Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Bída opožděného antikomunismu

Průvodním jevem prezidentských voleb je tepání do některých kandidátů kvůli jejich působení za minulého režimu. Toto kádrování je přitom nejen laciné a nedůstojné, ale hlavně nás odvádí od podstaty politických střetů dneška.

Prezidentské volby se staly další příležitostí pro některé naše mravokárce, aby vytáhli kartu opožděného antikomunismu. Pohoršují se nad členstvím dvou čelných kandidátů v KSČ a v těch či oněch režimních bezpečnostních složkách, nadávají jim do „estébáků“, „komunistických lampasáků“, „Burešů“, „Pávků“ apod. a snaží se využívat tuto údajnou „komunistickou minulost“ k jejich diskreditaci.

Je to smutné, nedůstojné a 33 let po pádu komunismu je to hlavně totálně mimo politický časoprostor. Tato doba vydá za více než jeden a půl násobek trvání první republiky, za celé panování Karla IV., vyrostou za ní skoro dvě generace, promlčí se i ty nejhorší vraždy (ponecháme-li stranou válečné zločiny a zločiny proti lidskosti). Už z lidského hlediska by tedy bylo namístě nepřipomínat někomu dávné poklesky mládí.

Václav Klaus už v devadesátých letech zdůrazňoval, že cílem polistopadové transformace „musela být změna systému, nikoli střet s každým jednotlivcem, který se nacházel kdesi v nula-jednotkovém poli spolupráce či odmítání, souhlasu či nesouhlasu s minulým režimem“ a že nemohl vzniknout systém založený na „individuálním zúčtování“ (1995). Měl také za to, že hranice mezi dobrem a zlem v době komunismu „určitě neprobíhala mezi členem či nečlenem KSČ“ a odmítal „takovéto kádrování naruby a hledání triviálních lakmusových papírků“ (1991). Především pak řekl jednu zásadní věc: „Přehnaná, neurotická reakce na ‚strašidla minulosti' může vést k tomu, že se budeme bránit proti nebezpečím, která už fakticky nejsou aktuální, a že zanedbáme nebezpečí skutečná, která jsou nová, nezděděná.“ (1993).[1]

Právě poslední Klausův citát nás přivádí k jádru problému. Dnešní halasný antikomunismus znamená ustrnutí v jiné epoše, u dávno dobojovaného, vyhaslého politického konfliktu. Znamená vedení minulé války s nepřáteli, které odvál čas. Nejde přitom o neškodné hrátky politických nostalgiků a opožděných hrdinů. Tento způsob uvažování především zkresluje vidění aktuální situace a snižuje rozlišovací schopnost, pokud jde o identifikaci hran nynějšího konfliktu.

Hlavním ideovým střetem dneška je stále ostřejší „kulturní válka“, která probíhá mezi zastánci západní kultury a progresivní levicí. Nebezpečím už nejsou staří komunisté a jejich boj s kapitalismem, ale nová pokrokářská levice a její útok na normální svět, jak jej známe. Stojí proti nám destruktivní ideologie, která rozleptává základní stavební prvky společnosti, vytyčuje cestu k antiutopii a představuje ryzí popření starého Západu. Ve jménu rovnosti, spravedlnosti, korektnosti, lidských práv, ochrany klimatu, udržitelného rozvoje a dalších pojmů, jejichž se cítí být progresivisté povolanými vykladači, jsou zpochybňovány veškeré dosud samozřejmé danosti našich životů. Probíhá útok na křesťanské hodnoty, rodinu, pohlaví, autoritu, řád, národ, národní stát, na naše zvyky, tradice, svobodu slova. Má vymizet základní pojem o tom, co je, a co není normální. Cílem je vybudovat nového člověka a novou civilizaci od nuly.

Dnes, kdy se pod tíhou tohoto vývoje celý Západ noří do nebývalého marasmu, je potřeba plně se soustředit na tato nová nebezpečí a neutápět se ve starodávných půtkách. V těchto prezidentských volbách to znamená, že nebudeme pitvat, co který z kandidátů dělal za minulého režimu, ale budeme se zabývat tím, jak si stojí v hodnotových otázkách kulturní války a jaké bude mít jeho zvolení pro tyto střety důsledky. 

Pro někoho, kdo sleduje veřejné dění nebude překvapením, že nejblíže radikálnímu progresivismu nejsou zmínění dva pranýřovaní favorité, ale třetí, se starým komunismem nespojená favoritka voleb, Danuše Nerudová (viz např. článek Nerudová chce změnit význam manželství, podporovat homosexuální a lesbické sňatky, udělit státní vyznamenání LGBT lobbistce).

[1] Klaus V. Myšlenky, IVK 2021, s. 145–148.

Autor: Tomáš Břicháček | středa 11.1.2023 15:55 | karma článku: 31,75 | přečteno: 976x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Azřiny slzy

Pokračování románu Až dozrají kdoule, který se odehrává v daleké budoucnosti. Tentokrát kapitola 6 obraz 2. Jak si Azra Demirelová zvykala v Praze.

25.7.2024 v 14:05 | Karma: 4,18 | Přečteno: 96x | Diskuse | Poezie a próza

Tomáš Břicháček

Hvězdy nad Ortahisarem

Další pokračování románu Až dozrají kdoule, který se odehrává v daleké budoucnosti. Tentokrát kapitola 6 obraz 1. O mládí Arhana Demirela.

12.7.2024 v 14:35 | Karma: 4,43 | Přečteno: 84x | Diskuse | Poezie a próza

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (96)

Evropská rada schválila novou strategickou agendu a shodla se na nominacích na vysoké unijní posty. Rada schválila další protiruské sankce.

29.6.2024 v 8:30 | Karma: 12,71 | Přečteno: 136x | Diskuse | Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (95)

Rada schválila sporné nařízení o obnově přírody. Rozhodl hlas rakouské ministryně, která se vzepřela vlastní vládě. Komise uveřejnila jarní balíček evropského semestru a předložila návrh rozpočtu na rok 2025.

21.6.2024 v 15:35 | Karma: 13,43 | Přečteno: 202x | Diskuse | Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (94)

Volby do Evropského parlamentu jsou za námi. Brusel vyráží do boje proti čínským elektromobilům. Soudní dvůr pokutuje Maďarsko za tvrdý přístup k ilegálním migrantům.

14.6.2024 v 15:30 | Karma: 15,47 | Přečteno: 248x | Diskuse | Politika
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 349
  • Celková karma 12,94
  • Průměrná čtenost 1193x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/