakonec vyhrát a stát se prezidentem.

Během svého prvního funkčního období splnit všechny své cíle. Nejdříve se vypořádal s Nečasovou vládou, pak díky spojení s Babišem a blbostí Sobotky sešrotoval ČSSD a nakonec i znovu vyhrál volby. Získal vše co chtěl, ve sněmovně i mezi veřejností má silnou podporu a premiér s vládou mu zobou z ruky. Teď už může v klidu dovládnout s pocitem, že nemůže prohrát.

Miloš Zeman je kontroverzní postava, celá jeho kariéra je lemována pragmatickými kroky, kdy šel opravdu přes mrtvoly. Pokud ho někdo zradí, tak nezapomíná o úplně ho nezničí. Nic ale není černobílé. Prezident Zeman asi nejvíce chápe pocity a přání české společnosti, má velké zásluhy na rozvoji České republiky, má k ní silný vztah a jsem přesvědčen, že je srdcem demokrat. Jeho velká výjimečnost je v tom, že vždycky říká, co si myslí a nikdy neustupuje mediálnímu tlaku. To je v Evropě dnes obrovská vzácnost.

Ale nikdo není dokonalý…   

Autor: Jan Broul | čtvrtek 8.3.2018 9:40 | karma článku: 35,26 | přečteno: 1492x
  • Další články autora

Jan Broul

Kdyby Rusko na Ukrajině před rokem vyhrálo...

V dějinách lidstva se najdou momenty, které kdyby se staly jen trochu jinak, tak to doslova změní vývoj světa. Co by stalo, kdyby Rusko na Ukrajině před rokem uspělo?

20.2.2023 v 8:20 | Karma: 27,07 | Přečteno: 830x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Dvě dekády od 11. září - Americké fiasko

Teroristické útoky 11. září 2001 změnily svět a hlavně Ameriku. Podle mého názoru současníci ještě zcela nedocenili důležitost této události, od které dnes uběhlo 20 let. Co se skutečně změnilo?

11.9.2021 v 8:47 | Karma: 19,55 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Svět po pandemii - 1. díl

Korona, korona, korona. Poslední dobou neslyšíme nic jiného. Logicky je to všude téma číslo jedna. Jaké to však bude mít dlouhodobé následky?

4.4.2020 v 8:24 | Karma: 10,88 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Chceme vůbec s islamisty bojovat?

Jsem ohromen tím, co v posledních dnech čtu v českých mediích a v diskuzních fórech. Roky všichni stále hlásají, jak musíme bojovat proti islamismu a terorismu, jak jim nesmíme ustupovat atd.

5.1.2020 v 10:37 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1921x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Borisův triumf v Británii

V Británii se odehrály asi nejdůležitější volby od konce 2. světové války, které zásadně určily budoucnost země a ve kterých jasně zvítězili Johnsonovi Konzervativci. Jak se to ale vlastně stalo? Proč Konzervativci vyhráli (pro ně

16.12.2019 v 8:10 | Karma: 22,16 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Nejraději měli Češi EU za předsednictví. Vlnu nevole vyvolala migrační krize

1. května 2024  11:03

Největší nespokojenost s členstvím Česka v Evropské unii byla v době migrační krize. V roce 2016...

Česko slaví 1. máj. Na Střeleckém ostrově se hádali komunisté s aktivisty

1. května 2024,  aktualizováno  10:55

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:44

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Seznam rubrik