Kraje dnes nahrazují jen bývalé okresní úřady.

Nemuselo by tomu tak být, pokud by zvolení zastupitelé měli nějakou koncepci rozvoje kraje. Nyní se jedná o pouhé úřady s přenesenou pravomocí státu nahrazující zaniklé okresní úřady. Pečují o záležitosti téměř v identickém rozsahu. Starají se o silnice II. a III. třídy, střední školy, domovy důchodců, muzea, nemocnice a o dotace obcím a neziskovým organizacím. Zastřešují přidělování evropských dotací určených pro regiony podle schválených programů.

Pokud prozkoumáte zápisy z jednání kteréhokoliv krajského zastupitelstva, tak zjistíte, že většinu času stráví zastupitelé převodem drobných parcel na kraj a z kraje.
Na projednávání případných koncepčních návrhů zabývajících se skutečným rozvojem regionu jim tak nezbývá téměř žádný čas.
 Pokud by občané ve volbách upřednostnili kandidáty do zastupitelstva s vizí před účetními, kteří jsou schopni hovořit maximálně o úsporách, tak by stačilo na ustavujícím jednání zastupitelstva upravit jednací řád a detailně projednávat jen majetkové přesuny, ke kterým si zastupitelé vyžádají doplňující informace. Pak by se zastupitelé mohli věnovat i závažnějším návrhům než tomu bylo dosud a ty by mohly významnějším způsobem ovlivnit prosperitu regionu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Bokšay | sobota 22.9.2012 20:10 | karma článku: 9,27 | přečteno: 813x