Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vystřílíme Strakovu akademii?

V pořadu „Reportéři ČT“ řidič autobusu Martin Holkup jako člen paramilitantní organizace „Čeští vojáci v záloze“ pronesl tato slova:

„My samozřejmě do žádné války pod vlajkou NATO nepůjdeme. Jsme připraveni se vůči státu a takovýmto opatřením aktivně bránit. Politikům vzkazuju, ať si uvědomí, že pokud nás do toho zavedou, bude se střílet nejdřív ve Strakově akademii a pak i v parlamentu.“

Advokát Jiří Kučera podal trestní oznámení na Martina Holkupa po jeho vystoupení v České televizi, protože ho vnímal jako ohrožení integrity naší republiky. Přiznám se, že mi to okamžitě připomnělo „zelené mužíky“ na Ukrajině. „Šlo tedy o nebezpečný útok na demokratický systém nebo o neškodnou taškařici?“, ptá se týdeník Respekt (39/2017:26-27).

Výše citovaná slova pronesl Martin Holkup jako bývalý voják a veterán z mise v Bosně a Hercegovině, který je jedním z velitelů paramilitantní organizace. Česká televize tyto vojáky v záloze natočila při nácviku tvrdého zadržování uprchlíků, střílelo se ostrými náboji a ČT se podařilo rozkrýt ideové zázemí těchto vojáků.

Podle těchto veteránů NATO českým politikům diktuje agresivní válečnické jednání a podle nich je NATO zločineckou organizací. Reportér České televize položil Martinu Holkupovi otázku, zda jeho slova nemohou naši politici vnímat jako výhružku a on s vědomím, že je natáčen, pronesl: „Ať to tak vnímají!“

A tak se výrok Martina Holkupa přes senátory Jiřího Švestku a Zdenka Papouška dostal před okresní soud, kde byl obžalovaný shledán vinným ze spáchání přečinu vyhrožováním a soud uložil podmíněný trest.

Krajský soud následně verdikt zrušil a Martina Holkupa osvobodil s odůvodněním, že zastrašování nebylo dostatečně intenzivní. Výhrůžka prý nebyla určena konkrétnímu orgánu veřejné moci a výrok Martina Holkupa odpovídá slovům spisovatele Ernesta Hemingwaye, že lid by měl v první den války postřílet svoji vládu. Šlo prý jen o svědectví politického názoru, o protiválečný apel, který nelze kriminalizovat.

S tímto rozsudkem se senátoři s advokátem Jiřím Kučerou neztotožnili a sepsali podnět nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi k přešetření s odůvodněním, že šlo o útok na politický systém, jehož terčem je demokratické zřízení v podobě, jaké ho garantuje Ústava ČR. Politik se nemůže svobodně rozhodnout podle svého vědomí a svědomí, pokud je vystaven pohrůžkám tohoto typu. To, že někdo odmítá válku je legitimní politický názor. Ale pohrůžka střílením v parlamentu je konkrétním návrhem řešení. A tak hodit tuto výhrůžku do autu s odůvodněním, že zatím se nestřílí, není to pravé ořechové.

Vrchní státní zástupce Pavel Zeman se také nechce ztotožnit s názorem odvolacího soudu, protože Martin Holkup sice veřejně kritizovat NATO může, ale nedává mu to oprávnění v souvislosti s členstvím naší země v NATO vyhrožovat násilím proti poslancům a členům vlády.

A tak výroky Martina Holkupa dospěly k Nejvyššímu soudu. Ten by měl „vyložit, co se v českém prostoru smí směrem k politikům říkat a co už ne“, píše Ondřej Kučera na závěr článku v Respektu.

……………………………………………………………….

Dovolil jsem si znovu zveřejnit tento problém, protože v předvolebním boji mnoho stran požaduje vystoupení Česka z NATO a Evropské unie, což je významné bezpečností riziko pro nás.

Autor: Bohumír Šimek | čtvrtek 12.10.2017 22:44 | karma článku: 18,86 | přečteno: 860x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Slováci poučují Čechy

Nejsem politolog, pouze vnímám u důvěryhodných zdrojů drobné indicie, kterých si skoro nikdo nevšimne, a skládám je k sobě, abych získal nový pohled na různé události.

11.10.2023 v 9:55 | Karma: 25,10 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Pohrdáme lékaři?

Evropská unie svojí legislativou již desetiletí usiluje o to, aby lékaři nebyli nadměrně přetěžováni. Proto západní Evropa systematicky dělala nábory nových lékařů ve východní Evropě. Češi reagovali po svém!

16.9.2023 v 15:55 | Karma: 38,81 | Přečteno: 4623x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Důchodová reforma

Na průběžný systém financování stát peníze nemá a mít nebude. Prý si máme na slušnou penzi našetřit dva a půl milionu korun, pokud chceme prožít dobře důchodový věk. A kde je mám vzít?

6.9.2023 v 10:26 | Karma: 19,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Jevgenij Prigožin

Spadnul s letadlem s nebe. Snad. Nikdo nic neví určitě, všichni jen spekulují. Ani tajné služby ve světě nic neví. Jedině Vladimír Vladimírovič Putin kondoloval jeho pozůstalým k jeho smrti. On ví?

25.8.2023 v 11:21 | Karma: 37,51 | Přečteno: 5247x | Diskuse| Společnost

Bohumír Šimek

Epilog – Vážení přátelé a nepřátelé!

Já jsem se narodil za druhé světové války, kdy ještě dozníval smysl pro čest, opravdovost, poctivost, spravedlnost a lidskou důstojnost. Během mého života došlo ke zvláštnímu pokroku naší společnosti.

3.8.2023 v 18:40 | Karma: 31,95 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,82
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!