Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strana svobodných občanů – šance na opravdovou diskusi o EU

Vznik nové Strany svobodných občanů je svým způsobem přelomovou událostí. Necelých pět let od vstupu do Evropské unie se u nás poprvé rodí politický subjekt, který staví významnou část svého programu na odmítavém postoji k současnému směřování evropské integrace a hodlá na něm vybudovat svou identitu v rámci politického spektra.

 

Zrod „Svobodných“ zajisté odráží skutečnost, kterou někteří z nás už dlouho silně prožívají a upozorňují na ni, totiž neustálé posilování orgánů ES/EU na úkor členských států a s ním související nárůst moci „Bruselu“ nad naším každodenním životem.

1. května 2004 došlo k radikálnímu zvratu v uspořádání veřejné moci v naší zemi. Český parlament ztratil možnost rozhodovat o rozsáhlé škále politických otázek, přičemž jeho úlohu v těchto věcech převzaly orgány Evropské unie. Ze způsobu vymezení pravomocí ES/EU navíc vyplývá, že moc našeho parlamentu se postupně dále snižuje s tím, jak expandující sekundární evropské právo a judikatura Evropského soudního dvora (ESD) zužují prostor pro právo vnitrostátní. Již na základě současného smluvního rámce a jeho kreativního výkladu ze strany ESD si lze představit, že by Společenství bylo schopno postupem času převzít významnou část úkolů národních států. S Lisabonskou smlouvou to platí tím spíše.

Tuto tichou revoluci většina občanů zatím nereflektovala. Jejich pozornost navzdory posunu těžiště moci zůstala zaměřena na domácí politiku, zatímco politické rozhodování v Bruselu vnímají jako cosi vzdáleného, nezáživného, šedého, co se jich bezprostředně nedotýká. To dokazuje malá účast ve volbách do Evropského parlamentu, zaměření předvolební kampaně v těchto volbách na domácí témata, katastrofálně nízké povědomí o Lisabonské smlouvě a koneckonců o celém fungování Unie. EU je vnímána spíše útržkovitě skrze hmatatelné dílčí prvky, jako jsou dotace, Schengen či přejmenovávání potravin, zatímco celkový pohled chybí. Lidé se jednoduše zatím nenaučili vidět, odkud přichází většina zákonů, které řídí jejich každodenní aktivity.

Ne že by Češi měli výrazně pomalejší reakce než ostatní národy Unie. Podobně situace vypadá i v ostatních státech, včetně těch nejstarších, které by teoreticky vzato měly mít bohatší zkušenosti a přesnější představy o fungování celého systému. Orientace ve složitých mezinárodních či nadnárodních mechanismech EU není, zdá se, snadným úkolem pro drtivou většinu lidí, kteří jsou papírově „občany Unie“.

Vzhledem k novému rozložení moci je třeba začít vést o unijních věcech opravdovou veřejnou diskusi jako o záležitostech čistě domácí politiky. Je čas uvědomit si, že unijní veřejné věci v podstatě nejsou zahraniční politikou, ale domácí politikou; „Brusel“ se už dávno nesoustředí na (zdánlivě) odtažité otázky pohybu zboží, osob, služeb a kapitálu mezi členskými státy, ale reguluje – či má chuť regulovat – oblasti, které se dotýkají každodenního života, jako je andiskriminace, délka pracovní doby, výživa dětí ve školách, zákaz kouření v restauracích, boj s klimatickými změnami atd. V tomto kontextu je zcela zásadní otázkou ratifikace Lisabonské smlouvy, která by výrazně posílila EU na úkor členských států a umožnila Unii vzhledem k rozšíření pravomocí a odstraňování požadavku jednomyslnosti regulovat další a další oblasti.

Vznik politické strany, která si uvědomuje význam evropského rozměru dnešní politiky – zejména Lisabonské smlouvy – a která má v této oblasti zřetelně vymezený názor, je proto třeba přivítat. Subjekt tohoto druhu na naší politické scéně poslední dobou podle mého názoru stále výrazněji chyběl. Jaký bude jeho osud, je v tuto chvíli nesnadné odhadovat. V každém případě doufejme, že „Svobodní“ budou moci přinejmenším přispět k tomu, aby se směřování Evropské unie a náplň našeho členství v ní konečně staly prvořadými politickými tématy pro širší vrstvy naší společnosti.

REVUE POLITIKA 2/2009

www.revuepolitika.cz

Autor: Tomáš Břicháček | úterý 10.2.2009 7:01 | karma článku: 19,12 | přečteno: 946x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (95)

Rada schválila sporné nařízení o obnově přírody. Rozhodl hlas rakouské ministryně, která se vzepřela vlastní vládě. Komise uveřejnila jarní balíček evropského semestru a předložila návrh rozpočtu na rok 2025.

21.6.2024 v 15:35 | Karma: 12,68 | Přečteno: 165x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (94)

Volby do Evropského parlamentu jsou za námi. Brusel vyráží do boje proti čínským elektromobilům. Soudní dvůr pokutuje Maďarsko za tvrdý přístup k ilegálním migrantům.

14.6.2024 v 15:30 | Karma: 14,92 | Přečteno: 234x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (93)

Konají se volby do Evropského parlamentu. EU slavila Mezinárodní den jízdního kola. Nová příručka GREENA toolkit má pomoci skloubit Zelený úděl s genderem.

7.6.2024 v 15:30 | Karma: 9,85 | Přečteno: 118x | Politika

Tomáš Břicháček

Cyklistika v zajetí ideologie

Z cyklistiky se v EU stává politické a ideologické téma. Přesun lidí od volantů aut za řídítka kol má pomoci prosazování cílů Zeleného údělu.

5.6.2024 v 15:34 | Karma: 21,29 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (92)

Migrační pakt byl definitivně schválen. Komise vydala jarní hospodářskou prognózu. Unie se ohradila proti gruzínskému zákonu o transparentnosti zahraničního vlivu.

17.5.2024 v 15:30 | Karma: 11,67 | Přečteno: 145x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Do europarlamentu dojel na kole. Teď zkusí v kraji sesadit „neporazitelného“

24. června 2024  13:25

Když byl Edvard Kožušník europoslancem, vyrazil do Štrasburku na jednání Evropského parlamentu na...

Trosky střel zabíjely na Krymu slunící se Rusy. Kreml hrozí USA následky

24. června 2024  12:56,  aktualizováno  13:21

Sledujeme online Podíl Spojených států na nedělním ukrajinském útoku na Ruskem anektovaný poloostrov Krym, při němž...

V jihokorejské továrně na lithiové baterie hořelo, zahynulo dvaadvacet lidí

24. června 2024  9:59,  aktualizováno  13:13

Dvaadvacet mrtvých a osm zraněných si vyžádal pondělní požár v továrně na výrobu lithiových baterií...

KOMENTÁŘ: Stačilo říct: Poučíme se. Omlouváme se

24. června 2024

Premium Od počátku je to přece jasné. Policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů po střelbě na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 346
  • Celková karma 13,79
  • Průměrná čtenost 1201x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/