Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jakou získat kvalifikaci pro život…

Začínám se špatně orientovat. To se nám to „žilo“, když se státní administrativa zajímala o to co každý občan koná, jak koná a kdy dokoná. Jenomže to jsem byl mladý a měl jsem sílu se bránit. Teď se mi situace obrátila dokonale vzhůru nohama. Ať konám jak konám, jsem v tom sám. Učím se právo, ekonomiku, chemii, rétoriku, elektrotechniku, potravinářství, předvídám počasí. No, je to dřina.

O čem vlastně hovořím ? No, přeci o tom, že v každodenním životě, mne běžného občana, konfrontují moje vědomosti, zkušenosti a zdravotní stav s právem na přežití. K napsání tohoto článku jsem dospěl po vyjádření jednoho politika, že se musím orientovat…. Tak to tedy zkusím.

V bance, spořitelně, jiných peněžních domech u cestovních kanceláří, si musím při pořizování  produktu dát pozor na výšku úroků, právní formulace smluvního ujednání, dobu splatnosti, způsob a rozsah plnění, také zda je subjekt oprávněný poskytovat poptávanou službu, nesmím opomenout si prověřit, zda je součástí profesního sdružení nějaké finanční skupiny a vhodná by byla něčí reference. Text pod čarou nebo jakýkoliv jiný jsem povinen správně nejenom pochopit, ale i přečíst. Je zde ovšem možnost, že si za značné výdaje najmu svého právního zástupce. Toho ale je vhodné získat cestou doporučení, posléze prověřit jeho zápis v komoře a důvěřovat jím předložené smlouvě o právním zastoupení a podkladům, které mi předkládá.

V potravinářských provozovnách, oděvech a obuvi, prodejně spotřební elektroniky, jsem povinen nejenom se orientovat v sortimentu, výrobních postupech, ale navíc v organické a anorganické chemii, elektrotechnice. Umět na místě vyhodnotit rizika, která mým milovaným plynou pořízením závadného výrobku, vyhodnotit procenta vody, tuku, sacharidů a éček ve hmotnostním objemu a to vše převést na jednotky, kilogramy, kusy, vyhodnotit způsob šití, kvalitu látky, působení vnějších vlivů, spočítat celkový nebo zdánlivý výkon při pořízení spotřebiče s nižší kvalitou izolace a průřezem vodiče 0,75mm, atd. Na místě před zaplacením prověřit výrobce nebo dodavatele pro případ, že není odpovědný za nakupovaný výrobek. Jsem povinen ovládat terminologii potravinářské výroby, módních závodů, elektrotechniky, mechaniky strojů, umět přečíst a pochopit drobně psaný text.

Při pořízení vozidla, jsem povinen vyhodnotit správnou délku provozování prostředku, neoprávněné zásahy do mechaniky vozidla, rozlišit pojmy nové a staré, opotřebené, dočasně, umět si ověřit prodávajícího, najít a ověřit vin vozidla, znát právní důsledky provozování mnou zakoupeného vozidla na komunikaci a být připraven na odevzdání vozidla jako předmětu doličného v případě organizované trestní činnosti…..

Toto je malý výčet věcí, které musím umět a od všeho musím ukládat složenky, doklady, a co já vím jaké protokoly. Ale je zde jedna možnost. A tou je stát. Bože, že by se měl starat za občana? Vždyť nám dává svobodu rozhodnutí, tak proč tedy! Rád příjmu svobodu rozhodnutí, ale stát má k dispozici z našich daní zřízené na ochranu nás občanů instituce, laboratoře, inspekce, sankce a vazební věznice. Pokud stát zajistí, že na trhu bude dětská přesnídávka ta věc, kterou známe všichni jako potravu pro naše děti, rád si vyberu z různých značek a v cenových relacích. Jestli mne státem garantovaná finanční skupina nebo obchodník obelže, obelstí nebo okrade, očekávám, že státem zřízené instituce mne ochrání a tvrdě napraví křivdu. Vždyť mne ohrozili na životě, zdraví a majetku. A je mi jedno, zda někdo užívá úskoku, že produkt místo máslo pojmenuje „maslo“ a který není jako definován. A tento úskok přeci pozná i JUDr. nebo Ing., kterých dnes máme tolik. Nebo se mýlím?

Možná jsme zapomněli, že stát se svým byrokratickým aparátem je sluha nás občanů, protože žije z každé poctivě vydělané a zdaněné koruny. Protože má chránit také ty, kteří nejsou duševně způsobilí být analytiky při nákupu bytů, aut, oděvů, párků a čeho všeho, jenom proto, že jsou třeba jen staří. Zákon pamatuje na obecnosti větou .. jak je v místě obvyklé, jak je dobrým mravem,… Ve středověku se nepoctiví obchodníci topili ve Vltavě. Nyní slyšíme, že by to bylo v rozporu se svobodou podnikání. Těch způsobů, jak ochránit občana je mnoho. Jenom musí jít napřed rozum s moudrostí a chamtivost s bezohledností poslat co nejdál na konec řady.    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav G. Borůvka | pátek 8.2.2013 9:28 | karma článku: 16,66 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Miroslav G. Borůvka

Snowboarding lepší než škola.

Včera vyšla studie o záškoláctví a vyjádření jednoho reprezentanta této aktivity. Říkal, že ho zmáhá sjíždění svahů a snowboarding a proto nemá na školní docházku čas. Mnoho podobných školu nedokončí. 08.02.2013 byla nezaměstnanost ČR v lednu na 8,7%, bez práce je 585 809 lidí. Pracujících v ČR je pouhých 48,6% (5.109 419) z celkového počtu obyvatel. Ti živí 51,4% obyvatel + 8,7% nezaměstnaných (cca 6 413 056).

13.2.2013 v 10:29 | Karma: 12,57 | Přečteno: 340x | Společnost

Miroslav G. Borůvka

Miluji Kmotra od Maria Puza

Před nedávnem jsem v Britských listech zaznamenal krátkou informaci o tom, že Anglie řeší „Černou listinu“ dělníků, kteří si stěžovali na porušování bezpečnosti práce ve stavebnictví. Bylo jich cca 4000 a zhruba 12 roků nemohli sehnat práci. V našem zpravodajství jsem zaznamenal výrok pana Jakla, prezidentova muže, k požadavku pana Zaorálka o objasnění amnestie prezidenta: „.. že se budeme divit, až se dotyčný objeví na místě pana Rátha...“.

11.2.2013 v 13:49 | Karma: 12,74 | Přečteno: 415x | Společnost

Miroslav G. Borůvka

Bodáky vztyč

Bodáky vztyč a k útoku vpřed. Vše živé znič a vyřízni vřed. Ač salvy neduní a armády stojí, Bitvy se konají v života stroj. Šakali hladoví, co hltají kosti, ze zadu útočí, jsou morálky prosti. Ne, nejsem vždy připraven čelit té síle, písní jsem uchvácen, co píšu své milé. Láska prý zvítězí a nenávist zkape. Říkal nám dramatik, tak odvahu chlape. Hořké jsou polibky od našich vzorů, k nebi se dívají, když hodují spolu. Bitvu lze prohrát a o údy přijít, Však čest svou neztratit a přátelům věřit. Bodáky vztyč a k útoku vpřed! Za lásku, přátelství, za slušnost,... Já vrátím se zpět.

10.2.2013 v 14:15 | Karma: 4,60 | Přečteno: 491x | Poezie a próza

Miroslav G. Borůvka

Historie se s budoucností snoubí....

Jak často slýcháme povzdechnutí, že národ, který nezná svoji historii ji musí opakovat. Jak často se přesvědčujeme o tom, že podléháme klamavým studiím a jak často jsme sami příčinou nezasvěcených soudů. Kdysi platilo přísloví : „ Byl jsi v Rusku, nebyl. Je ti šedesát, není. Tak neraď!“. Jenomže pro samé cestování po zemských rájích nic nevidíme a důchodci nám smrdí starobou.

9.2.2013 v 22:20 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Společnost

Miroslav G. Borůvka

Blíží se výročí „Vítězného února“ …

Máme za sebou dramatické okamžiky, které bezesporu vstoupí do historie národa českého. První demokraticky zvolení zástupci KSČM na vedoucích pozicích úřadů, metylalkoholová aféra vyrůstající ze státem kontrolované firmy, loupeživé daně dopadající na zaměstnance, které slouží k naplnění břich mocných, nepochopitelné selhání instituce amnestie a první přímou volbu hlavy státu.

8.2.2013 v 3:03 | Karma: 14,76 | Přečteno: 465x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 638x
Jsem občan, kterému není jedno jak se nakládá s jeho zemí, hmotnými a kulturními statky.