Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Korupce ve zdravotnictví

Pokud se točí ve zdravotnictví volné peníze farmaceutických firem v desetikorunách, jde prý o korupci. Pokud se točí volné peníze v miliónech korun, nejde prý o korupci. Rozumíte tomu? Já ne!

Aby si lékaři všimli nových léků a nezapomínali na léky zaběhlé, objíždějí ambulantní lékaře, primáře v nemocnicích a nemocniční manažery dealeři farmaceutických firem a rozdávají pozornosti od naprosto nesmyslných cetek, které mizí rovnou v koši, přes propisky, kancelářský papír, tiskopisy a reklamní trička, přes chlebíčky, zákusky, víno k Vánocům, přes koupi fonendoskopů, tonometrů, přes zaplacení večeře při vzdělávacích akcích, až po prosté koruny a údajně i o nákladnější projekty.

Kde na to berou farmaceutické firmy? Pokud jde o výrobní cenu jedné krabičky léku, jde o korunové hodnoty. Ale prodejní cena je ve stokorunách, tisících a výše. To jsou peníze, které jdou na výzkum nových léků, jejichž vývoj má hodnotu v miliardách až bilionech korun. Pokud z této sumy rozhazují na „všimné“, pak je to vzhledem k nákladům zanedbatelné. Dělají to všechny farmaceutické firmy ve všech státech.

U ambulantních lékařů nechávají „všimné“ řádově v desetikorunách. Neznám lékaře, který by pacientovi psal lék proto, že za něj dostane provizi. Neznám lékaře, který by napsal o své vůli pacientovi lék, který nepotřebuje. Lékaři předepisují svým pacientům jen potřebné a optimální léky a usilují o to, aby byly přijatelné ceny pro VZP i pro pacienta. Nepříjemné je, že ty ceny se neustále, i dvakrát do měsíce, mění, a lze to těžko usledovat.

Běžné cetky jako „všimné“ nikoho nezajímají, ale pokud to „všimné“ je v korunách, které rozdávají farmaceutické firmy, tak prý jde podle policie a státních zástupců o korupci. V nemocnicích se nejedná o desítky korun, ale údajně o desetitisíce korun, které údajně jdou do provozu, aby nemocnice přežily, pokud je VZP dle „historické“ zvyklosti platí jen částečně. Prý jde o množstevní provizi a nemocnice si prý za to nakupují vybavení.

Protože jsou za toto „všimné“ dealeři farmaceutických firem a ambulantní lékaři pronásledováni, ztratily farmaceutické firmy možnost touto cestou potenciálně ovlivňovat preskripci. Ostatně toto ovlivňování preskripce se posunulo výš. Dnes to prý ovlivňují úředníci VZP a SUKLu přes ceny léků a určují lékařům, co smějí předepisovat beztrestně a za předepisování  jakých léků budou trestáni. Slouží k tomu „semafor“. Úředníci VZP léky označují zeleným, žlutým, červeným, bílým a prázdným čtverečkem. A toto označení rozhoduje o tom, který lék a v jakém množství bude předepisován. Podle dealerů to farmaceutické firmy stojí miliony. Ale to jen šuškají a nehlásí. To prý není korupce.

Obdobně není korupcí, když se manažer s manažerem šábnou o milion při koupi dražšího přístroje. Všichni o tom vědí, ale nikdo to neumí dohledat. Nebo nechce? Zlí jazykové tvrdí, že bez tohoto chování nemůžeš být ministrem zdravotnictví. Kdo by tomu věřil, že?

Nebo že by to bylo v tom, že manažer je politická funkce? A ti jsou primárně nevinní? Alespoň někteří? Vzpomínám na poslední reorganizaci policie podepsanou Milanem Chovancem. Že by v tom také hrála svoji roli? Nevím. Ale známé „Quod licet Jovi, non licet bovi“ zjevně trvá i v liberální demokracii.

Korupce? Nesmysl! Desetikoruny dohledat umíme, statisíce, milióny a desítky miliónů dohledat neumíme. Nebo nechceme? Všichni o tom vědí, všichni o tom mluví, ale důkazy chybí. Lidská spravedlnost není spravedlivá. Má smysl bojovat za Boží spravedlnost? Můžeš dopadnout jako Ježíš Kristus…

Autor: Bohumír Šimek | pátek 29.12.2017 21:43 | karma článku: 38,52 | přečteno: 4297x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Přežijeme bez Boha?

Svatá církev katolická uvízla ve starozákonní době soudců, pokud udržovala svůj lid strachem z přísného Soudce, který tvrdě trestá neposlušného a nepoddajného člověka. A člověk si zvykl na ovládání strachem.

28.4.2023 v 18:55 | Karma: 14,87 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Bohumír Šimek

Hledáš Boha?

Hledej! Ale poctivě! Je mezi námi řada lidí, kteří si myslí, že jen oni znají Pravdu a Boha, že všichni ostatní se mýlí, že je musí přesvědčit o svém poznání za každou cenu, i za cenu smrti. Jak je to právě dnes aktuální!

6.4.2023 v 13:45 | Karma: 16,84 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Bohumír Šimek

Co je to trolling?

Pro závažnost tématu a příliš velikou zdejší kohortu proruských trollů rozbíjejících diskuse, neotevírám diskusi a všem, kteří články bez diskuse nečtou, se omlouvám předem. Ale příspěvky bez věcné diskuse opravdu nemají smysl!

20.2.2023 v 21:07 | Karma: 19,41 | Přečteno: 407x | Politika

Bohumír Šimek

Mee too

Jsem trochu slabší v angličtině, ale přiznám se, že tato slova jsem si zpočátku překládal „Mně také!“ „Já chci také!“, ale vůbec jsem netušil, že někomu může jít o pravý opak. Jsem ze staré školy!

16.2.2023 v 11:16 | Karma: 24,12 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Společnost

Bohumír Šimek

Pražské Jezulátko

Zkusme se podívat skrze něj do nitra prezidentských kandidátů generála Petra Pavla a majitele největší populistické strany “ANO, bude líp“ a zhodnoťme budoucnost naší země i kandidátů.

11.2.2023 v 20:36 | Karma: 24,89 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 639
  • Celková karma 28,01
  • Průměrná čtenost 1077x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!