Prosím, zahalte se!

Nový návštěvní řád kutnohorské kostnice nakazuje se zahalit šátkem. Prozatím se nejedná o zahalování hlavy ve stylu burky, ale o zahalení ramen a jiných odhalených částí těla, což „omezuje ty, kteří zde chtějí zažít klid a pokoj.“

Podobné požadavky jsem zažil především v mešitách nebo v některých významnějších kostelech v religiózní Itálii.

Přesto ... v kostelech podobné nařízení pochopit dokážu. Ale v kostnici? Proč? Kostnice není hřbitov, kde leží ostatky předků v klidu a bez vyrušování. Kostnice je místo které vzniklo tak, že někdo vzal lidské ostatky a udělal z nich lustry, ozdoby, různé reliéfy a zbytek naházel na hromady. (Přesněji to byl slavný architekt Santini, který navrhl přestavbu kostelíka včetně ozdob z lidských kostí a dalších doplňků). Účelem bylo vytvořit něco šokujícího a zábavného. Jinými slovy takový Disneyland! Český, o něco starší, ale pořád jen Disneyland. Tak proč tam vadí holá ramena nebo odhalené bříško? A hlavně, komu to vadí?

 

Z části to píši i proto, že podobné prudérní tendence se začínají občas objevovat i v běžném životě. Nenápadně zapouštějí kořeny a pokud se to rozšíří, bude to horší než Bolševník!

Nechtěl bych skončit jako Američané, kteří jsou šokováni, když zpěvačce Janet Jacskon vyklouzne ňadro. Nebo vzbouří policii, když v bazénu v pánských šatnách uvidí otce s malou dcerou (čímž ohrožuje její mravnost) nebo že vychovatelka nesmí vejít do koupelny šestiletého chlapce.

Mimochodem, i to už u nás máme. Jistě jste zaznamenali vyhazov učitelky, která dohlížela na škole v přírodě na prvňáčky ve sprchách. Prudérní pan ředitel ji po návratu okamžitě vyhodil! Prý sexuálně obtěžovala.

(Takže kdyby stála před dveřmi, kluci se ve sprchách začali honit a některý uklouzl a zlomil by si nohu, tak by ji pan ředitel pochválil?).

Ještě, že rodiče mají rozum a učitelky se zastali. Vyhazov ale přesto stále trvá. Jak to celé dopadne je ve hvězdách. 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Boháč | neděle 3.7.2016 23:08 | karma článku: 37,15 | přečteno: 2779x
  • Další články autora

Aleš Boháč

A zase diktát

23.6.2021 v 14:59 | Karma: 13,95

Aleš Boháč

Rok to vydržet nejde!

3.4.2020 v 16:18 | Karma: 7,22

Aleš Boháč

Rok to vydržet nejde!

3.4.2020 v 11:09 | Karma: 9,12

Aleš Boháč

Porazili jsme virus. A co dál?

16.3.2020 v 15:45 | Karma: 8,59

Aleš Boháč

Alkohol za volantem

18.2.2020 v 12:08 | Karma: 33,66