Pečení chleba
Je to můj mužský způsob zapojení se v domácnosti. Nerad dělám některé domácí práce. Hlavně takové, kdy se mi “opatlají ruce”. Než jsme měli myčku, tak to bylo mytí nádobí. Jediná alternativa bylo mít nádobí houbičkou na držátku. Tak, abych si nemusel ruce namáčet v té špíně. Další pro mě nepříjemný pocit je míchání těsta rukama. Lepí se to mezi prsty, zalézá za nehty, hrozně špatně se to myje. No a moje pečení je téměř bezdotykové. Nasypu určité věci z pytlíků do nádoby v pečící troubě “A JE TO!”
Špaldový chléb za pomoci droždí
Je to chleba, ve kterém proces kynutí obstarává klasické droždí. Je to jednodušší než s kváskem a na kynutí docela přesné. U kvásku člověk nikdz neví, jak nakyne. V níže uvedeném pořadí dávám věci do nádoby na pečení.
550 ml vody
2 malé lžíce soli
2 malé lžíce drceného kmínu
2 větší lžíce oleje
150 g mletá pšenice, špalda
150 g hladká mouka
150 g žitná mouka
100 g ovesné vločky
1-2 hrsti semínek (třeba lněné a slunečnicové)
1/5 kostky droždí
Droždí se dá navrch, aby nezačalo působit dříve než začne míchání. Nic víc. Když
Cena chleba je takto podle surovin asi 5Kč mouky, 5Kč semínka, 2Kč droždí, 4Kč elektřina. Takže kvalitní chléb 750 g za 16Kč.
Kváskový chléb
To je trochu složitější kvůli kvásku. Kvásek je taková matlanina, lepidlo, které dělá chleba chlebem. Krásně ho nakyne a provoní. Kváskový chléb je prostě chléb, není to tak trochu buchta jako chléb z droždí. Ingredience jsou velmi obdobné jako výše, jen s malými úpravami.
300 g nakvašeného žitného kvásku. O tom, jak ho nakvasit píšu níže.
300 ml vody asi 40 stupňů. Tak, aby voda mírně hřála, když ponořím prst. Vodu s kváskem trochu promíchám dřevěnou špachtlí.
150 g mletá pšenice, špalda
chleba
150 g hladká mouka
100 g žitná mouka
2 malé lžíce soli
2 malé lžíce drceného kmínu
1-2 hrsti semínek (třeba lněné a slunečnicové nebo lněné a tykvové)
Kvásek. Zbytek kvásku uchovávám v lednici. Jak získat prvotní kvásek tady neřeším. Někde si ho trochu sežeňte, jeho výroba není jednoduchá. Je to věc pro odborníky. Já teda předpokládám, že ho asi 50g mám ve sklenici se zavíráním. Tu mám v lednici. Přidám k němu 150g žitné mouky a 150g 40 stupňů teplé vody. To vše pořádně promíchám a dám v pokojové teplotě na místo, kam nejde slunce a kde se udržuje teplota stejná. Víčko jen přiložím na sklenici ale nezavírám, aby tam mohl vzduch, ale ne mušky a jiná havěť. Po asi 8-10 hodinách je je kvásek krásně nakynutý a připravený k pečení chleba. Rozdíl oproti chlebu z droždí je tedy v tom, že si dopředu musím připravit nakvašený kvásek. Další pak v tom, že bych měl pekárnu hned spustit, ne s časovou prodlevou. Kvásek je živý a když dáme pčct chleba až po nějakém čase, kvásek pokračuje v kvašení a nebude připraven tehdy, až by to bylo třeba.
Tak, je to jasné? Jestli ano, dobrou chuť.
Ludek Bouska
Nakvašená sklenice a dvakrát kynutý chlebík
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/04/17071/w230/Bf421948.jpeg)
Peču doma chleba. Manželce trvalo asi rok než se vzdala své Šumavy. Teď ale spoléhá na to, že dvakrát týdně peču chleba a jiný už nechce. To je skvělé, ale současně závazek. Přeci jen to chvíli trvá. Je to můj příspěvek k vaření.
Ludek Bouska
Nakvašená sklenice - jak si vyrobit svůj vlastní kvásek
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/04/17071/w230/Bf421686.jpeg)
Už jste viděli nakvašenou sklenici? Myslíte si, že sklenice nemůže kvasit? Ale může! Nakvašená sklenice, to je právě způsob přípravy domácího kvásku. Funguje mi takto už tři roky, mnoha lidem jsme kvásek už dali...
Ludek Bouska
Klacky pod nohama II
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/19/12/17071/w230/Bf410938.jpeg)
Psal jsem o klackách pod nohama - když se člověk o něco snaží, tak najednou mu začnou házet klacky pod nohy. Jak to ale vlastně je? Když se podívám na tu situaci znovu, tak mi připadá, že ty klacky pod nohy si házím já sám sobě...
Ludek Bouska
Začít podnikat v důchodu?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/19/12/17071/w230/Bf411252.jpeg)
Začínám podnikat! Ale blíží se mi důchodový věk. Nebude to hned, ale důchod už klepe na dveře. Má to smysl? A mohu to já mezi těmi mlaďochy zvládnout? S těmi jejich kontakty po sociálních sítích, které jsou pro mě asociální?
Ludek Bouska
Klacky pod nohama
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/19/12/17071/w230/Bf410940.jpeg)
Zažili jste, když vám někdo "házel klacky pod nohy"? Používá se to obrazně, ale i prakticky je to docela nepříjemné. Asi si to někdy děláme sami, ale teď nevím - čeho je moc, toho je příliš...
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
- Počet článků 78
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 971x
Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!
Mám stránky 333coaching.cz.
Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.
Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.
Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.
Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.