Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechystá se Kraj Vysočina ke stagnaci?

Alespoň z nezájmu občanů o věci veřejné se to jeví nyní pravděpodobné. Obyvatelé kraje Vysočina v říjnu 2012 zvolili své zastupitele. Dle jejich vůle máme opět Radu Kraje Vysočina složenou z politiků ČSSD. Nedošlo tedy k žádnému zemětřesení a v programovém prohlášení Rady Kraje Vysočina (dále jen „RK“) se můžeme seznámit s převážně obecnými předsevzetími, které by následující čtyřleté období chtěla tato RK plnit v souladu s předvolebním programem ČSSD.

Poněkud mi však uniká, jak bude probíhat komunikace mezi touto RK a občany, která by měla informovat o průběžném plnění tohoto výše uvedeného programového prohlášení. Nabízela by se tu jistá možnost využití diskusní tribuny v zápatí tohoto dokumentu na webové stránce Krajského úřadu Kraje Vysočina zde… Dokonce je tam možnost přispívat i jako neregistrovaný autor. Jak jinak byste chtěli ovlivnit směrování politiky? Někomu by se mohlo takové snažení zdát nedůležité, ale pokud se najde více přispěvatelů, tak se věci dají do pohybu i bez voleb. Oni si politici nemohou dovolit ignorovat názory občanů, které jim sdělí na jejich webové stránce. Určitě by ztratili podporu těch aktivních přispěvatelů a jejich známých. Kraj Vysočina sice vydává za naše peníze i měsíčník, který je distribuován do každé poštovní schránky v kraji s nákladem cca 225 tis. výtisků, ale tam se spíše objevují oslavné články na jejich dílčí úspěchy, které nejdou k jádru věci, a není v nich prostor k nějaké věcné diskusi. Určitě tam čtenář nenajde informace o skutečném plnění programového prohlášení RK. Z tohoto pohledu se jedná o tiskovinu, která nám pouze sděluje: Ještě jsme tu, netřeba nás hledat.
Na výše zmíněném odkazu na webovou stránku s programovým prohlášením je prostor k reakcím voličů i na odpovědi členů RK. Já osobně jsem tuto možnost v závěru února 2013 využil a čekám na odezvu ze strany RK.
A co Vy? Chcete zůstat v ilegalitě a pouze před volbami vybírat krajské politiky podle uměleckého dojmu čelných politiků působících v parlamentu a senátu? Ti přece obvykle v našem kraji v krajském zastupitelstvu nezasedají a na praktickou politiku zde mají pouze pramalý vliv.
Bez znalosti práce RK a krajského zastupitelstva je přece volič úplně slepý a jeho případná volba je čirý hazard.
Nebo si snad někdo myslí, že Švýcaři ve svých referendech rozhodují o svých záležitostech bez znalosti problému? Vyšší formy demokracie si žádají politicky aktivní občany. Nemusí být hned členy politické strany, stačí, když se zajímají o práci svých zastupitelů průběžně a ne jen před volbami.
Pak by se na pořad dne mohlo dostávat i konání referenda k důležitým otázkám týkajících se našeho kraje. Platná legislativa to umožňuje.

Autor: Jan Bokšay | pondělí 4.3.2013 9:01 | karma článku: 6,04 | přečteno: 355x
  • Další články autora

Jan Bokšay

Hejtmani krajů jsou mezi lidmi oblíbení – je to oprávněné?

Z aktuálně publikovaného průzkumu SANEP, zaměřeného na spokojenost s činností jednotlivých krajských hejtmanů a pražského primátora to celkem jasně plyne. Internetové dotazování probíhalo ve dnech 1.-19.5.2013 a účastnilo se jej celkem 21906 obyvatel ve věku 18-69 let. Z uvedených zjištění vyplývá, že dnes již bývalý pražský primátor Svoboda vykonával svou práci ke spokojenosti 56,3 % Pražanů.

27.5.2013 v 9:44 | Karma: 7,25 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Jan Bokšay

Krajská zastupitelstva zřejmě pracují jen formálně.

Tak si občané v říjnu 2012 zvolili svá zastupitelstva a nyní budou v poklidu očekávat další volby v r. 2016. Téměř nikdo z nich asi netouží podílet se na správě věcí veřejných. Pouze v jednom kraji existuje možnost zpětné vazby občanů na vedení krajského zastupitelstva, kterou však občané využívají spíše sporadicky.

24.3.2013 v 18:35 | Karma: 11,82 | Přečteno: 747x | Diskuse| Ostatní

Jan Bokšay

Platby za teplo se změní. Ti, co šetří, už nebudou dotovat sousedy.

Opravdu tomu tak bude? Já mám jiné zkušenosti, které potvrzují, že nově navrhovaná změna vyhlášky 372/2001 Sb. při stanovení spotřební složky opět na 70% celkové spotřeby ještě prohloubí současné nespravedlivé přerozdělování nákladů mezi uživateli bytových domů. Ministerstvo pro místní rozvoj chce do rozúčtování tepla od počátku roku 2014 zavést zcela nevěrohodný poměr.

6.1.2013 v 14:00 | Karma: 25,48 | Přečteno: 7669x | Diskuse| Jihlava

Jan Bokšay

Vlaky ujedou příští rok stejný počet km jako v r. 2012.

Alespoň v kraji Vysočina tomu tak bude. Občanům kraje nevadí, že ztráta z této dopravy bude v řádu stamilionů Kč. Ve volbách to jasně vyjádřili svou podporou současné i minulé krajské vládní koalici a přitom by uspořené peníze mohly být použity na opravu silnic ve správě kraje. V programovém prohlášení Rady Kraje Vysočina na léta 2012 – 2016 se v odstavci „DOPRAVA“ vágně píše o prioritách současné i minulé sociálnědemokratické krajské vlády s podporou KSČM, které mají za cíl blaho občanů. Nehovoří se tam o konkrétních krocích, které by zajistily skutečně lepší dopravní obslužnost za přiměřené peníze.

27.12.2012 v 10:05 | Karma: 7,90 | Přečteno: 517x | Diskuse| Jihlava

Jan Bokšay

Česko a Lucembursko nepotřebují pomoc EU pro chudé.

Proto dostanou z potravinového programu EU jen symbolické částky (dvě nejnižší v rámci EU). Ještě lépe na tom je Slovensko, které nedostane vůbec nic. Česká republika s přehledem vystačí se 183 tis. eury (asi 4,6 mil. Kč). To taková Itálie obdrží 98 mil. eur a Španělsko 86 mil. eur. I Poláci jsou potřební a obdrží z tohoto programu potravinové pomoci 77 mil. eur.

11.10.2012 v 21:18 | Karma: 17,41 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1627x
Člověk nevybočující z průměru s obyčejnými radostmi a starostmi.Nyní žijící na Českomoravské vysočině.

Seznam rubrik