Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj světový rekord po zápase s Polskem

Pod vlivem jednoho litru střiku z podřadného moravského červeného, ale především díky slavnému vítězství nad Poláky, jsem se vybičoval k nevídanému výkonu a v noci ze soboty na neděli 16. a 17. června vytvořil světový rekord!

Šiška - nebo co z ní zbylo : )J.B.

Začalo to tak, že jsem se měl sejít s Mackou, ale už v esemesce zněla dost nerozhodně a nakonec nepřišla, asi ji plení zahrady v tom dusnu oddělalo, takže jsem fotbal sledoval na Lhotce na Tempu. Cestu domů po zápase jsem se v dobré náladě rozhodl absolvovat pešky. A na Zálesí se to stalo!

Na chodníku ležela borová šiška. Říkal jsem si, kdy to bylo poprvé, co náš opičí předek pocítil touhu kopnout do něčeho kulatého. A jak dlouho trvalo, než nějaký jeho druh pocítil ve stejnou chvíli potřebu nakopnout totéž kulaté opačným směrem?! Kdy došlu k tomu, že se celá tlupa seběhla, aby pozorovala Mamutíka, Kopčema, Ukmase, Rváče a ostatní lovce, jak se honí tam a zpátky za neforemným míčem sešitým z koží?

A tak jsem stál já, vědom si své pračlověčí fotbalové krve, před borovou šišticí a nakopl ji směrem k Thomayerce. A zas! A znova! Kopal jsem do té šišky, které nekontrolovatelně měnila směr letu, a nekompromisně ji posunoval s kopce dál a dál. Nedbal jsem toho, že mi ji jako na potvoru přejela dodávka a udělala z ní neforemnou hrbolatou placku. Posouval jsem ji podél Michelského lesa a pod Jižní spojkou až na Kačerov. A to navzdory tomu, že se mi šiška ztrácela ve tmě v parku pod Kačerovem a že jsem cestou potkal tlupu zhrzených Poláků!

Nevzdal jsem to a dokopal ji až k metru. Celková délka trasy měřila přibližně 2,4 km. Protože nelze předpokládat, že by někdo absolvoval podobný výkon (kopání borové šišky přejeté dodávkou v městském prostředí na takovou vzdálenost), je třeba tuto událost považovat za světový rekord.

Děkuji českým fotbalistům za inspiraci, Terrymu Pratchettovi za Nevídané akademiky, Bílkovi posílám radu, aby Baroše příště včas vystřídal, a vám nabízím v dražbě tu slavnou šišku: vyvolávací cena je 500 Kč, přihazovat můžete v diskusi pod článkem. Výtěžek aukce půjde na moje první kopačky : )

Autor: Jan Borovička | neděle 17.6.2012 9:09 | karma článku: 18,51 | přečteno: 1999x
  • Další články autora

Jan Borovička

Tulák po hvězdách

Díváme se na noční nebe a hvězdy nad námi studeně září. Tisíce a tisíce vzdálených blikajících světélek, rozhozené jako krupice. Nejsou to však jen hvězdy, co můžeme vidět. Třeba Jitřenka neboli Večernice je ve skutečnosti planeta Venuše a spatřit můžeme třeba i její mužský protějšek Mars, po kterém se prohánějí vozítka Opportunity a Curiosity, jen jim zamávat...

24.12.2012 v 7:07 | Karma: 22,69 | Přečteno: 2749x | Diskuse| Věda

Jan Borovička

Proč bůh neochránil děti?

Masakry, jako byl ten ve škole Sandy Hook, vyvolávají v USA debaty o regulaci prodeje a držení zbraní, což by našinec koneckonců očekával. Co je však v našem nazírání na tento problém neobvyklé, jsou debaty náboženské.

17.12.2012 v 8:08 | Karma: 26,89 | Přečteno: 1811x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

České dráhy hrají tenis?!

Na Davis Cup se rád dívám v televizi, vlakem jezdím do práce. Co má železniční doprava společného s tenisem? Přinejmenším to, že České dráhy jsou partnerem našeho tenisového týmu. Nechápu proč.

21.11.2012 v 9:09 | Karma: 33,66 | Přečteno: 1791x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

V lesích číhá smrt

V období vrcholného a pozdního podzimu máme poslední možnost nalézt větší množství druhů jedlých hub. A mezi nimi raší spousta drobotiny: trávníky i lesní mechaté koberce a pařezy zdobí skupiny a trsy drobných houbiček rozličných tvarů, z nichž značná část je vybarvena v různých odstínech hnědé. Ve Spojených státech a ve Velké Británii jim říkají "little brown mushrooms" - malé hnědé houby.

16.11.2012 v 10:10 | Karma: 41,61 | Přečteno: 20445x | Diskuse| Věda

Jan Borovička

Václav Klaus se opět mýlí

Ale není v tom sám – mýlí se s ním mnozí jiní a jde o tu Nobelovku pro Evropskou unii. Představte si, že si váš soused koupí modré auto. Vám se modrá nelíbí a radši byste chtěli červenou. Byl by to důvod k tomu, abyste jej za to kritizovali? Nebo by si váš soused koupil láhev moravského červeného, které vy nemáte rádi, a upřednostnili byste bílé. Budete ho za to kritizovat? Budete tvrdit, že to byla chyba – přestože jemu to vyhovuje, protože modrou má rád a řídké kyselé červené také? Asi odpovíte, že určitě ne. A máte pravdu – co je vám do toho, jaké si soused koupil auto a jaké má chutě! No a s tou Nobelovkou je to stejné.

13.10.2012 v 18:30 | Karma: 28,85 | Přečteno: 2190x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.