Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Velmi smutně jsem se pročetl celým článkem a musím konstatovat, že je to boj proti mafii rozúčtovacích firem a chvalozpěvem na centrální dodávku tepla. Tvrzení, že je výhodnější kontrolovat, zda má někdo příliš dlouho otevřené okno nebo zapnutou digestoř, než instalovat rozdělovače topných nákladů a podle nich rozúčtovávat je hodné následování. Spoléhat se na uvědomělost občana bych se tedy nemohl. Poukazovat na zloděje tepla bez toho, abych jasně určil, komu teplo ukradl, nelze. Moje zkušenosti jsou s babičkou, která bydlí v přízemním bytě nad nevytápěným sklepem, která "drží 3+1 pro mladé, aby po ní něco měli". Opravdu má všude zavřené radiátory. Topí pouze v obýváku a to pouze ráno. Šetří. Její byt sousedí pouze s chodbou, protože dům má vchod vpředu a vzadu. Ze tří stran je byt krajní. Nad ní je byt pronajatý studentům, kteří zde jsou tři dny v týdnu a ti také šetří. Byl jsem u nich několikrát. Smlouvu mají tak, že platí za teplo, co spotřebují, takže topí tři dny v týdnu. Pokud bude někdo tvrdit, že babička je vytápěna stropem, tak se musím velmi dlouho smát. Podle stávajících pravidel topí na -60% od průměru. SVJ má zrušeno ustanovení o používání korekcí a jsou spokojeni.

0 0
možnosti
PV

Před několika lety mi zemřela maminka. Dokud bydlela v bytě sama, udržovala teplotu 25 stupňů a spotřeba tepla byla každoročně cca 120% ve srovnání s průměrem. Po její smrti bydlím v bytě já a teplotu udržuji kolem 20 stupňů, spotřebu mám cca 80% oproti průměru. Jaká by tedy musela být teplota v bytě, jehož spotřeba je dvojnásobná než průměrná, takže se skutečné platby za teplo musí podle vyhlášky krátit? Z lineární extrapolace vychází 35 stupňů ... Tak vysoká teplota v těch bytech určitě není, takže příčina musí být jiná. A když v zimě procházím kolem a vidím u těchto bytů trvale pootevřená okna, zatímco moje maminka moc nevětrala - tak si myslím, že příčina je jasná ...

0 0
možnosti
RK

To jsou starosti. Je to jako stěžovat si, že ten kdo má u okna pouliční osvětlení, nemusí když jde v noci na záchod svítit, protože vidí. Svět nebyl, není a nikdy nebude 100% spravedlivej. Pokud máte problém, nechte si udělat zateplení bytu. Je zajímavé, že ti co topí lokálně v každém bytě zvlášť, tak nikdy žádné zastání u nikoho neměli. Prostě co protopíš, to zaplatíš. Pochopitelně že důchodce, nebo miminko, případně nemocný člověk musí mít vyšší teplo a navíc stále. Proč by ale měl topit mladý sportovec který v zimě chodí v trenkách a je mu fajn, který navíc doma jen přespává? Ti lidé spolu nemají nic společného, proč by se tedy měli podílet na platbách rovnoměrně? Člověk žasne jak lidé dokáží přetápět. V ložnici 20°, v obejváku 23. Proč?

0 0
možnosti
Foto

Jjste poněkud vedle. Pokud někdo netopí vůbec, započítává se mu tuším 70% průměrné spotřeby v domě.

0 0
možnosti
PV

60%, vyhláška 372/2001, §4 odstavec 4 - pokud se někdo odchyluje od průměru více než o 40%, musí se rozpočet upravit. Čili minimum je 60%, maximum 140% průměrné spotřeby.

0 0
možnosti

a co v létě, když je třeba 30 stupňů či víc pokud pere do pokoje slunce, a měřáky to pochopitelně taky zaznamenávají?;-D

0 0
možnosti
PV

Odpařovací ano, ale málo. Digitální ne, ty bývají nastavené tak, aby začaly počítat od 40 stupňů. A většinou bývá nadiátor pod oknem, tak na něj sluníčko nesvítí, aby ho ohřívalo.

Další protiargument - sluníčko svítí na všechny stejně, pokud by vysoké náměry byly způsobeny sluníčkem, tak by byly vysoké u všech a ne jen u někoho.

A z praxe - soused si pečlivě zapisuje číslíčka na digitálním měřáku každý měsíc. Od konce května do konce srpna se čísla nezměnila.

0 0
možnosti
PV

Nadměrná spotřeba tepla nebývá způsobena jen přetápěním bytů, ale především VĚTRÁNÍM. Je jednoduché otevřít ventilačky ve všech místnostech bytu, termostatické ventily na radiátorech se otevřou, radiátory ohřívají přicházející studený vzduch a bez problémů udrží teplotu místnosti na obvyklých 21 stupních. Ale takto spotřebované teplo odejde s teplým vzduchem z bytu do okolí, nikoli do sousedních bytů. Je tedy zcela oprávněné, po takovýchto uživatelích požadovat plnou úhradu spotřebovaného tepla. A naopak - pokud někdo vypne topení a nevětrá, udrží si jeho byt skutečně teplotu 21 stupňů díky teplým trubkám. Teprve když někdo vyplně topení a větrá, tak teplota v jeho bytě klesne a tím začne teplo přestupovat stěnami z okolních bytů.

Pro zdůraznění ještě jednou: mezi dvěma byty o stejné teplotě se žádné teplo vyměňovat nemůže. Jestli jeden uživatel šetří a nevětrá a druhý má v bytě stejnou teplotu, ale ventilačky naplno otevřené a topí "pánubohu do oken", tak si mezi sebou žádné teplo NEPŘEDÁVAJÍ.

4 0
možnosti
MS

Prostup tepla je významný, pokud v okolních bytech je 23°C a dotyčnému stačí 20°C.

0 0
možnosti