Houby zblízka I.

Houby jsou nádherné umělecké výtvory přírody. Fotografovat jsem je začal před několika lety. Dovolím si Vám teď několik z nich ukázat v celé jejich kráse a z velké blízkosti.

Tak tenhle krasavec se jmenuje lžičkovec šiškový - Auriscalpium vulgare. Drobounká houbička, která roste z borových šišek. Má šedohnědě zbarvený chlupatý klobouček a zespodu pod ním drobounké ostny. Fotografovaná plodnice měla asi 1 cm v průměru. Foceno v údolí Doubravy u Třemošnice na Čáslavsku.

 

 

 

 

 

Další drobounká houba, které si normálně v lese ani nevšimnete, je helmovka šedá - Mycena cinerella. Ale i když není nijak výrazně barevná, ukazuje, že i šedá barva má své kouzlo. Roste na podzim ze smrkového jehličí. To zelené, co je pod ní, jsou vrcholky mechu ploníku - kloboučky měly necelý 1 cm v průměru. Foceno u Českého Šternberka v Posázaví.

 

 

 

 

A když už jsme u helmovek, tady je helmovka slizká. Barevný kontrast žlutého třeně (nožičky), bílých lupenů a šedého klobouku je velice nápadný a dobrý určovací znak. Tento druh roste pod smrky, zejména ve vyšších polohách. Foceno u Českého Šternberka v Posázaví.

 

 

 

 

 

 

Dobrá jedlá houba kotrč kadeřavý - Sparassis crispa je známá jako skvělá surovina pro výrobu falešné dršťkové polévky. Velice silně kořenitě voní a roste zejména na starých borových pařezech. Plodnice připomínají mořskou houbu a takto vypadá čerstvá plodnice z blízka. Foceno v okolí obce Mokrsko v Povltaví.

 

 

 

 

 

 

Tato fialová houbička se jmenuje čirůvka violková - Calocybe ionides a je celkem vzácná. Nebylo dobré světlo, ale houbička díky tomu dostala jakýsi tajemně magický nádech. Foceno v okolí Srbska na Karlštejnsku.

 

 

 

 

 

No a tohle je obyčejná špička travní - Marasmius oreades. Najdete ji po deštích snad na všech loukách. Foceno v okolí Českého Šternberka v Posázaví.

Můžete si porovnat, že připojení lupenů na třeň (nožičku) se na fotografiích liší. Pro mykology je to jeden z důležitých určovacích znaků.

 



Tak to je pro dnešek všechno - ale pokud bude zájem, tak připravím pokračování. Pro informaci - fotím digitální zrcadlovkou PENTAX ist*DL s objektivem Sigma 50mm F2,8 EX DG. Všechny fotografie byly pořízeny na lokalitách, kde byly houby nalezeny (tj. vznikly za přirozených světelných podmínek, jaké byly zrovna k dispozici). A obvykle ve spěchu, protože já v terénu nemám času nazbyt a moc se s focením "nepárám". No ale snad se na ty fotky dá koukat : )

Autor: Jan Borovička | středa 5.3.2008 9:01 | karma článku: 38,76 | přečteno: 9989x
  • Další články autora

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66