Jsem eko? Jak pro koho

     Nejsem sluníčková, ale realista s ironickým smyslem pro humor, který je však čas od času zahalen pláštěm pozitivismu. Znáte ten pocit. Venku je krásně, sedíte s přáteli, popíjíte Chardonnay ročník 2008 a nemyslíte na nic než na přítomný okamžik. Najednou je svět dokonalý. Pak si přečtete nejnovější zprávy z domova a ze světa … No, každý to má jinak.

     Nepatřím mezi neodbytné ochránce všeho, kteří v zajetí emocí demonstrují před ambasádou, obchodem s kožichy, nebo jen tak postávají na náměstí či pochodují ulicemi měst a vykřikují do prázdna. Není mi však lhostejné utrpení žádného živého tvora. Celkem pravidelně pořádám charitativní akce a výtěžek z nich posílám ověřeným organizacím. Čas od času příjmu opuštěné zvíře a snažím se mu zajistit lepší život. Charita pro mě není tím co vzduch, který dýchám, ale dovolím si říci, že minimálně mé svědomí je v tomto ohledu čisté.

      Nejsem vigan, vegan ani vegetarián. Jsem všežravec a maso mám ráda a domnívám se, že zvířata jsou zde také proto, aby nám dávala maso. To však neznamená, že se k nim nemůžeme chovat s úctou a láskou a poté je zabít co nejméně bolestivým způsobem. Avšak stejně jako spousta z vás (tipuji) bych sama zvíře nezabila a pokud by nebyla jiná možnost, tak bych se tím vegetariánem stala také.

      Kupuji si kožené věci a do práce nechodím pěšky, ale jezdím MHD a tím pomáhám ničit ovzduší. Někdy vyhazuji z lednice prošlé potraviny, stydím se u toho, ale za dva týdny to udělám znovu. A i když se v poslední době fakt snažím, ne všechny domácí čističe či kosmetika co doma mám je EKO či dokonce s HCS certifikátem.

      Mám ráda teplo a tudíž mi vůbec nevadí, že letos nepřišla žádná zima a že jsem se ulicemi Prahy nemusela brodit ve sněhu a v následné břečce a bahně. Ale chápu, že pro přírodu, která je evidentně zmatená, to není úplně the best of.

      Zkrátka a dobře žiji podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a když to zrovna nevychází tak se alespoň snažím. Pro některé jsem bio žena, jiný by řekl, že žiji hrozně neekologicky a vůbec, dokud nejíte kamení a nechodíte do práce bosí a pěšky je to špatně. Ono by se na každém něco našlo, ale znáte to „Ty jež jsi bez viny...“

Autor: Hana Bojková | úterý 24.6.2014 20:05 | karma článku: 9,78 | přečteno: 567x