Objevení brněnské perly – Feste

Brno je známé svými nekončícími kulturními možnostmi, můžeme navštívit spousty kin, multikin, můžeme si projít výstavy, památky, ale hlavně je tu ráj pro všechny, kdo milují divadlo. Bezprostřední kontakt s herci, slavnostní atmosféra, hezké oblečení, účesy, líčení a především zážitky. V Brně je více divadel, než si asi všichni umíme představit. Dovolte nám představit divadlo Feste, které svoje představení hraje v Kabinetu múz na Sukově ulici. A abychom nezapomněli  - slavnostní oblečení i nějaké přehnané líčení tu není třeba, přijďte v tom, v čem je vám dobře. Pokud na divadle milujete právě bezprostřední kontakt s herci, přijdete si zde opravdu na své, herce tu budete mít totiž přímo na dosah ruky.

Divadlo Feste vzniklo v roce 2006 a je to nezávislé profesionální divadlo. Svůj název „Feste“ dostalo toto nezávislé profesionální divadlo z díla Williama Shakespeara Večer tříkrálový, a to konkrétně podle jména šaška. Odtud by se mohlo na první pohled zdát, že se jedná o divadlo tematicky zaměřené na komedie, ale tak tomu není.

Zaměření divadla je především na společenská a politická témata, nevyhýbá se tématům, která jsou naší společností často opomíjena.  Originální je také hledání způsobu ke specifickému ztvárnění jednotlivých představení, např. dokumentární, pohybové, cross-over, činohra aj. Feste se snaží vzbudit zájem o dnes většinou opomíjená dokumentární dramata, v repertoáru divadla najdeme např. inscenaci Národní třída, Náš islám, Dealeři fyzické lásky, … V inscenacích exceluje naoř. Petr Bláha, Tereza Richtrová, Tomáš Sýkora, Táňa Hlostová, Miroslav Sýkora, Lukáš Černoch a mnozí jiní.

Prostory divadla jsou prakticky prostory klubu se skromným divadelním sálem. Zajímají-li vás současné politické, sociální témata, navštivte některou z inscenací této málo známé brněnské divadelní perly. Dostane se Vám nemálo podnětů k zamyšlení a objevíte zase „tak trochu jiné“, pro někoho možná kontroverzní divadlo. Zaručené ale je, že se sem budete chtít jistě vrátit a že o zhlédnutém představení jistě budete ještě pár dní přemýšlet.

Režisér divadla a zakládající člen Jiří Honzírek nám odpověděl na pár dotazů:

Proč by diváci měli navštívit vaše divadlo, v čem je jiné?

Od počátku se snažíme narušovat klasické divadelní formy a vybírat témata, která vyvěrají ze světa takového, jak jej jako tvůrci a obyčejní lidé poznáváme. I proto často unikáme k dokumentu, k nahlížení nejednoznačných životních situací a poznávání společnosti zatížené sociálním kontextem, které tradiční divadla u nás zpravidla opomíjejí.

Kdybyste měl doporučit divákům jedno představení, které by to bylo a proč?

Přes deset let se v českém prostředí objevují případy lidí, kteří se z nevyplácení malých částek zadlužili natolik, že se následné exekuční řízení stalo jejich doživotním stigmatem. Čerstvě máme za sebou premiéru interaktivního scénického dokumentu Dluhobaroni, který o exekuční džungli pojednává a s nímž máme plány, které přesáhnou svět divadla. Česká společnost se nyní stále nachází v situaci, v níž je možné vyloučit člověka mimo důstojný život kvůli nezaplacené pokutě od revizora. Nejen z toho důvodu je téma exekucí jedním z těch, které nyní stojí za pozornost.

Nyní se blíží začátek divadelní sezóny, čeká nás nějaká premiéra?  

Ke konci roku se znovu vrátíme k tradici divadelních her obracejících se ke stěžejním milníkům českých dějin. Blížící se 600. výročí upálení Jana Husa s sebou bezpochyby přinese živou debatu, na níž nás bude zajímat právě různost pohledů na Husa – či spíše na Husa jako fenomén. V září se tak můžete těšit na detektivku Husina o úspěšném lobbingu proti Janu Husovi. Druhou premiérou pak bude dramatizace Zolova Zabijáka - dramata alkoholového deliria, které silně rezonuje současnou českou společností. Jeho režisérem je Vítězslav Větrovec a premiéra přistane na měsíc prosinec.

A jako bonus v nové sezóně budeme hrát nejen v Kabinetu múz, ale i v pražském Podniku na Bubenské a dosud neotevřené kavárně Praha v Brně. 

Kde se můžeme dočíst více informací o představeních a zarezervovat vstupenky?

Vše na webu www.divadlofeste.cz. Po prázdninách dokonce v naprosto novém hávu.

Jste nezávislé divadlo, které nemá tolik představení měsíčně jako jiná divadla, jak můžeme podpořit vaše divadlo a váš rozvoj?

Největší podporou pro divadlo je příchod na inscenaci. Střet odlišných realit. Konfrontace názorů. Diskuze. Ti, kteří by rádi podpořili naše aktivity jiným způsobem, nás mohou podpořit buď finančně na adrese www.divadlofeste.cz/podporte nebo nám mohou pomoci při shánění rekvizit. Řadu z nich máme výhradně od diváků a přátel Divadla Feste.

Děkuji za rozhovor, přeji mnoho úspěchů a brzy se těším na další rozhovor.

Všechny články naleznete rovněž na facebook.com/vaseVeronika, těším se na diskuzi k článkům.

 

Děkuji upřímně za Vaši přízeň a blog.idnes.cz za příležitost psát.

 

Autor: Veronika Laura Boháčková | pondělí 25.8.2014 11:17 | karma článku: 6,52 | přečteno: 437x