Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kritika Evropské unie

Čím dál více lidí si začíná uvědomovat, že Evropská unie nefunguje tak jak by měla. Důvodů je mnoho, hlavně se ale odcizila evropským hodnotám a pravému duchu evropského projektu. Tím je volný pohyb osob, společný trh a spolupráce

Čím dál více lidí si začíná uvědomovat, že Evropská unie nefunguje tak jak by měla. Důvodů je mnoho, hlavně se ale odcizila evropským hodnotám a pravému duchu evropského projektu. Tím je volný pohyb osob, společný trh a spolupráce národních států. 

To dávalo smysl a většina Evropanů s tím i souhlasila, jenže se někde stala chyba a z tohoto hezkého snu se stala spíše noční můra.

Pomalu a nenápadně se pravomoci národních států centralizují do Bruselu a lidé zjišťují, že jejich vláda už prakticky nemá žádnou moc a o jejich životech se rozhoduje někde daleko za hranicemi, kde na to nemají vliv.

Podle mého názoru je tato koncepce evropského projektu naprosto nepřijatelná. Je totiž nefunkční, neefektivní a hlavně nedemokratická a čím více se EU integruje, tím je to horší.

Proč je nefunkční a neefektivní je jasné. Tak obrovský celek jako je EU s půl miliardou obyvatel musí neustále řešit nějaké globální problémy, stejně jako Rusko, Spojené státy a další velké země. Jenže to se nedaří, protože EU tvoří 28 států a každý z nich je rozdílný a má jiné zájmy a politiku. To je však přirozené a vždycky jednotlivé členské země budou mít na různou věc různý pohled. To zapříčiňuje, že celý proces rozhodování je strašně pomalý a většinou se stejně nic dohodne, tak jak to vidíme v migrační krizi. Proto Brusel žádnou společnou zahraniční politiku mít nemůže, protože jiné zájmy má Německo a jiné třeba Británie. Už teď to škodí a ubližuje celé Evropě.

Přesto se Brusel snaží evropské státy ještě více integrovat a sjednocovat. Důvod je jasný. Čím více pravomoci bude společných, tím více bude mít Brusel práce a tím také větší moc a vliv. To však poškozuje samotnou demokracii, protože jak známo, čím dále jsou politici od lidí, tím na ně občané mají menší vliv. V praxi to znamená, že o nás rozhodují politici a úředníci v Bruselu, o kterých skoro nic nevíme a kteří ani v naší zemi nikdy nebyli. Tito lidé se vlastně nikomu nezodpovídají a nejsou proto zástupci svých voličů. Starosta v obci nebo poslanec v naší zemi ví, že pokud udělá něco špatně, tak ho lidé v příštích volbách nezvolí. V Bruselu takový strach ale nemají, protože co udělají nebo pokazí, se v členských zemí lidé nedozvědí. Kolik občanů v Evropě zná předsedu evropské komise, své europoslance nebo chodí k evropským volbám? Proto je Brusel naprosto odtržen od reality a od společnosti. Je tohle opravdu ta evropská demokracie, kterou jsme chtěli?

Další z mnoha problému je ohromná byrokracie, za kterou by se nemuseli stydět ani v Sovětském svazu za dob Brežněva. Existují desítky bruselských institucích, které jen aby zdůvodnily svou existenci, vymýšlejí různé směrnice na potraviny, řeší kvóty na mléko a další blbosti. Problém jsou i evropské dotace, které poškozují volný trh a vytváří korupční prostředí.

Těch chyb na nynější Evropské unii je spousta, přesto bych jí okamžitě nerušil nebo z ní vystupoval. Je potřeba spíše provést důkladnou reformu celého evropského projektu a vrátit se ji ke kořenům jako je volný obchod a pohyb osob a samozřejmě přátelská spolupráce evropských demokratických států bez bruselských úřadů.

Autor: Jan Broul | pondělí 4.1.2016 9:40 | karma článku: 40,03 | přečteno: 3404x
  • Další články autora

Jan Broul

Kdyby Rusko na Ukrajině před rokem vyhrálo...

V dějinách lidstva se najdou momenty, které kdyby se staly jen trochu jinak, tak to doslova změní vývoj světa. Co by stalo, kdyby Rusko na Ukrajině před rokem uspělo?

20.2.2023 v 8:20 | Karma: 27,07 | Přečteno: 830x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Dvě dekády od 11. září - Americké fiasko

Teroristické útoky 11. září 2001 změnily svět a hlavně Ameriku. Podle mého názoru současníci ještě zcela nedocenili důležitost této události, od které dnes uběhlo 20 let. Co se skutečně změnilo?

11.9.2021 v 8:47 | Karma: 19,55 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Svět po pandemii - 1. díl

Korona, korona, korona. Poslední dobou neslyšíme nic jiného. Logicky je to všude téma číslo jedna. Jaké to však bude mít dlouhodobé následky?

4.4.2020 v 8:24 | Karma: 10,88 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Chceme vůbec s islamisty bojovat?

Jsem ohromen tím, co v posledních dnech čtu v českých mediích a v diskuzních fórech. Roky všichni stále hlásají, jak musíme bojovat proti islamismu a terorismu, jak jim nesmíme ustupovat atd.

5.1.2020 v 10:37 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1921x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Borisův triumf v Británii

V Británii se odehrály asi nejdůležitější volby od konce 2. světové války, které zásadně určily budoucnost země a ve kterých jasně zvítězili Johnsonovi Konzervativci. Jak se to ale vlastně stalo? Proč Konzervativci vyhráli (pro ně

16.12.2019 v 8:10 | Karma: 22,16 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Rozstřel Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Seznam rubrik