Nakvašená sklenice a dvakrát kynutý chlebík
Minule jsme si ukázali, jak připravovat kvásek, Pravidelně i nepravidelně. Trochu to zopakuji, ale pak ve třech krocích upečeme chleba! Zaděláme těsto, dáme je do forem kynout a pak upečeme. To je tak snadné - proč vlastně o tom psát :)
Tak máte nakvašenou sklenici. Vyndejte ji z ledničky a nechte stát asi hodinu. Pak ohřejte 150 ml vody na asi 40-50 stupňů. To je tak vlažná voda. Mám odměrku, tu dám na 30 vteřin do mikrovlnky. Jedno tlačítko... Pak odvažte 150 gramů hladké žitné mouky, Do nakvašené sklenice nejprve nalijte vodu, pak mouku a vše důkladně promíchejte. Dávám si záležet na tom, aby špína ze stěn sklenice se co nejvíc oloupala a tak se stala kvasem v kvásku. Konzistence kvásku by měla být tak akorát - ne moc hustá, ani řídká...
Dejte nakvašenou sklenici na alespoň 4 hodiny (nebo lépe přes noc) na místo s pokojovou teplotou. Kvásek se musí alespoň zdvojnásobit, za noc je ho plná sklenice.
1. příprava těsta
Mám rád jednoduché recepty, tento je trojkový: 3 lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 3 lžíce lněné, dýňové, slunečnicové semínka. To zalijte 300 ml ohřáté vody. 3-4 druhy mouky 300 g: žitná celozrnná, namletá špalda, hladká pšeničná. Další 300 ml vody, přidejte kvásek, vše důkladně promíchejte. Do forem potřebujete těsto trochu řidší, ošatkový chléb chce hustší těsto.
V tomto stavu nechte 1-3 hodiny kynout v zadělávací míse, překryjte utěrkou.
2. kynutí chleba
Znovu promíchejte a nandejte do forem na pečení chleba. Osvědčily se mi silikonové formy od Tescomy. Jdou krásně nandat, vyklopit i umýt. Nejdřív jsem měl jednu, pak dvě, teď mám čtyři :) To proto, že chlebík všem chutná a já ho rád rozdávám...
Formy ze 2/3 naplňte těstem. Nakynout by mělo asi 1 cm přes, aby se vytvořilo hezké bříško chleba. Jedná se o druhé kynutí těsta. Pokud první kynulo déle, tak přidejte trochu hladké mouky a vlažné vody, aby mělo co kynout. Kynutí obstarává kvásek a hladká mouka. Nechte kynout 2-6 hodin. Nemám vždy přesně čas hlídat, jak moc je těsto nakynuté. Těsto vždy překryjte utěrkou.
3. pečení chleba.
Formy s těstem dávám na rošt, který pak přímo dám i s formami do trouby. To aby se nestalo, že by nakynuté těsto spadlo. Pečte buď 180 stupňů 90 minut (3x30) nebo rychleji 60 minut 200 stupňů. Program tradiční pečení, zhora i zespoda. Když mám čas, tak posledních 10 minut dám pečení jen zespodu.
Proč dvojí kynutí? Chléb je chutnější. A kamarádka, která má problémy s lepkem, říká, že dvakrát kynutý chleba jí nevadí. Správně pečený chlebík má hnědou kůrku. Pokud je nahoře bílý, znamená to, že tam zůstaly nevykynuté kvasnice a ty vytvořily ten světlý povlak.
Dobru chuť! Příště bych chtěl ještě udělat reprízu kváskového velikonočního mazance. Ten se povedl, třeba nevadí si ho upéct i jindy ...
Ludek Bouska
Nakvašená sklenice - jak si vyrobit svůj vlastní kvásek

Už jste viděli nakvašenou sklenici? Myslíte si, že sklenice nemůže kvasit? Ale může! Nakvašená sklenice, to je právě způsob přípravy domácího kvásku. Funguje mi takto už tři roky, mnoha lidem jsme kvásek už dali...
Ludek Bouska
Klacky pod nohama II

Psal jsem o klackách pod nohama - když se člověk o něco snaží, tak najednou mu začnou házet klacky pod nohy. Jak to ale vlastně je? Když se podívám na tu situaci znovu, tak mi připadá, že ty klacky pod nohy si házím já sám sobě...
Ludek Bouska
Začít podnikat v důchodu?

Začínám podnikat! Ale blíží se mi důchodový věk. Nebude to hned, ale důchod už klepe na dveře. Má to smysl? A mohu to já mezi těmi mlaďochy zvládnout? S těmi jejich kontakty po sociálních sítích, které jsou pro mě asociální?
Ludek Bouska
Klacky pod nohama

Zažili jste, když vám někdo "házel klacky pod nohy"? Používá se to obrazně, ale i prakticky je to docela nepříjemné. Asi si to někdy děláme sami, ale teď nevím - čeho je moc, toho je příliš...
Ludek Bouska
Chci si splnit svůj sen ...

Chci se podělit o osobní příběh s kartami. Začínám dělat to, co jsem celý život toužil dělat. A vlastně se k tomu nikdy pořádně nedostal. Je to otevřené, teď začínám a třeba se to povede. Nechci psát "až to bude jasné". Teď není...
Další články autora |
Kolik stojí Oneplay, na čem se dá sledovat a jaký je přechod z Voyo a O2 TV
Televize O2 TV se sloučila s internetovou streamovací platformou televize Nova Voyo a vznikla nová...
Zemřel Karel Freund. Zahrál si v Andělu Páně 2, většinou ale ztvárňoval oběti
Ve věku 58 let náhle zemřel herec Karel Freund. Jeho úmrtí potvrdila agentura, která ho...
Rusko předložilo USA seznam požadavků pro ukončení války na Ukrajině
Sledujeme online Rusko předložilo Spojeným státům seznam požadavků, jimiž podmiňuje dohodu o ukončení války na...
Vymést Ursulu a její bandu pryč. Jsou to bolševici, tvrdí podnikatel Bernard
Premium Stanislav Bernard je podnikatelskou legendou. Selfmade man, který z ruiny vybudoval momentálně...
Válku vyřeší konec vojenské pomoci, řekl Putin Trumpovi. Probrali hokej i vztahy
Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Donald Trump v úterním telefonátu „podrobně a otevřeně“...
Středozápad USA zasáhlo další sněžení, na jihu naopak hrozí požáry
Miliony obyvatel centrální části USA opět zasáhl bouřkový systém, v jehož důsledku se části...
Chtěl se stát nejhorším masovým vrahem ve Velké Británii. Dostal doživotí
Devatenáctiletý Brit, který v Lutonu na jihovýchodě Anglie loni v září zavraždil svoji matku a dva...
Vlak v Pardubicích srazil člověka, ten zraněním podlehl. Provoz stál dvě hodiny
Poblíž železniční zastávky Pardubice-Semtín srazil ve středu večer osobní vlak člověka. Utrpěl...
Greenpeace musí zaplatit stovky milionů dolarů za blokování stavby ropovodu
Ekologická organizace Greenpeace musí zaplatit americké energetické firmě Energy Transfer stovky...
- Počet článků 78
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 974x
Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!
Mám stránky 333coaching.cz.
Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.
Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.
Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.
Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.