Sluneční moskyt / Kapitola II. / Návštěva

Obyčejné šílenství každodenního života.

Pro Kapitolu I. klikněte zde


„Máš ten dort? Máš? Šak ano, hen je. Brali sme ho, co by né. Bysme tam přece nedojeli enom tak,“ hodila Marie Prácová do placu zase jednu ze svých hlášek. Spolucestující v kupé se usmál a snažil se to skrýt za noviny.


„Jo, jo, máme,“ podpořil její projev pan Bohdan, shodou okolností její dlouholetý manžel. Vykoukl z okna na uhánějící kopce Bílých Karpat. „No, jo,“ posteskl si v duchu, „jak dlouho jsem tam nebyl?“ A dívaje se na sněhem zdobené vrcholy kopců nenápadně zamáčkl slzu v oku.


„Co máš s okem? Sem ti říkala, že to okno nemáš otevírat, že ti tam nafúká. Ale ty né, ty dycky ... ukaž ...“ Pan Bohdan se přes uličku naklonil ke své ženě a poslušně na ni zakoulel okem. „A šak nic, šak dobré, šak uvidíme večér,“ uklidňovala Marie, „šak oni tam na to neco majú, šak ně tam minule cosik dávali na ty moje záda,“ pronesla hlasem podobným troubení slona a sledovala, jak zapůsobila na spolucestujícího za novinami.



Pan Práce si pomyslel cosi o nelogicky uspořádaném sledu myšlenek. Ovšem vzápětí představu opustil. Jednak mu bylo jasné, že zabývat se tím nemá cenu. Ale hlavně se mu teď naskytl ještě nádhernější pohled na kopce, kde se jako kluk tak rád proháněl. Mraky se honily po stráních a Bohdanovi se zdálo, že chtějí ukázat Slunci svou sílu pokrytím co možná největšího kusu země šedým stínem.

„Ty papuče sme mu kúpili?“


„Ano,“ zaúpěl Bohdan.

„Naši přijedou na oběd. Doufám, že stihneš něco uvařit, znáš přece maminku,“ upozornil Karel Josefínu vstupuje jak do obývacího pokoje, tak do myšlenek své ženy, jež zrovna obdivovala krásu kopců nedaleké pahorkatiny. Mraky jakoby chtěly dokázat Slunci …


„Netroufám si odhadnout, co by si chudinka musela vytrpět, kdyby se celý ten zapadákov dozvěděl, že jsme v sobotu neměli navařeno!“


Josefína, dosud se lokty opírajíc o okenní rám, se zvedla a odkráčela do kuchyně, znovu vyvětrala zatuchlý vzduch vzniklý Karlovým pobytem a pustila se do vaření. Měla už v lednici nachystané kuře naložené v česneku a bylinkách. Oběd začala připravovat už brzy ráno. Pokud totiž tchýně ohlásí příjezd na oběd, dorazí přinejmenším už kolem desáté ve snaze nachytat nepřipravenou Josefinu a poreferovat o ní ve své vesnici.


Josefína, jakožto bystrá žena, neměla v úmyslu takové snahy podporovat a za hodinku už vytahovala z trouby dozlatova upečené kuře. Stihla mezitím i polévku. Když tělo kuřete čtvrtila, ozval se zvonek. Rychle v zrcadle zkontrolovala účes a šla zvednout sluchátko. Do ucha ji praštil do extrému vyhoněný horňácký dialekt. Pomocí „bzučáku“ otevřela vchodové dveře a zmizela v ložnici. Shodila psa na zem a schoulila se do klubíčka. Tchýně jí naháněla opravdový strach.


„Toš nemože neco řéct aspoň do teho telefóna?“ pronesla Marie Prácová zmoženě se opírajíc o zábradlí. Tři patra schodů jí dala pěkně zabrat.


„Karle, Josefíno, jsme tady!“ zahalasil pan Bohdan vesele, což Josefínu postavilo na nohy. Opatrně vyšla z ložnice a se sklopeným zrakem tiše pozdravila.


Jelikož bylo teprve deset hodin dopoledne, usadila Karlovy rodiče do obývacího pokoje, kde v mžiku uchystala malé pohoštění se slivovicí. Věděla, že lidem jako je Marie Prácová není radno dodávat kuráže alkoholem; ovšem kdyby tak neučinila, Marie by si slivovici s radostí vymohla.


Po dvou doušcích už opravdu nebylo v její přítomnosti k vydržení. Josefína se tedy omluvila a šla znovu vyvenčit psa. Vyšla z paneláku a povzbuzena nádherným jarním dopolednem se vydala do kopců nad městem. Přestože tušila, že Karlovu matku urazí pokud se nevrátí do několika minut, nemohla se ovládnout. Huňatý bernardýn ji jakoby podporoval svýma velkýma chápavýma očima. Běhali po loukách a lesních pěšinkách a vrátili se až za několik hodin.


„Nazdar, omlouvám se, nějak jsem se zapomněla. Chutnalo Vám?“ utrousila něco zdvořilosti a pohlédla směrem k mastným talířům a prázdné flašce na stole.



Někde z hlubokých a rozsáhlých útrob Karlovy přiopilé matky se vydralo zabručení signalizující nesouhlas s přítomností Josefíny, což Bohdan pochopil a navrhl odchod. S několika omluvnými poznámkami na rtech pomohl své choti ke dveřím.

 




 

Jihovýchodní výběžek prakticky bezejmenného indonéského ostrůvku osvítily paprsky ranního slunce. Opálená mužská postava vystoupala na skalní výběžek, nechala se chvíli omývat chladivým ranním vánkem a koupala se v záplavě oranžového světla. Tmavou vodou přímo pod ním proplula obrovská ryba. Muž ji chvíli pozoroval a pak bez jakýchkoliv myšlenek, stejně jako včera a stejně jako už sedmnáct let usedl na plotnu skalního výběžku, zavřel oči a nechal se unášet neviditelným nadpřirozeným světem.

 




Právě v té chvíli se pan Práce snažil uklidnit svou manželku, která se z dlouhé chvíle rozhodla potrápit svého muže obvyklým divadélkem s názvem „Co když“. Dnes to vypadalo asi následovně:



„Kolik je hodin?“ zahučela na něj ve vlaku při zpáteční cestě..


„Bude asi půl.“


„Čeho?“


„Třetí.“


„Ale kolik přesně?“ nedala pokoj.


Milý Bohdan trpělivě vyhrnul rukáv saka a s jedním okem na hodinkách poslušně své ženě odpověděl: „Za tři minuty půl třetí.“


„No ale to už sme tam dávno měli byt, né? Co když dojedeme pozdě dom?“ Přitom na svého chotě vrhla zděšený pohled.


Pan Práce pohledu nevěnoval mnoho pozornosti, tím méně, že mu v té chvíli spíše než zděšení připomínal retardovaného buldoka. Bohdan nikdy neměl rád zbytečné věci. Za zbytečné považoval například opouštění pohodlného sezení v kupé výměnou za krajně nepohodlné postávání v uličce 20 kilometrů před cílovou stanicí.


„Máme zpoždění, co když nestihneme ten autobus,“ dostalo se mu na vysvětlenou. Marie se otočila a na nepatrný okamžik se zatřásla. Jakoby jí zátylkem projel tupý nůž. Zatím netušila proč.


Bohdan chtěl navrhnout, že počkají na další autobus. Vždyť přece jede každou hodinu. Usoudil však, že bude lepší držet se zpátky, ostatně jako vždy při podobných situacích. Nebylo mu dvakrát nejlíp. Marie jej při návštěvě Josefíny nezapomněla několikrát přes jeho tichý odpor donutit cpát se kuřetem s odůvodněním, že „už dnes vařit nebude“.


„Pojďme se ještě na chvilku posadit, není mi moc dobře. Neměl jsem jíst tolik toho kuřete,“ zaprosil výmluvně.


„Já se z tebe poseru!“ rozeřvala se stále ještě přiopilá Marie na celý vagon. „Sem ti říkala, že se nemáš tak cpat! Eště se pobluj! Panebože, slyšíš to?! Je mě ho třeba?“


A jak už to v takových chvílích chodí, Bůh ji opravdu slyšel.


Po 22 minutách vycházeli oba z nádražní budovy. Bohdanovi bylo už opravdu velmi zle. Marie jej po celý zbytek cesty bombardovala nesmyslnými bláboly o kuřeti a autobuse. Zatočila se mu hlava, plácl sebou o zem a zůstal ležet jak dlouhý tak široký. Mírně se chvěl. Ovšem věřte mi, cítil velmi příjemně.


Muž z Indonésie sedící na břehu oceánu najednou vylétl ze svého těla. Chvíli se na sebe díval, jen tak poletoval a užíval si pocitu volnosti. Něco jej však přece tížilo. „Tatínek!“. V mžiku se ocitl nad kopci Bílých Karpat a řítil se dolů před vlakové nádraží, kde na zemi ležel jeho otec. „Tak už je to tady,“ prohodil k umírajícímu otci, který se usmál a naposledy vydechl. Paní Prácová spustila hysterický řev a volala všechny svaté na pomoc.


Jenomže všichni svatí se mezitím se zaujetím dívali na scénu, která se odehrávala kousek nad ní. Dvě duše se s neslyšným smíchem vznášely v prostoru a radovaly se z bytí. Po chvíli se nad nimi rozsvítilo obrovské bílé slunce a duše pana Bohdana zamířila k němu. V tom samém okamžiku přestala paní Prácová ječet a cítila se najednou klidnější a lehčí. Astrální tělo Pavla, jejího syna, se k ní přiblížilo a políbilo ji na čelo.  Projel jí nádherný pocit a na malinký okamžik zapomněla na smrt manžela i na děsivý pocit, který ji už od puberty provázel. Na skličující tíhu promarněného života.


 Karel položil telefonní sluchátko a bez jakéhokoliv pocitu přešel k ledničce. Vyndal z ní limonádu, obrátil ji do sebe a dal se do usedavého pláče. Tolik toho chtěl otci povědět, tolik mu toho chtěl říct. „Tatínku, já Tě mám rád!“ zařval uprostřed kuchyně a sesul se na židli. Josefína hladila Karla po vlasech.


Druhý den ráno Karel vstal, zavolal do práce a sdělil šéfovi smutnou novinu. Dostal na čtrnáct dní volno. Sbalil věci a odjel k mamince. Josefíně řekl, ať zůstane doma. Doprovodila jej alespoň k nádraží. Zamávala mu a pomalým krokem se vracela domů.

Autor: Milan Brlík | pátek 27.2.2009 12:48 | karma článku: 8,03 | přečteno: 624x
  • Další články autora

Milan Brlík

"Kauza Drobil" není jen o Drobilovi

Drobil je prvním českým ministrem životního prostředí, který o sobě otevřeně prohlašuje, že dýchá za český průmysl. Dnes se znovu zapsal do dějin jako ambiciózní straník, který patrně shromažďuje pro svou stranu peníze skrze fondy svého ministerstva. Přestože média Drobila v jeho kauze vydatně dusí, jednu důležitou věc zapomínají: Drobil je pouhou špičkou ledovce a v podstatě jen kopíruje zažité praktiky své domovské strany.

15.12.2010 v 13:15 | Karma: 23,08 | Přečteno: 1616x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Sociální dávky na účet

ČSSD se dnes vytasila s celkem rozumně znějícím předvolebním plánem jak zamezit asociálním živlům, aby většinu své podpory utratili za alkohol, cigarety a drogy. Zapomeňme teď na chvíli na skutečnost, že jde o jeden z posledních zoufalých pokusů urvat hlasy voličů pravici, která podle iDnes s nápadem přišla dříve. Podívejme se raději na technický aspekt věci.

25.5.2010 v 16:05 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1510x | Diskuse| Ekonomika

Milan Brlík

Prosba o pomoc

Spousta lidí dnes mluví o pravici a levici, což není vůbec překvapivé. Levice a pravice formovaly dějiny až do nedávné minulosti. Zřejmě poslední smysluplný záchvěv napětí mezi levicovým a pravicovým politickým proudem jsme měli šanci zaznamenat v osmdesátých letech. Na jejich úsvitu ukončil Reagan a Thatcherová nadvládu centralizovaných, vládou silně kontrolovaných ekonomik v USA a zejména pak ve Velké Británii. Konec osmdesátých let pak spatřil kolaps komunistických paskvilů v bývalém Východním bloku.

29.4.2010 v 15:12 | Karma: 7,91 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Co Čech, to klimatolog

„Co Čech, to muzikant,“ praví známé přísloví. Vzhledem k tomu, co se dnes u nás děje v rámci „diskuze“ okolo klimatických změn, by se také dalo říct: „CO ČECH, KLIMATOLOG“.

12.2.2010 v 15:15 | Karma: 15,00 | Přečteno: 1197x | Diskuse| Média

Milan Brlík

Veselé povídky pražské I: Pozemky

Jak už to v politice často chodí, když někdo někde vládne příliš dlouho, nedělá to dobrotu. Do takové situace se v poledních měsících a letech začala dostávat pražská ODSka. Kolem Béma, Jančíka a dalších exotů se začali stahovat zlí lidé, kteří se snaží využít jejich pozice k vlastnímu obohacení. Pod známým českým heslem „Nechci slevu zadarmo!“ milým radním chystají spousty sladkých nabídek, kterým se velice těžce odolává. Pavel a jeho kolegové z pražské ODSky se zřejmě tak zamotali do lepkavých sítí penězovodů, že ztratili pojem o realitě a snad si ani nevšimli, že se nad nimi stahují černé mraky.

21.1.2010 v 15:37 | Karma: 24,15 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2221x
Kromě občasných lehce laděných článků bych rád s čtenáři prodiskutoval témata, která mě zajímají. Předem děkuji za přínosné podněty i za vtipné chvíle strávené při pročítání příspěvků "profesionálních" diskutérů.