Pečení chleba

Rád peču chleba. Díky pekárně je to jednoduché a ne moc pracné. Taková oddechová práce. “Nahážu” tam všechny suroviny, pak si zvolím, kdy má být chlebík hotový a to je všechno. Trochu mletí, vážení a sledování, abych měl všechno po ruce. Je to příjemné se probudit do nového rána s vůní chleba. Chlebík je příjemně měkoučký a voňavý. I když úplně čerstvý by se neměl jíst. Tak stačí jednu až dvě hodiny počkat a je možné si pochutnávat.

 


Je to můj mužský způsob zapojení se v domácnosti. Nerad dělám některé domácí práce. Hlavně takové, kdy se mi “opatlají ruce”. Než jsme měli myčku, tak to bylo mytí nádobí. Jediná alternativa bylo mít nádobí houbičkou na držátku. Tak, abych si nemusel ruce namáčet v té špíně. Další pro mě nepříjemný pocit je míchání těsta rukama. Lepí se to mezi prsty, zalézá za nehty, hrozně špatně se  to myje. No a moje pečení je téměř bezdotykové. Nasypu určité věci z pytlíků do nádoby v pečící troubě “A JE TO!”

 

Špaldový chléb za pomoci droždí

Je to chleba, ve kterém proces kynutí obstarává klasické droždí. Je to jednodušší než s kváskem a na kynutí docela přesné. U kvásku člověk nikdz neví, jak nakyne. V níže uvedeném pořadí dávám věci do nádoby na pečení.

550 ml vody

2 malé lžíce soli

2 malé lžíce drceného kmínu

2 větší lžíce oleje

150 g mletá pšenice, špalda

150 g hladká mouka

150 g žitná mouka

100 g ovesné vločky

1-2 hrsti semínek (třeba lněné a slunečnicové)

1/5 kostky droždí

Droždí se dá navrch, aby nezačalo působit dříve než začne míchání. Nic víc. Když

Cena chleba je takto podle surovin asi 5Kč mouky, 5Kč semínka, 2Kč droždí, 4Kč elektřina. Takže kvalitní chléb 750 g za 16Kč.

Kváskový chléb

To je trochu složitější kvůli kvásku. Kvásek je taková matlanina, lepidlo, které dělá chleba chlebem. Krásně ho nakyne a provoní. Kváskový chléb je prostě chléb, není to tak trochu buchta jako chléb z droždí. Ingredience jsou velmi obdobné jako výše, jen s malými úpravami.

300 g nakvašeného žitného kvásku. O tom, jak ho nakvasit píšu níže.

300 ml vody asi 40 stupňů. Tak, aby voda mírně hřála, když ponořím prst. Vodu s kváskem trochu promíchám dřevěnou špachtlí.

150 g mletá pšenice, špalda


chleba

150 g hladká mouka

100 g žitná mouka

2 malé lžíce soli

2 malé lžíce drceného kmínu

1-2 hrsti semínek (třeba lněné a slunečnicové nebo lněné a tykvové)

Kvásek. Zbytek kvásku uchovávám v lednici. Jak získat prvotní kvásek tady neřeším. Někde si ho trochu sežeňte, jeho výroba není jednoduchá. Je to věc pro odborníky. Já teda předpokládám, že ho asi 50g mám ve sklenici se zavíráním. Tu mám v lednici. Přidám k němu 150g žitné mouky a 150g 40 stupňů teplé vody. To vše pořádně promíchám a dám v pokojové teplotě na místo, kam nejde slunce a kde se udržuje teplota stejná. Víčko jen přiložím na sklenici ale nezavírám, aby tam mohl vzduch, ale ne mušky a jiná havěť. Po asi 8-10 hodinách je je kvásek krásně nakynutý a připravený k pečení chleba. Rozdíl oproti chlebu z droždí je tedy v tom, že si dopředu musím připravit nakvašený kvásek. Další pak v tom, že bych měl pekárnu hned spustit, ne s časovou prodlevou. Kvásek je živý a když dáme pčct chleba až po nějakém čase, kvásek pokračuje v kvašení a nebude připraven tehdy, až by to bylo třeba.

Tak, je to jasné? Jestli ano, dobrou chuť.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ludek Bouska | úterý 11.3.2014 13:58 | karma článku: 10,91 | přečteno: 1577x
  • Další články autora

Ludek Bouska

Klacky pod nohama II

5.1.2020 v 8:30 | Karma: 0

Ludek Bouska

Začít podnikat v důchodu?

17.12.2019 v 7:00 | Karma: 8,89

Ludek Bouska

Klacky pod nohama

14.12.2019 v 18:00 | Karma: 9,89