Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Houby zblízka I.

Houby jsou nádherné umělecké výtvory přírody. Fotografovat jsem je začal před několika lety. Dovolím si Vám teď několik z nich ukázat v celé jejich kráse a z velké blízkosti.

Tak tenhle krasavec se jmenuje lžičkovec šiškový - Auriscalpium vulgare. Drobounká houbička, která roste z borových šišek. Má šedohnědě zbarvený chlupatý klobouček a zespodu pod ním drobounké ostny. Fotografovaná plodnice měla asi 1 cm v průměru. Foceno v údolí Doubravy u Třemošnice na Čáslavsku.

 

 

 

 

 

Další drobounká houba, které si normálně v lese ani nevšimnete, je helmovka šedá - Mycena cinerella. Ale i když není nijak výrazně barevná, ukazuje, že i šedá barva má své kouzlo. Roste na podzim ze smrkového jehličí. To zelené, co je pod ní, jsou vrcholky mechu ploníku - kloboučky měly necelý 1 cm v průměru. Foceno u Českého Šternberka v Posázaví.

 

 

 

 

A když už jsme u helmovek, tady je helmovka slizká. Barevný kontrast žlutého třeně (nožičky), bílých lupenů a šedého klobouku je velice nápadný a dobrý určovací znak. Tento druh roste pod smrky, zejména ve vyšších polohách. Foceno u Českého Šternberka v Posázaví.

 

 

 

 

 

 

Dobrá jedlá houba kotrč kadeřavý - Sparassis crispa je známá jako skvělá surovina pro výrobu falešné dršťkové polévky. Velice silně kořenitě voní a roste zejména na starých borových pařezech. Plodnice připomínají mořskou houbu a takto vypadá čerstvá plodnice z blízka. Foceno v okolí obce Mokrsko v Povltaví.

 

 

 

 

 

 

Tato fialová houbička se jmenuje čirůvka violková - Calocybe ionides a je celkem vzácná. Nebylo dobré světlo, ale houbička díky tomu dostala jakýsi tajemně magický nádech. Foceno v okolí Srbska na Karlštejnsku.

 

 

 

 

 

No a tohle je obyčejná špička travní - Marasmius oreades. Najdete ji po deštích snad na všech loukách. Foceno v okolí Českého Šternberka v Posázaví.

Můžete si porovnat, že připojení lupenů na třeň (nožičku) se na fotografiích liší. Pro mykology je to jeden z důležitých určovacích znaků.

 



Tak to je pro dnešek všechno - ale pokud bude zájem, tak připravím pokračování. Pro informaci - fotím digitální zrcadlovkou PENTAX ist*DL s objektivem Sigma 50mm F2,8 EX DG. Všechny fotografie byly pořízeny na lokalitách, kde byly houby nalezeny (tj. vznikly za přirozených světelných podmínek, jaké byly zrovna k dispozici). A obvykle ve spěchu, protože já v terénu nemám času nazbyt a moc se s focením "nepárám". No ale snad se na ty fotky dá koukat : )

Autor: Jan Borovička | středa 5.3.2008 9:01 | karma článku: 38,76 | přečteno: 9989x
  • Další články autora

Jan Borovička

Tulák po hvězdách

Díváme se na noční nebe a hvězdy nad námi studeně září. Tisíce a tisíce vzdálených blikajících světélek, rozhozené jako krupice. Nejsou to však jen hvězdy, co můžeme vidět. Třeba Jitřenka neboli Večernice je ve skutečnosti planeta Venuše a spatřit můžeme třeba i její mužský protějšek Mars, po kterém se prohánějí vozítka Opportunity a Curiosity, jen jim zamávat...

24.12.2012 v 7:07 | Karma: 22,69 | Přečteno: 2749x | Diskuse| Věda

Jan Borovička

Proč bůh neochránil děti?

Masakry, jako byl ten ve škole Sandy Hook, vyvolávají v USA debaty o regulaci prodeje a držení zbraní, což by našinec koneckonců očekával. Co je však v našem nazírání na tento problém neobvyklé, jsou debaty náboženské.

17.12.2012 v 8:08 | Karma: 26,89 | Přečteno: 1811x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

České dráhy hrají tenis?!

Na Davis Cup se rád dívám v televizi, vlakem jezdím do práce. Co má železniční doprava společného s tenisem? Přinejmenším to, že České dráhy jsou partnerem našeho tenisového týmu. Nechápu proč.

21.11.2012 v 9:09 | Karma: 33,66 | Přečteno: 1791x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

V lesích číhá smrt

V období vrcholného a pozdního podzimu máme poslední možnost nalézt větší množství druhů jedlých hub. A mezi nimi raší spousta drobotiny: trávníky i lesní mechaté koberce a pařezy zdobí skupiny a trsy drobných houbiček rozličných tvarů, z nichž značná část je vybarvena v různých odstínech hnědé. Ve Spojených státech a ve Velké Británii jim říkají "little brown mushrooms" - malé hnědé houby.

16.11.2012 v 10:10 | Karma: 41,61 | Přečteno: 20445x | Diskuse| Věda

Jan Borovička

Václav Klaus se opět mýlí

Ale není v tom sám – mýlí se s ním mnozí jiní a jde o tu Nobelovku pro Evropskou unii. Představte si, že si váš soused koupí modré auto. Vám se modrá nelíbí a radši byste chtěli červenou. Byl by to důvod k tomu, abyste jej za to kritizovali? Nebo by si váš soused koupil láhev moravského červeného, které vy nemáte rádi, a upřednostnili byste bílé. Budete ho za to kritizovat? Budete tvrdit, že to byla chyba – přestože jemu to vyhovuje, protože modrou má rád a řídké kyselé červené také? Asi odpovíte, že určitě ne. A máte pravdu – co je vám do toho, jaké si soused koupil auto a jaké má chutě! No a s tou Nobelovkou je to stejné.

13.10.2012 v 18:30 | Karma: 28,85 | Přečteno: 2190x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.