Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Platby za teplo se změní. Ti, co šetří, už nebudou dotovat sousedy.

Opravdu tomu tak bude? Já mám jiné zkušenosti, které potvrzují, že nově navrhovaná změna vyhlášky 372/2001 Sb. při stanovení spotřební složky opět na 70% celkové spotřeby ještě prohloubí  současné nespravedlivé  přerozdělování nákladů mezi uživateli bytových domů. Ministerstvo pro místní rozvoj chce do rozúčtování tepla od počátku roku 2014 zavést zcela nevěrohodný poměr.

Asi chce konečně vyburcovat občany, aby si všimli, že někteří jejich sousedi šetří na jejich úkor.

Poměrové indikátory - jedná se o nejúspěšnější mystifikaci obyvatel bytových domů po roce 1990. Více než 15 roků se v ČR s podporou státu užívají poměrové indikátory spotřebovaného tepla založené na měření teploty radiátorů v obytných prostorách bytů. Při jejich zavádění se dodavatelé této technologie holedbali, že do spotřeby tepla přinášejí řád a spravedlnost. Každý byt bude mít své korekční koeficienty, které údajně zohlední všechny aspekty (poloha, počet ochlazovaných stěn).

V praxi se však ukázalo, že se jedná o přesná čísla získaná za okolností, které vzbuzují oprávněné pochybnosti o serióznosti systému jako celku.

 Hlavním nedostatkem indikátorů je to, že registrují jen povrchovou teplotu otopného tělesa a tato jejich jednostrannost přiměla MMR k rozdělení celkových nákladů na vytápění na dvě složky (dosud obvykle v poměru 40:60 nebo 50:50). Nové typy sice deklarují i měření teploty v místnosti, ale to lze brát s rezervou, když je toto čidlo 2-3 cm od radiátoru a podstata měření zůstává skoro totožná s čidly první generace:

    - tzv. spotřební složka vyjadřuje tu část nákladů na tepelnou energii pro vytápění, která se do daného prostoru šíří z otopných těles v něm umístěných; je rozpočítávána podle korigovaných náměrů indikátorů,

    - tzv. základní složka vyjadřuje naproti tomu náklady na tepelnou energii, která může být dodána do prostoru místnosti bytu prostupem stěnami a přestupem z vnitřních rozvodů tepla, a která rovněž vyjadřuje část nákladů na temperování společných částí domu. Tato složka se rozúčtuje mezi domácnosti podle jejich podílu na započitatelné ploše objektu.

Z předchozího je zřejmé, že byty, které mají během zúčtovacího období neustále vypnuté otopná tělesa se na úhradě spotřební složky nepodílí a ani nemohou podílet (mají nulové náměry). Na případnou kritiku mají jejich uživatelé stereotypní odpověď typu „mně stačí k vytápění stoupačky a na nákladech na jejich provoz se podílím v rámci základní složky poměrem podle podlahové plochy“.O tom, že nezanedbatelné množství tepla do jejich bytových jednotek prostupuje stěnami, které nejsou nijak izolované, taktně mlčí.

Propočty těchto tepelných zisků jsou velmi sporadické a nesystematické. Nicméně dovolují soudit, že jsou ještě mnohem vyšší než v případě stoupaček.

Obecně lze s jistotou říci, že obytný dům je jedna topná jednotka, protože mezi byty nejsou instalovány tepelné izolace a použití indikátorů na radiátorech je zcela nevhodné.

Při ročním rozúčtování spotřeby tepla dostává každý uživatel bytu vyúčtování jeho spotřeby založené na úhradě základní a spotřební složky. Nemá však žádné informace o spotřebě svých sousedů. Tak se ani nedozví, že jeho spotřeba je v mnoha případech významně ovlivněna těmi jeho sousedy, kteří tzv. nepotřebují tak vysokou teplotu a mají proto uzavřené regulační kohouty u svých radiátorů.

Taková praxe tedy primárně poškozuje uživatele bytů s více ochlazovanými stěnami, ale i ty uprostřed domu, kteří jsou obklopeni „tepelnými upíry“ se zavřenými radiátory.

Argumenty, že vyhláška 372/2001 Sb. pamatuje na velké odchylky od průměrné spotřeby, jsou zavádějící. Z praxe lze doložit při porovnání spotřeby „šetřivých uživatelů“ a těch, kteří kvůli dosažení tepelné pohody musí topit více než by se očekávalo, že ti prvně zmiňovaní mají minimální náměry na indikátorech a také vypočítané náklady za teplo jsou u nich nižší o cca. 40% než je průměrná hodnota za celý dům. Oproti tomu ti druzí (značná část) mají spotřebu vyšší než je průměrná o cca. 40% a tím také i náklady. Obě skupiny se tedy dle vyhlášky 372/2001Sb. pohybují v rámci povolené tolerance a k žádnému přerozdělení nákladů nedochází.

Je to ve stylu: Já mám k obědu husu a soused nic, ale v průměru máme oba k jídlu ½ husy.

V konečném důsledku mají všichni přibližně stejnou tepelnou pohodu za zcela odlišné peníze!

Poměrové indikátory prosazují hlavně jejich dodavatelé a část tzv. „šetřivých“ vlastníků bytů na úkor neinformovaných sousedů nucených nadměrně temperovat.

 Za této situace lze spravedlivě rozdělit náklady tzv. spotřební složky podle §4 odst.5 vyhl. MMR č.372/2001 Sb(, protože na instalované indikátory se prokazatelně nelze spolehnout (viz. nulové náměry) a lze je tedy po schválení nadpoloviční většinou účastníků shromáždění SVJ nechat zdemontovat odbornou firmou):

 V zúčtovací jednotce, ve které u konečných spotřebitelů nejsou instalovány měřiče tepelné energie nebo indikátory vytápění, vlastník spotřební složku rozdělí mezi konečné spotřebitele obdobným způsobem jako složku základní.

Tyto závěry jsou v praxi již ověřeny v našem obytném  domě s ústředním vytápěním po dobu sedmi topných sezón.Celkové náklady se nezvýšily. Pokud by nějaký vlastník svůj byt přetápěl, tak se přebytečné teplo rozptýlí do sousedních bytů.Pouze je potřebné ohlídat, aby nedocházelo k neodůvodněnému nadměrnému větrání okny a odsávání z kuchyní a koupelen.
Nezanedbatelným efektem však bylo, že nedochází k neodůvodněnému zvýhodňování takzvaných šetřílků na úkor všech ostatních.

 Pokud se na trhu objeví skutečně funkční systém rozdělování nákladů na teplo v podmínkách jedné topné jednotky, tak se můžeme bavit o jeho možném použití. Nesmí to však být princip zneužitelný jako u výše uvedených indikátorů umístěných na radiátorech topení.

Z mé praxe jsem si ověřil, že v našem domě v době, kdy byl použit koeficient ve výši 70% pro spotřební složku, tak byly zcela běžné rozdíly mezi  jednotlivými uživateli bytů v nákladech na 1m2 od 60 až do 180 Kč. Přičemž těch 60 Kč platili ti, kteří měli celou topnou sezónu uzavřené ventily u radiátorů. Jim přece stačilo teplo od sousedů. Cesta ke skutečným  úsporám vede spíše přes úpravy ovlivňující únik tepla z bytového domu jako celku.
Každý vlastník nebo uživatel bytu si může u správce bytového domu nebo u předsedy SVJ zjistit rozptyl nákladů na jednotlivé typy bytů aniž by musel znát jméno konkrétního uživatele bytu. Pak se může rozhodnout, zda bude iniciovat přechod rozúčtování tepla v domě podle podlahové plochy bytů nebo chce platit i za své sousedy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Bokšay | neděle 6.1.2013 14:00 | karma článku: 25,48 | přečteno: 7669x
  • Další články autora

Jan Bokšay

Hejtmani krajů jsou mezi lidmi oblíbení – je to oprávněné?

Z aktuálně publikovaného průzkumu SANEP, zaměřeného na spokojenost s činností jednotlivých krajských hejtmanů a pražského primátora to celkem jasně plyne. Internetové dotazování probíhalo ve dnech 1.-19.5.2013 a účastnilo se jej celkem 21906 obyvatel ve věku 18-69 let. Z uvedených zjištění vyplývá, že dnes již bývalý pražský primátor Svoboda vykonával svou práci ke spokojenosti 56,3 % Pražanů.

27.5.2013 v 9:44 | Karma: 7,25 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Jan Bokšay

Krajská zastupitelstva zřejmě pracují jen formálně.

Tak si občané v říjnu 2012 zvolili svá zastupitelstva a nyní budou v poklidu očekávat další volby v r. 2016. Téměř nikdo z nich asi netouží podílet se na správě věcí veřejných. Pouze v jednom kraji existuje možnost zpětné vazby občanů na vedení krajského zastupitelstva, kterou však občané využívají spíše sporadicky.

24.3.2013 v 18:35 | Karma: 11,82 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Jan Bokšay

Nechystá se Kraj Vysočina ke stagnaci?

Alespoň z nezájmu občanů o věci veřejné se to jeví nyní pravděpodobné. Obyvatelé kraje Vysočina v říjnu 2012 zvolili své zastupitele. Dle jejich vůle máme opět Radu Kraje Vysočina složenou z politiků ČSSD. Nedošlo tedy k žádnému zemětřesení a v programovém prohlášení Rady Kraje Vysočina (dále jen „RK“) se můžeme seznámit s převážně obecnými předsevzetími, které by následující čtyřleté období chtěla tato RK plnit v souladu s předvolebním programem ČSSD.

4.3.2013 v 9:01 | Karma: 6,04 | Přečteno: 355x | Diskuse| Jihlava

Jan Bokšay

Vlaky ujedou příští rok stejný počet km jako v r. 2012.

Alespoň v kraji Vysočina tomu tak bude. Občanům kraje nevadí, že ztráta z této dopravy bude v řádu stamilionů Kč. Ve volbách to jasně vyjádřili svou podporou současné i minulé krajské vládní koalici a přitom by uspořené peníze mohly být použity na opravu silnic ve správě kraje. V programovém prohlášení Rady Kraje Vysočina na léta 2012 – 2016 se v odstavci „DOPRAVA“ vágně píše o prioritách současné i minulé sociálnědemokratické krajské vlády s podporou KSČM, které mají za cíl blaho občanů. Nehovoří se tam o konkrétních krocích, které by zajistily skutečně lepší dopravní obslužnost za přiměřené peníze.

27.12.2012 v 10:05 | Karma: 7,90 | Přečteno: 517x | Diskuse| Jihlava

Jan Bokšay

Česko a Lucembursko nepotřebují pomoc EU pro chudé.

Proto dostanou z potravinového programu EU jen symbolické částky (dvě nejnižší v rámci EU). Ještě lépe na tom je Slovensko, které nedostane vůbec nic. Česká republika s přehledem vystačí se 183 tis. eury (asi 4,6 mil. Kč). To taková Itálie obdrží 98 mil. eur a Španělsko 86 mil. eur. I Poláci jsou potřební a obdrží z tohoto programu potravinové pomoci 77 mil. eur.

11.10.2012 v 21:18 | Karma: 17,41 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vlak na Benešovsku usmrtil člověka v kolejišti, provoz na koridoru stál

20. května 2024  13:40,  aktualizováno  16:26

V Mrači na Benešovsku srazil vlak člověka, který se pohyboval v kolejišti. Utrpěl zranění, kterým...

Novotný dříve řekl, že sám odejde, uvedl Fiala. Podruhé ho vybízet nebude

20. května 2024  16:17

Premiér Petr Fiala řekl iDNES.cz, že nebude vybízet řeporyjského starostu za ODS Pavla Novotného,...

Za Třincem havarovalo sedm aut, včetně kamionů. Provoz na Slovensko stojí

20. května 2024  16:15

U Bystřice na Frýdecko-Místecku došlo v pondělí odpoledne k hromadné dopravní nehodě. Podle hasičů...

V Kremlu se přesouvá moc. A ze stínů FSB stoupá hierarchií tajemný muž

20. května 2024  16:13

Zatímco ruský prezident Vladimir Putin upoutal pozornost světových médií, když po téměř dvanácti...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1627x
Člověk nevybočující z průměru s obyčejnými radostmi a starostmi.Nyní žijící na Českomoravské vysočině.

Seznam rubrik