Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump - Rok první: Proti všem!

Blíží se rok od inaugurace Donalda Trumpa. Dříve jsem tohohle showmana a baviče bral spíše jako menší zlo vedle Clintonové, 

jenže během roku se z něho vyklubal politik, který se sice nechová jako typický státník, spíše jako buldozer, ale který jde za svým programem i klidně proti všem. A daří se mu!

Proti Trumpovi je vedena obrovská kampaň, kterou historie nepamatuje, i prezident Zeman je proti němu miláčkem médií. Odolává všem liberálním elitám, Demokratům i ,,svým“ Republikánům, kteří se ho snaží sesadit. Pojďme se tedy podívat, co se mu ve funkci povedlo a co naopak ne.

Nejdříve si zahraji na CNN a rozmáznu neúspěchy. Největší Trumpova porážka je zřejmě neprosazení změny Obamacare, což byl jeden z jeho největších slibů v kampani. Tuto bitvu vedl několik měsíců a když už byl skoro v cíli, tak ho zradila jeho vlastní strana.

Další neúspěch vidím v tom, že se nechal vlákat do pasti tzv. ruské kauzy, kde všichni sledují, jestli náhodou není Putinův agent. On v této situaci musí pragmaticky jít s Ruskem do konfrontace a naděje na urovnání vztahů jsou zatím v nedohlednu.

Poslední porážka je Severní Korea, kde sice hlavní vinnu nese jeho předchůdce Obama, jenž to nechal zajít takhle daleko, jenže ani Trump prostě neměl Kimovi dovolit získat jadernou zbraň. V tuto chvíli s tím už nikdo nic neudělá a Amerika musí uznat KLDR za atomovou mocnost.

Zde by článek v CNN skončil, jenže já zmíním i některé jeho úspěchy. Trump zcela správně odstoupil od Pařížské dohody, která brutálně poškozovala americké hospodářství a neřešila téměř nic.

V oblasti omezení migrace si vede velmi dobře, vyhrál boj se soudy o migrační dekret, který zakazuje vstup na území USA lidem z šesti převážně muslimských zemí. Zatímco Obamova administrativa přijímala ročně okolo 110 tisíc uprchlíků, Trump to omezil na 45 tisíc. Počet nelegální migrantů z Mexika se zmenšil přibližně o 150 tisíc od jeho nástupu (téměř o 50%) a to ještě nestojí připravovaná zeď. Postupně ruší různé uprchlické programy, ze Salvadoru, Haiti...

Pozitivní je určitě i rušení různých nařízení omezující podnikání nebo těžbu surovin. Za jeden rok takto eliminoval cca 400 regulací (zelení aktivisté šílí).

Asi největší vítězství je obří daňová reforma. Trumpova vláda drasticky snížila daně nejenom firmám ale i všem vrstvám společnosti. Tak velké daňové škrty Amerika pamatuje snad jen ze zlatých Reaganových dob.

Nakonec přejdu k zahraniční politice, kde se Trump chová velmi pragmaticky a jde mu zejména o byznys podle hesla - America first. Nutí země NATO, aby plnili své závazky a přispívaly na obranu 2% HDP, ruší finanční pomoc státům, které mu nejsou loajální, například Pákistán a výrazně podporuje Izrael! Jako první prezident ukázal, že má koule a uznal Jeruzalém za hlavní město židovského státu. Muslimská reakce? Žádná, jen pár demonstrací. Oznámil i vystoupení z pro-palestinské organizace UNESCO.

Když uvážíme, že Trump proti sobě nemá pouze opozici, ale i většinu médií se státní správou, která stále vynáší informace a spolehnutí není ani na vlastní stranu, tak v této situaci jsou zatím jeho výsledky více než dobré. Ekonomika roste skvělým 3-4% tempem, stejně tak mzdy, nezaměstnanost je na historickém minimum 4% a americké firmy se vrací zpátky do USA.

Trump ukazuje světu, že to jde a že naše západní hodnoty nejsou ještě zcela v troskách. Představuje i mizivou naději, že si z toho Evropa někdy vezme příklad.

Autor: Jan Broul | úterý 16.1.2018 9:20 | karma článku: 29,03 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Jan Broul

Kdyby Rusko na Ukrajině před rokem vyhrálo...

V dějinách lidstva se najdou momenty, které kdyby se staly jen trochu jinak, tak to doslova změní vývoj světa. Co by stalo, kdyby Rusko na Ukrajině před rokem uspělo?

20.2.2023 v 8:20 | Karma: 27,07 | Přečteno: 830x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Dvě dekády od 11. září - Americké fiasko

Teroristické útoky 11. září 2001 změnily svět a hlavně Ameriku. Podle mého názoru současníci ještě zcela nedocenili důležitost této události, od které dnes uběhlo 20 let. Co se skutečně změnilo?

11.9.2021 v 8:47 | Karma: 19,55 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Svět po pandemii - 1. díl

Korona, korona, korona. Poslední dobou neslyšíme nic jiného. Logicky je to všude téma číslo jedna. Jaké to však bude mít dlouhodobé následky?

4.4.2020 v 8:24 | Karma: 10,88 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Chceme vůbec s islamisty bojovat?

Jsem ohromen tím, co v posledních dnech čtu v českých mediích a v diskuzních fórech. Roky všichni stále hlásají, jak musíme bojovat proti islamismu a terorismu, jak jim nesmíme ustupovat atd.

5.1.2020 v 10:37 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1921x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Borisův triumf v Británii

V Británii se odehrály asi nejdůležitější volby od konce 2. světové války, které zásadně určily budoucnost země a ve kterých jasně zvítězili Johnsonovi Konzervativci. Jak se to ale vlastně stalo? Proč Konzervativci vyhráli (pro ně

16.12.2019 v 8:10 | Karma: 22,16 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Seznam rubrik