Esesácké Česko Věnka Kulhánka

Autor nepřipustil diskusi. On ví, on hlásá, on nepotřebuje znát názor druhé strany, kterou ubíjí hulvátstvím…

Kdo chce vědět, ví. Ale většina Kulhánků vědět nechce. A jen křičí o nespravedlnosti tak, jak začali křičet komunisti a mnozí díky masmediální masáži se k nim přidali.

 

Český stát je poslední z postkomunistických zemí, který nedokázal obnovit diplomatické vztahy s Vatikánem ani během čtvrtstoletí po Listopadu. Všichni jsou zde dosud nacucaní bolševickou závistí a nenávistí vůči církvím tak, že i politici ve svém populismu se bojí říci pravdu, aby nepřišli o židli v Parlamentu.

 

Domnívám se, že každý myslící člověk má možnost vědět, že komunisti církvím zcizili veškerý majetek a jali se na Velký Pátek 13. dubna 1950 mnichy a řádové sestry internovat a platit duchovní, které si tím vzali pod svoji kuratelu.

 

Od Listopadu se mluví o odluce církví od státu, ale politikům se do toho nějak nechce. A tak raději občanům tají, že církvím platí ze státního rozpočtu necelé dvě miliardy korun ročně na provoz. A suma má tendenci růst, protože církve se u nás množí jak houby po dešti. Každá žádá peníze na provoz a kdo si dovolí určit, která náboženská společnost má státní příspěvek jen jako formu bysnysu?

 

Před více než deseti lety strastiplně po náročných jednáních vznikla smlouva mezi církvemi a státem o alespoň částečném navrácení majetku církvím a tím pak i zastavení plateb církvím na provoz. Jednání církví se státem se týkalo všech vládních stran od socialistů k odeesákům. Dnes se k tomu díky svému populismu některé nechtějí znát.

 

Většina společnosti by ráda zavřela dveře za komunistickou érou, ale tomu musí předcházet vyrovnání státu s církvemi. Nemohu udělat tlustou čáru za komunistickou érou, pokud nejsem ochoten navrátit všem to, co jim stát za komunistů ukradl.

 

Nedovedu pochopit, proč tolik občanů sedlo komunistům na lep a nechtějí vrátit církvím to, co jim patří. Vždyť stát by tak ušetřil dvě miliardy korun ročně. Ne, většina z občanů chce církvím platit dál na provoz. Aby snad bolševická kuratela nad církvemi trvala dál?

 

Vloni byla dvoustranná smlouva mezi státem a církvemi realizována a dokonce posvěcena Ústavním soudem. V normální svobodné a demokratické zemi se uzavřené smlouvy plní. Ne tak v Česku. Komunisti jí chtějí vypovědět a socialisti se k nim přidali. Netlačí nás to od demokratických zemí na východ?

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 11.11.2013 14:32 | karma článku: 29,53 | přečteno: 2345x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Jsme jako malé děti

28.6.2024 v 12:49 | Karma: 3,94

Bohumír Šimek

Sbohem, Slovensko!

21.6.2024 v 20:52 | Karma: 17,45

Bohumír Šimek

Volby jako lakmusový papírek

13.6.2024 v 14:00 | Karma: 15,99

Bohumír Šimek

Právo veta v EU

2.6.2024 v 0:13 | Karma: 21,03