Trest pro národ za selhání jednotlivců.

Praha - Ministr financí Eduard Janota navrhne v rozpočtu na příští rok škrty ve výdajích, počítá i se zvýšením některých daní. .... Do státního rozpočtu by to mělo přinést kolem 40 miliard korun,....Více šetřit se bude muset ale podle ministra i letos. Pro letošek je rozpočet schválen se schodkem 162,7 miliardy korun. Loni rozpočet skončil v rekordním deficitu 192,4 miliardy korun. Tolik citace.

            Současná mezinárodní a regionální politika se úporně snaží vyřešit ekonomickou krizi hledáním viníka, hledáním nápravy a politického profitu. Na adresu mi neustále chodí zaručené informace jak volit, jak se vypořádat s ekonomickou krizí a jak správně jednat, abych nebyl viníkem společenského úpadku naší civilizace.

            Přesto všechno se domnívám, že jsem za svého života spoustu věcí pochopil a ty co jsem nepochopil, už zřejmě nepochopím. Nebudu zlořečit na školy, které jsem absolvoval, nebudu zlořečit na armádu, ve které jsem sloužil, nebudu hanět firmy, ve kterých jsem pracoval a v neposlední řadě nebudu se distancovat od státu, který mi je rodným místem. Tak mne totiž vychovali a je mi odporné lhát a podvádět. V jednom vtipu praví desetiletý chlapec na otázku proč doposud mlčel: „Nebylo proč mluvit“. A mně se zdá, že čím méně má spousta lidí co říct, tím více se snaží mít názor. Možná se to týká i mne?

            Všichni se soustřeďujeme na plochu problému, místo abychom analyzovaly samotný bod té které plochy. Cožpak je tak složité pochopit, že vulgarita jednotlivce nemusí značit vulgaritu instituce? Že ekonomické problémy nemusely způsobit instituce, ale jejich odpovědní funkcionáři? V jednotlivcích je totiž ta největší potíž, kterou nám zatajují všichni darebáci a kterou my sami nechceme poznat, protože by se mohlo stát, že naše maličkost se zjeví v onom seznamu. Ovšem vyspělost společnosti se odvíjí od vyspělosti  jednotlivce a pokud nepochopíme tento elementární zákon, pak nás budou čekat pouze samé nesnáze.

            Evropa byla a je historicky spojená nádoba. Pokud neukáží naši „jednotlivci“ celé ploše národa nyní již konkrétní opatření nápravy kriminality mocných, pak lze předpokládat, že dojde k nechutnostem, typu rány pěstí pana Sobotky, útoky na etnika a skupiny, které díky politickým ambicím ministrů byly předhozeny davu jako jedna z příčin hospodářské krize. Řekové nechtějí příjmout fakt, že bohatí budou dál rabovat zemi a občané budou utahovat opasky.

            A nyní zpět k panu Janotovi. Jako ministr má obrovské pravomoci, jako ministr má neomezené informace a jako ministr má i historickou odpovědnost. Ve světě nás řadových občanů platí zákony, platí morální zásady a při každém jejich porušení, nás okolí nebo místně příslušné orgány volají k odpovědnosti. Nelze s tím než souhlasit. Ale při tvorbě rozpočtu na příští rok není zmínka o položce – majetek navrácený státu z trestné činnosti a pochybení státních úředníků. Současnou vládu mám vcelku rád, ale proč neustále trestat ovce za špatné hospodaření s jejich vlnou, když ovčák jezdí v mercedesu.

            Před dvaceti lety jsme chtěli změny, protože jsme měli pocit nespravedlnosti, mrhání naší energií a vulgaritou komunistického režimu. Hledali jsme řešení v návratu ke kapitalismu. Nebyli jsme hloupí, líní ani amorální. To jsou všechno lži, kterými nás plošně odsoudili současní „papaláši“ nebo lépe, naše „elity“ jež jsou jedni z nás. Jsme ovce, které se nechají dojit a stříhat v nezměrném měřítku a pokud nezačneme bez ohledu na postavení a vzdělání našich „pasáků“ poukazovat na jejich bezbřehé nekultivované rabování, pak nám nezbývá, než bečet u prázdných koryt v zadělané a rozpadající se stáji.

Autor: Miroslav G. Borůvka | pondělí 10.5.2010 10:35 | karma článku: 21,85 | přečteno: 825x
  • Další články autora

Miroslav G. Borůvka

Miluji Kmotra od Maria Puza

11.2.2013 v 13:49 | Karma: 12,74

Miroslav G. Borůvka

Bodáky vztyč

10.2.2013 v 14:15 | Karma: 4,60