Nakvašená sklenice - jak si vyrobit svůj vlastní kvásek
Nakvašená sklenice je název, se kterým přišla moje žena. Prý tomu tak doma říkali. Byla to sklenice, ve které se zadělával a uchovával kvásek. Kouzlo nakvašené sklenice spočívá v tom, že funguje dlouhodobě. Dokonce nevadí, že si odskočíte na dovolenou. My byli na dovolené téměř měsíc a znovu nastartování nakvašené sklenice bylo úplně bez problému. Tak jak na to? Tři kroky pro kvalitní vlastní kvásek:
Prvním krokem vás nepotěším. Musíte někde získat malinko kvásku. Stačí asi polévková lžíce. Základ kvásku tvoří takové výrobní tajemství, které není jednoduché. Stačí vám jen voda a mouka, ale kvásek se připravuje při různých teplotách různou dobu. Není jedno, jaké kvasinky v kvásku máte... Musíte "vyrobit" kvasinky, které pro vás pak budou dlouhou dobu spolehlivě pracovat. A to kvasinky dělají rády :)
Druhý krok - uchovávání kvásku. Dejte polévkovou lžíci kvásku do sklenice 1-2 litrové. Velikost sklenice volte podle toho, kolik kvásku budete potřebovat pravidelně vyrábět. Pro 1 kg chlebík stačí normální zavařovačka, na 2 kg pak je třeba sklenice větší. Ten kvásek rozmažte po stěnách sklenice, nechte asi hodinu uschnout a pak dejte sklenici do lednice. Při konstantní teplotě asi 5 stupňů kvásek sice žije, ale neroste. Nachází se v jakémsi zimním spánku, hibernaci. Žije i nežije a vydrží takto velmi dlouhou dobu. Víčko jen malinko zatočte, aby pořád dovnitř mohl vzduch.
Pokud máte už svůj kvásek, tak vlastně všechen kvásek ze sklenice vyjmete (použijete do těsta) a necháte jen špínu na stěnách a malinko na dně. A to je ta nakvašená sklenice :) Prostě nakvašená sklenice se nemyje :))
Třetí krok - nastartování kvásku. Vyndáte nakvašenou sklenici z lednice a asi hodinu ji necháte stát v pokojové teplotě. Pak do zavařovačky přidáte 150 ml vody 40-50 stupňů teplou a 150 gramů hladké žitné mouky. A necháte stát v pokojové teplotě 4-8 hodin, než kvasinky minimálně zdvojnásobí nebo dokonce sklenici vyplní. Můžete je nechat pracovat přes noc, ráno bude sklenice krásně plná. Víčko jen malinko zatočte, aby tam mohl vzduch a aby případný kvásek nevytekl ven. Sklenici překryjte utěrkou, aby se sklo neochlazovalo. Postavte na linku nebo na topení, které ale není moc teplé, tak do 40 stupňů...
Tak a máte kvásek! Příště uděláme z tohoto kvásku skvělý chlebík :)
Luděk
Ludek Bouska
Nakvašená sklenice a dvakrát kynutý chlebík
Peču doma chleba. Manželce trvalo asi rok než se vzdala své Šumavy. Teď ale spoléhá na to, že dvakrát týdně peču chleba a jiný už nechce. To je skvělé, ale současně závazek. Přeci jen to chvíli trvá. Je to můj příspěvek k vaření.
Ludek Bouska
Klacky pod nohama II
Psal jsem o klackách pod nohama - když se člověk o něco snaží, tak najednou mu začnou házet klacky pod nohy. Jak to ale vlastně je? Když se podívám na tu situaci znovu, tak mi připadá, že ty klacky pod nohy si házím já sám sobě...
Ludek Bouska
Začít podnikat v důchodu?
Začínám podnikat! Ale blíží se mi důchodový věk. Nebude to hned, ale důchod už klepe na dveře. Má to smysl? A mohu to já mezi těmi mlaďochy zvládnout? S těmi jejich kontakty po sociálních sítích, které jsou pro mě asociální?
Ludek Bouska
Klacky pod nohama
Zažili jste, když vám někdo "házel klacky pod nohy"? Používá se to obrazně, ale i prakticky je to docela nepříjemné. Asi si to někdy děláme sami, ale teď nevím - čeho je moc, toho je příliš...
Ludek Bouska
Chci si splnit svůj sen ...
Chci se podělit o osobní příběh s kartami. Začínám dělat to, co jsem celý život toužil dělat. A vlastně se k tomu nikdy pořádně nedostal. Je to otevřené, teď začínám a třeba se to povede. Nechci psát "až to bude jasné". Teď není...
| Další články autora |
Obluda smrdící sírou drtila vše, co jí stálo v cestě. Zemřelo přes 20 tisíc lidí
Sopka Nevado del Ruíz, jež leží v Andách asi 130 kilometrů západně od kolumbijské metropole Bogoty,...
Duku na pohřbu uctili prezidenti i herci. Na Hradě zněl zvon Zikmund, proletěla letadla
V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se veřejnost, církev i představitelé státu rozloučili s...
OBRAZEM: Prezidenti, Turek i Kalousek s Babišem. Kdo nechyběl na Dukově pohřbu
S kardinálem Dominikem Dukou se v sobotu v katedrále sv. Víta na Pražském hradě rozloučily stovky...
OBRAZEM: Labská bouda slaví půl století, nahlédněte do kuchyně i wellness
Labská bouda v nadmořské výšce 1340 metrů severozápadně od Špindlerova Mlýna je i po padesáti...
Má Putin Trumpovy explicitní fotky? Bílým domem zatřásly Epsteinovy e-maily
Nové e-maily z kauzy okolo zemřelého odsouzeného sexuálního predátora Jeffrey Epsteina obsahují...
GLOSA: Sametový Mahler s grandiózním sborem. Filharmonie slavila svobodu
Tradičnímu Koncertu pro svobodu a demokracii, který pořádá Česká filharmonie jako připomínku...
Zahlcená Národní třída slavila „samet“ plná emocí: Pavla vítal potlesk, Motoristy pískot
Sledujeme online Pietními akcemi, happeningy, průvody a koncerty si Česko v pondělí připomíná 36 let od počátku pádu...
Náklaďák se v Jeseníkách střetl s osobním autem, nehoda komplikuje provoz
Provoz na silnici I/44 přes Červenohorské sedlo po poledni zkomplikovala nehoda poblíž Bělé pod...
Český sběratel vydražil unikátní láhev whisky. Zaplatil za ni 2,5 milionů korun
Sběratelé stále častěji ukládají peníze do vzácných destilátů a výjimkou nejsou ani ti čeští....

Pronájem exkluzivního apartmánu 2+kk v prestižní Rezidenci Tovačovského, Mladá Boleslav
Tovačovského, Mladá Boleslav - Mladá Boleslav IV
18 000 Kč/měsíc
- Počet článků 78
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 975x
Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!
Mám stránky 333coaching.cz.
Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.
Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.
Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.
Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.






















