Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zdravotní péče ohrožena ministrem Němečkem

Po  létech upozorňování Českou lékařskou komorou konečně politici poznali, že nemají lékaře a sestry. Sestry řeší zkrácením vzdělání pro sestry, nedostatek lékařů povinnou robotou „soukromých“ lékařů.

Nejen že politici odmítají zvýšení plateb ambulantním lékařům na zvyšující se náklady v ordinacích, ale navíc si vymysleli, že ambulantní lékaři budou muset ze zákona uzavřít svoji ordinaci a jít pracovat do nemocnice jako sekundáři, protože v nemocnicích chybí personál a není kým obsadit služby. Náklady na ambulantní ordinace a jejich personál půjdou dál, ale místo přidání na provoz, bude v nich ordinace zastavena a s ní zastaveny i příjmy. Výdaje porostou, příjmy se sníží.

Ambulantní lékaři mají pracovat v nemocnicích pod záminkou vzdělávání, ale všichni víme, že o žádné vzdělávání nepůjde, protože nebudou k dispozici ti, co by měli vzdělávat, a místo vzdělávání bude jen nekonečná otročina. Doufám, že za tuto iluzi vzdělávání nebudou muset ambulantní lékaři platit nemocnicím místo toho, aby za tu otročinu dostali peníze. Tak to bylo do nedávna s lékaři po promoci, kteří pracovali, a za to, že mohou pracovat, museli nemocnici platit.

Tuto nepochopitelnou otročinu odmítají praktičtí lékaři pro dospělé i pro děti a ambulantní specialisté. Milan Kubek, prezident ČLK, to považuje za podraz na „soukromých“ lékařích. Nejde jen o práci zadarmo, nejde o prodělky ambulantních lékařů, ale především jde o omezení zdravotní péče pro pacienty. Pokud nebudou lékaři se svými protesty úspěšní, měli by se o revoltu pokusit pacientské organizace.

Ministr Svatopluk Němeček považuje za nezodpovědné upozorňovat občany na ohrožení zdravotní péče, protože zatím prý jde jen o návrhy, které bude sněmovna parlamentu projednávat tuto středu 31/8-2016. Jenže na vážná varování lékařů politici zatím vůbec nebrali ohled a návrhy na změny ve zdravotnictví nebrali zatím vůbec na vědomí.

Praktičtí lékaři vyhlašují stav ohrožení primární péče a připravují protestní akce. Když měli být v zájmu pacientů rozšířeny kompetence praktických lékařů, nedošlo k tomu. Když zrušením regulačních poplatků došlo k nárůstu počtů pacientů, nebylo to kompenzováno odpovídajícími platbami, ale naopak zvýšení nákladů pro ambulantní lékaře šlo na bedra lékařů. Náklady lékařů vzrostly o šest procent a o tolik žádají lékaři zvýšení plateb za ambulantní práci, pokud nemáme po rozpadu nemocniční péče očekávat i rozpad ambulantní zdravotní péče.

Lékaři si stěžují, že ministerstvo zdravotnictví na výzvy lékařů si hraje na mrtvého brouka a s lékaři nekomunikuje. To svědčí o tom, že přísliby navýšení ceny práce ambulantních lékařů zůstanou jen nesplněnou iluzí. Místo omezení byrokracie se byrokratické podmínky jen zhoršují. Nelze je ohlídat. A pacienti tím jen trpí.

Ministerstvo zdravotnictví nedá ani na naše lékaře, ani na doporučení  WHO, OECD, WONCA a dalších mezinárodních organizací a místo posílení úlohy primární péče dávají jen peníze do nemocnic. A překážky práce našich lékařů a komplikace zdravotní péče se jen množí.

Jak ještě dlouho?

Autor: Bohumír Šimek | středa 31.8.2016 23:11 | karma článku: 19,40 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Co je to trolling?

Pro závažnost tématu a příliš velikou zdejší kohortu proruských trollů rozbíjejících diskuse, neotevírám diskusi a všem, kteří články bez diskuse nečtou, se omlouvám předem. Ale příspěvky bez věcné diskuse opravdu nemají smysl!

20.2.2023 v 21:07 | Karma: 19,41 | Přečteno: 406x | Politika

Bohumír Šimek

Mee too

Jsem trochu slabší v angličtině, ale přiznám se, že tato slova jsem si zpočátku překládal „Mně také!“ „Já chci také!“, ale vůbec jsem netušil, že někomu může jít o pravý opak. Jsem ze staré školy!

16.2.2023 v 11:16 | Karma: 24,12 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Společnost

Bohumír Šimek

Pražské Jezulátko

Zkusme se podívat skrze něj do nitra prezidentských kandidátů generála Petra Pavla a majitele největší populistické strany “ANO, bude líp“ a zhodnoťme budoucnost naší země i kandidátů.

11.2.2023 v 20:36 | Karma: 24,89 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Milovaná česká vlasti!

Teprve s koncem politiky Klause, Zemana a Babiše může skončit postsovětská éra lží a nenávisti pod dohledem ruských tajných služeb, a můžeme se otevřít pravdě, lásce, demokracii, občanským svobodám a právnímu státu.

2.2.2023 v 17:03 | Karma: 23,81 | Přečteno: 724x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Petr nebo Pavel?

Zkusme si posoudit, jakého prezidenta potřebujeme, co je skutečnou náplní jeho práce, v čem může být naší České republice prospěšný. Jeho politika musí být transparentní bez jakéhokoliv stranictví a politikaření.

17.1.2023 v 13:24 | Karma: 18,16 | Přečteno: 532x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,82
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!