Co si vzít do porodnice? Plovací kruh a dobrou náladu.

Porod se blíží a vám se honí hlavou, co všechno si přichystat do porodnice. Na jaké doklady nezapomenout, kolik si sbalit ručníků a dětských čepiček. Jestli si vzít knížku, nebo mp3 přehrávač.

Internet je plný seznamů a proto jsme se rozhodli vám nabídnout pár netradičních tipů přímo od maminek.

Paní Adéla rodila ve známé pražské porodnici a kromě balzámu na rty a drobných do automatu radí nezapomenout na dobrou náladu. „S dobrou náladou probíhá porod mnohem hladčeji a taky se lépe spouští laktace. Vše ostatní, snad kromě ručníků, si v podstatě můžete půjčit na místě, ale když příjdete se špatnou náladou, tak to pak stojí za starou bačkoru,“ říká Adéla. A ačkoliv měla sama porodní plán, zdůrazňuje, že je potřeba nechat doma všechna očekávání. „Porod není zážitek, který si koupíte na slevomatu a můžete jej do puntíku naplánovat. Porodní plán je super věc, ale ne vždy lze vše uskutečnit. Často pak dochází ke zbytečným zklamáním a frustracím,“ říká a dodává: „Já jsem třeba chtěla, aby mi dali malou po porodu na břicho, počkali, až dotepá pupečník a až pak ho přestřihli. Anna měla však pupeční šňůru tak krátkou, že to prostě nešlo udělat.“ Na závěr přidala Adéla jeden mimoporodní tip: „Je dobré si před porodem napsat všechna hesla a přístupy. Mně se některá z nich po porodu vykouřila na čas z paměti a nemohla jsem se pár dní dostat na internetové bankovnictví, než jsem se rozpomněla.“

Mirka nám zase prozradila, že po porodu ocenila čokoládu a to v neomezeném množství. „Měla jsem pořád hrozný hlad, takže určitě cokoliv co se nezkazí se neztratí,“ říká paní Mirka. „Taky mi byla pořád hrozná zima. Ačkoliv běžně župan nenosím, v porodnici se mi hodil a s ním teplé vlněné ponožky, které jsem měla na sobě i během porodu. Hodila se mi i nahřívací dečka, ale myslím, že by byl mnohem praktičtější bederní pás, nebo teplá šála kolem pasu. Jak jsem pořád vstávala k miminku, tak neplnila stoprocentně svůj účel,“ dodává. „No a samozřejmě plovací kruh,“ usmívá se Mirka a my si teprve teď všímáme, na čem vlastně celou dobu sedí.

Snad ještě důležitější než jídlo je během porodu i po něm pití. Připravte si láhev s neperlivou vodou. Případně si do ní můžete dát kapku citronu nebo kousek mořské řasy pro lepší chuť. Výborný je taky čaj z maliníku nebo majoránky. Rozhodně není vhodný černý čaj nebo slazený ovocný čaj, který se stále v nemocnicích nabízí. Po porodu se může hodit také čaj na podporu tvorby mléka.

K porodu si můžete „přibalit“ taky partnera. Ovšem ne každá žena touží po tom, mít po boku v tuto chvíli svého milého, a raději zvolí přítomnost ženy, například duly, stejně jako paní Hana. Ta si netroufla porodit doma - ačkoliv tíhne k přírodním věcem a procesům - ale zároveň si přála využít před i během porodu například aromaterapii. Přibalila si tedy k porodní košili také masážní olej z růže, jehož vůni má moc ráda a taky olej z majoránky, který posiluje stahy a má protikřečové účinky. „Růže a jasmín jsou ženské sváteční vůně, takže si myslím, že se k této příležitosti opravdu hodí,“ říká Hana. Nezapomněla také na olej na masáž hráze, která může sloužit jako prevence nástřihu hráze. „ V případě, že k nástřihu přeci jen dojde, je dobré mít u sebe krém z arniky, nebo dubové kůry. Ten vám pomůže s hojením,“ dodává.

Tip na závěr: Pokud váš partner umí uvařit maximálně vodu na čaj a vy nemáte nikoho, kdo by se o vás doma po porodu postaral, navařte si ještě před odjezdem do porodnice hrnec silného vývaru a zmražte si jej. Budete potřebovat doplnit vitamíny a pořádně zahřát, a s tím vám silný domácí vývar určitě pomůže.

 

 

 

 

Autor: Hana Bojková | čtvrtek 16.6.2016 12:25 | karma článku: 12,64 | přečteno: 982x