Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dilema euroskeptiků: koho volit ?

Tento týden proběhnou už v pořadí druhé volby do Evropského parlamentu za dobu našeho členství v EU. Zdá se, že zvláště jedna skupina voličů nebude mít letos lehké rozhodování. Mám na mysli euroskeptiky. O jejich přízeň se letos budou ucházet čtyři relevantní strany a uskupení: Libertas.cz, Suverenita, Strana svobodných občanů a někteří jednotliví kandidáti za ODS. Mnoho kritiků současné podoby evropské integrace nemá zřejmě dosud jasno, kterému z této přehršle politických subjektů dát svůj hlas. Níže pár poznámek k tomu, jak jsem z nich vybíral já.

TB

Protože programy těchto uskupení (či v případě ODS jednotlivců) jsou si velmi podobné, nelze si při volbě vystačit s tímto kritériem. Musíme uvažovat další měřítka, mezi kterými bych na první místo kladl „personální substrát“ a jeho důvěryhodnost. – Na základě tohoto kritéria mi v prvním kole výběru vypadávají Libertas.cz a Suverenita, které vzbuzují po této stránce vícero pochybností.

V případě Libertasu stojí na prvních dvou místech kandidátky lidé s  – mírně řečeno –pošramocenou pověstí. Minulost jedničky kandidátky pana Tlustého zvaného od dob kauzy Morava též „Výřivka“ a od dob mafiána Mrázka a kauzy s prodejem IPS též „Téčko“, není třeba představovat. Dvojka kandidátky pan Železný, pravomocně odsouzený za daňové úniky, je neméně známou firmou. Dále je třeba si povšimnout, že Libertas.cz je spíše nahodilou platformou několika jednotlivců vzniklou pro účely voleb do EP než čímkoli, co by připomínalo politickou stranu.

Suverenita Jany Bobošíkové na mě zase působí jako platforma jedné jediné ženy a jejích několika asistentů, jejímž jediným cílem je zajistit znovuzvolení své vedoucí představitelky do EP. Euroskeptický program se v ní zdá být jen volitelným a celkem náhodným atributem, který může přilákat pozornost určité cílové skupiny. Jak se ukázalo při prezidentské volbě, tyto cílové skupiny umí paní Bobošíková pružně měnit podle okolností. Kdo by mohl zapomenout na její rudé sáčko a třešničkové náušnice…

Do užšího výběru u mě tedy postoupily dva subjekty: svobodní Petra Macha a jednotlivci z ODS, jmenovitě Hynek Fajmon a Ivo Strejček. Zde už je volba těžší. O kvalitě „personálního substrátu“ nemám pochybnosti ani na jedné straně; hlavní představitele kandidátky svobodných, zejm. Jiřího Payna a Benjamina Kurase, stejně jako v uvedené dva europoslance ODS, kteří usilují o znovuzvolení a kteří se podle mého názoru plně osvědčili, považuji za slušné a důvěryhodné osobnosti.

Jinak je to ovšem s jejich stranami jako celkem. Euroskeptici sotva můžou dále důvěřovat topolánkovské ODS, která po volbách v roce 2006 převlékla kabát a vsadila na „lisabonskou“ kartu, přestože její volební program a usnesení kongresu o nepodpoře jakéhokoli dalšího přenášení pravomocí na EU a rozšiřování většinového hlasování namísto jednomyslnosti v Radě EU, hovořily jasně. I preferenční hlasy pro Strejčka a Fajmona jsou stále příspěvkem pro topolánkovskou ODS. Proto jim svůj hlas nemůžu dát.

Jako určitá naděje euroskeptické politiky zbývají svobodní. Jsou sice stranou novou, neetablovanou, v jejímž vedení jsou převážně politicky nezkušení lidé. To by bylo možné vnímat jako určitý hendikep, na druhou stranu v době, kdy politická scéna vypadá, tak jak vypadá, je to možná spíše klad. Svobodní jsou také jediní z nových euroskeptických stran, kteří vytvořili opravdovou stranickou strukturu a připravují se na vstup na domácí politickou scénu. Nejsou, zdá-se, pouhou jednorázovou platformou pro vytažení některých jednotlivců do Evropského parlamentu, ale formují se jako nová alternativa pro pravicovou a euroskeptickou politiku, když ODS tuto zónu politického spektra vyklidila.

Z uvedených důvodů dám svůj hlas svobodným.

  

Autor: Tomáš Břicháček | úterý 2.6.2009 8:00 | karma článku: 19,89 | přečteno: 1542x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (95)

Rada schválila sporné nařízení o obnově přírody. Rozhodl hlas rakouské ministryně, která se vzepřela vlastní vládě. Komise uveřejnila jarní balíček evropského semestru a předložila návrh rozpočtu na rok 2025.

21.6.2024 v 15:35 | Karma: 12,67 | Přečteno: 164x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (94)

Volby do Evropského parlamentu jsou za námi. Brusel vyráží do boje proti čínským elektromobilům. Soudní dvůr pokutuje Maďarsko za tvrdý přístup k ilegálním migrantům.

14.6.2024 v 15:30 | Karma: 14,92 | Přečteno: 234x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (93)

Konají se volby do Evropského parlamentu. EU slavila Mezinárodní den jízdního kola. Nová příručka GREENA toolkit má pomoci skloubit Zelený úděl s genderem.

7.6.2024 v 15:30 | Karma: 9,85 | Přečteno: 118x | Politika

Tomáš Břicháček

Cyklistika v zajetí ideologie

Z cyklistiky se v EU stává politické a ideologické téma. Přesun lidí od volantů aut za řídítka kol má pomoci prosazování cílů Zeleného údělu.

5.6.2024 v 15:34 | Karma: 21,29 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (92)

Migrační pakt byl definitivně schválen. Komise vydala jarní hospodářskou prognózu. Unie se ohradila proti gruzínskému zákonu o transparentnosti zahraničního vlivu.

17.5.2024 v 15:30 | Karma: 11,67 | Přečteno: 145x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Do europarlamentu dojel na kole. Teď zkusí v kraji sesadit „neporazitelného“

24. června 2024  13:25

Když byl Edvard Kožušník europoslancem, vyrazil do Štrasburku na jednání Evropského parlamentu na...

Trosky střel zabíjely na Krymu slunící se Rusy. Kreml hrozí USA následky

24. června 2024  12:56,  aktualizováno  13:21

Sledujeme online Podíl Spojených států na nedělním ukrajinském útoku na Ruskem anektovaný poloostrov Krym, při němž...

V jihokorejské továrně na lithiové baterie hořelo, zahynulo dvaadvacet lidí

24. června 2024  9:59,  aktualizováno  13:13

Dvaadvacet mrtvých a osm zraněných si vyžádal pondělní požár v továrně na výrobu lithiových baterií...

KOMENTÁŘ: Stačilo říct: Poučíme se. Omlouváme se

24. června 2024

Premium Od počátku je to přece jasné. Policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů po střelbě na...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 13,79
  • Průměrná čtenost 1201x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/