Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blíží se krach?

Andrej Babiš, jako podnikatel, postavil nejvyšší politiku na představě, že bude řídit stát jako svoji firmu. Někteří politici ho napodobují a chtěli by řídit státní kasu jako domácí rodinný rozpočet.

Mnozí polistopadoví postkomunističtí bolševici vedli jim svěřené firmy k bankrotu. Vytunelovali je, rozprodali movitý majetek a bankrotovali. Naše soudy jim potvrdily beztrestnost podle českého práva.

Tento stát od Listopadu odmítá proplácet občany v dostatečné výši. Staví na nízké odměně za práci jakožto základu konkurenceschopnosti. A nad občany postavil svoje politické manažery, kteří řídí vše. Nebyli jsme ochotni zaplatit lékaře, šikanovali jsme je, vyjmuli jsme je z přirozených a svobodných vztahů? Nemáme lékaře. Stejnětak nemáme zdravotní sestry, pečovatelky, učitele, řidiče autobusů, tramvajáky... ale ani dělníky! Občané se znechuceně utíkají do sociálních dávek a předčasných důchodů. A drobným podnikatelům místo státní pomoci, klademe jen klacky pod nohy.

Pozitivní právo nás vede do virtuální společnosti, budujeme virtuální zdravotní péči, žijeme své virtuální životy, propadáme se stále do větší nesvobody a závislosti. Mnozí z nás utíkají od civilizace do přírody, opouštějí imperativ luxusu a opouštějí virtuální mezilidské vztahy.

Závislost na plejádě sociálních dávek roste, stát rozdává plnými hrstmi. Budoucnost země je v nedohlednu, zítra jsou volby! A občan je našimi politiky posuzován z hlediska politického byznysu.

Stačí zalistovat v paměti. Oranžové tsunami. Každý občan musel platit u lékaře třicetikorunový poplatek. To je voličů! Zrušit! Bez ohledu na efekt! Lékařů, kterým tím zkomplikujeme život, je podstatně méně. Jenom čtyřicet tisíc! To politický byznys neohrozí. A bylo oranžové tsunami.

A tak je to se vším! Naši politici neposuzují občany tolik podle svých ideologií, ale podle voličského potenciálu. Pravolevé vnímání politiky je prý už nepřínosné. Přínosné je jen ždímání preferencí z občanů. Občané dostávají nabídku svých virtuálních potřeb, aby skutečné potřeby nebyly vnímány tak reálně. Stačí jen chytře rozehrát strunu závisti, nenávisti a chamtivosti. A jsme u starobylé klasiky: Dej lidem chléb a hry! Ale i s tím „chlebem“ se dá žonglovat! Dám ho jen tomu, komu chci, kdo mi věrně slouží.

Náš stát na pomezí přirozených vztahů a socialistického inženýrství se chová zvláštně. Legislativou zvýší platy sestrám, ale nezajistí na to peníze. Legislativou zvýší platy v sociálních službách, ale peníze na platy přitom sníží!

A tak v září dojdou peníze v sociálních ústavech pro sociální pracovníky, kteří slouží našim ubohým občanům neschopným samostatného života a občanům umírající v hospicích. Politici věří, že sociální pracovníci budou pracovat zadarmo? Jde o zanedbatelný počet voličů. Ale stařečků a stařenek je čím dál tím víc. Měli bychom si je předcházet! To je voličů! A navíc tak dobře manipulovatelných!

Sem také patří i nedávný střet ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s ministryní Janou Maláčovou. Adam Vojtěch navrhoval, že odebereme občanům proplácení obrouček na brýle za 150,-Kč, abychom měli pro invalidy na invalidní vozíky. Opět jde o voličský nepoměr!  Jana Maláčová to odmítla.

Stejnětak Jana Maláčová slíbila, že na sociální služby ty dvě potřebné miliardy najde. Nenašla. Tak nedá.  To je jednoduché! A co budou dělat ti ubozí, neschopní spoluobčané, o které se starají sociální pracovníci? To politiky nezajímá. Jde o zanedbatelnou množinu voličů! Vystěhujeme je na ulici? Necháme je umřít hlady?

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 27.5.2019 23:25 | karma článku: 40,54 | přečteno: 4851x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Zdravotní péče bez personálu?

Nejsou lékaři, nejsou sestry. Ale nejsou ani dělníci v továrnách! Kde jsou ti pracující občané? Když stát rozdává peníze, občanů s nataženýma rukama je dost. Položme si otázku, kde se stala po Listopadu chyba?

30.6.2023 v 18:05 | Karma: 36,38 | Přečteno: 4748x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Svoboda a otroctví

Co nás osvobozuje a co nás vede do otroctví? Otázka je i dnes, v době Putinovy genocidy na Ukrajině, znovu aktuální. Již ve čtvrtém století biskup Augustin prohlásil: „Miluj a dělej, co chceš!“ Platí to i dnes?

27.5.2023 v 23:16 | Karma: 13,36 | Přečteno: 314x | Diskuse| Společnost

Bohumír Šimek

Demokracie a anarchie

Od Listopadu se naše společnost ideově rozdělila na dvě části, které poslední dobou ztrácí svoje ideologie a proměňují se ve dvě antagonistické skupiny, které spolu nekomunikují a přesto tvrdě zápasí o svoji moc. Proč?

13.5.2023 v 23:27 | Karma: 16,04 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Přežijeme bez Boha?

Svatá církev katolická uvízla ve starozákonní době soudců, pokud udržovala svůj lid strachem z přísného Soudce, který tvrdě trestá neposlušného a nepoddajného člověka. A člověk si zvykl na ovládání strachem.

28.4.2023 v 18:55 | Karma: 14,87 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

Bohumír Šimek

Hledáš Boha?

Hledej! Ale poctivě! Je mezi námi řada lidí, kteří si myslí, že jen oni znají Pravdu a Boha, že všichni ostatní se mýlí, že je musí přesvědčit o svém poznání za každou cenu, i za cenu smrti. Jak je to právě dnes aktuální!

6.4.2023 v 13:45 | Karma: 16,84 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,85
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!