Miloš Zeman jako politik se smyslem pro humor a sebeironii

Jestli něco oceňuji na Miloši Zemanovi, pak je to jeho svérázný smysl pro humor, který je mezi českými politiky naprosto výjimečný. Na jeho humoru je pozoruhodná a sympatická i jeho schopnost dělat si legraci sám ze sebe. V tomto ohledu se diametrálně liší od suchara Václava Klause, který touto vlastností skutečně neoplývá a nelze si ho dobře představit, jak se směje některému z vtipů, které si o něm vypráví veřejnost.

 

Níže následuje výčet některých zajímavých –často velmi jadrných – výroků a vystoupení Miloše Zemana, v nichž se ukazují výše uvedené vlastnosti a také jeho schopnost rozesmát i své politické protivníky.

 

1) Klaus a Zeman v pekle

http://www.youtube.com/watch?v=snsGxfEuIGM (od 1:27:30)

 ( „Václav Klaus a Miloš Zeman přijdou do pekla. Je tam trůn, na kterém sedí ďábel. Jako první předstoupí Václav Klaus. Vedle trůnu se zjeví ošklivá, stará, šedovlasá babice se čtyřmi bradami a osmdesáti bradavicemi. A ďábel říká: Václave Klausi, máš mnoho hříchů. Jako trest tě odsuzuji k tomu, abys po celou dobu pobytu v pekle kopuloval s touto babicí. Pak předstoupím já. Vedle se zjeví Claudia Schifferová a ďábel říká: Claudie Schifferová, máš mnoho hříchů...,“)    

2) O popradském pivu

http://www.youtube.com/watch?v=UWkkKDSLqes

3) O Ivanu Pilipovi

http://www.youtube.com/watch?v=8--gtw-jb6I

 

CITÁTY

 "Novináře dělím do dvou skupin. Tou první skupinou jsou normalizační komunistická práčata. Tento typ pokládám za novinářské prostitutky a hluboce jimi pohrdám. A pak je druhý typ novinářů. A to nejsou jen hlupáci, to jsou sebevědomí hlupáci, kteří píší o všem a nerozumějí ničemu. A tito hlupáci spolu s novinářskými kurvičkami vytvářejí mediální prostředí v této zemi."

(MF Dnes, 12. 6. 2002)

"Nikomu nevnucuji své subjektivní mínění, byť podložené dlouholetými zkušenostmi, že nejpitomějším tvorem na zeměkouli je současný český novinář. Uvádím toto mínění pouze proto, abych vyvrátil názor, že mediokraty jsou novináři. Novináři jsou pouze jakousi transmisí, mám-li použít komunistického termínu, tedy převodovou pákou mezi první skupinou neúspěšných podnikatelů, leč finančně vlivných podnikatelů či pseudopodnikatelů, a cílovou skupinou neúspěšných politiků."

(PSP, 23. 4. 2002)

"Je nešťastná země, která nemá inteligentní novináře. Je šťastná země, kde inteligence průměrného voliče je daleko vyšší než inteligence českého politického komentátora."

(Plzeňský deník, 11. 2. 2002)

"...jeden nepříliš inteligentní komentátor nebo chcete-li komentátor s vysokým deficitem inteligence v deníku Právo..."

(Český rozhlas, 5. 4. 2001)

"Je zajímavé, že novinářští blbečci, kteří tak často píší o rozhazovačné politice vlády, si tohoto pravidelně publikovaného údaje ještě ani jednou nedokázali všimnout, patrně proto, že popírá jejich tvrzení o tom, jak vláda plýtvá veřejnými prostředky."

(Deníky Bohemia, 29. 3. - 2. 4. 2002)

"Já se těším, že se zbavím nutnosti komunikovat s novináři. Ve středoevropské současné žurnalistice jsem našel pouze jednoho novináře, se kterým jsem byl ochoten se spřátelit. Je to pravicový novinář, Adam Michnik, šéfredaktor Gazety Wyborczej. A on řekl: "Nebyl jsem s vámi v minulosti zbabělý, a proto s vámi dnes nepotřebuji být statečný." A to bych závěrem našeho rozhovoru vzkázal Komárkům a Denglerům, všem zbabělcům normalizačního období, kteří dnes překypují statečností."

(Lidové noviny, 15. 6. 2002)

"Víte, politik by neměl být nudný. Nudní politici byli především komunisté."

(Právo, 2. 2. 2002)

"Prezident je v české politické džungli něco jako oleandr, okrasná rostlina. Já jsem ale masožravá rostlina s trny. To je dobré možná pro premiéra, ale ne pro prezidenta."

(Blesk, 18. 10. 2002)

"...vaše interpelace na mě působí jako řev dinosaura vylézajícího z páchnoucích bažin."

(PSP, 18. října 2001)

 

"...navštivte půvabnou pražskou čtvrť, která se jmenuje Bohnice, a nechte se tam sakra do konce svého funkčního období hospitalizovat."

(PSP, 18. října 2001)

"Mimochodem, říká se mu skútr a já jsem se pořád ptal, co to znamená. A není to karosovaný motocykl, je to zkratka, kterou ostře odsuzuji a kterou ho oblažují jeho kolegové ze Senátu a která zní zkurvený trpaslík. Ale já v žádném případě nechci kritizovat pana Žantovského za jeho fyzický vzrůst, i když v jeho případě zhruba odpovídá jeho intelektuální potenci."

(mítink v Brně, květen 2002)

„Většina ministrů si místo zabijačky zaslouží nanejvýš tak suchý chleba zapíjený nepramenitou vodou, maximálně bych jim dal špetku soli.“

(novinky.cz, 22. 11. 2008)

„Zažil jsem poslance SNS ještě ve Federálním shromáždění. Byli to spíše pacienti psychiatrické léčebny než poslanci.“

(sme.sk, 27. 11. 2008)

"Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační mezičlánek, který se jmenuje prase."

(Jak jsem se mýlil v politice, str. 255)

"Moje chef d'oeuvre se jmenuje kuřecí polévka. Povaříte v hrnci kuře, zasypete sedmero kořením, přidáte, co dům dal (například kousek ztvrdlého sýra z lednice), a podáváte. Je tak dobrá, že mě ji rodina nechává sníst samotného; moje dcera Kačenka se jednou po požití několika lžic štěstím rozplakala."

(Jak jsem se mýlil v politice, str. 254)

"...toto jsou ony konkrétní výsledky, byť doprovázené řevem závistivých impotentů vydávajících se za ekonomické analytiky."

(VŠE, 20. března 2001)

Autor: Tomáš Břicháček | čtvrtek 17.1.2013 22:32 | karma článku: 20,75 | přečteno: 1152x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (94)

14.6.2024 v 15:30 | Karma: 14,62

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (93)

7.6.2024 v 15:30 | Karma: 9,85

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (92)

17.5.2024 v 15:30 | Karma: 11,30

Tomáš Břicháček

Dvacet let v EU

30.4.2024 v 8:30 | Karma: 22,17