Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidé si stále ještě neváží práce

Bouře finanční krize zuří čím dál silněji. Lidé se třesou o svou židli, mají strach z budoucnosti, nezaměstnanost roste, počet volných pracovních míst klesá. Nad naší zemí se rozprostírá těžký černý mrak nejistoty a zdá se, že pršet hned tak nepřestane. Krize se prý bojí osmdesát procent našich občanů! Ale čeho se ti lidé bojí? V naší porevoluční historii prý nebylo hůře.

Ale bylo. Celostátní průměr nezaměstnanosti je 7,7 procenta, což je stejně, jako v únoru 2007, kdy žádná finanční krize nebyla. Jen pro porovnání v roce 2000 jsme se potýkali s nezaměstnaností 8,8%. Z tohoto pohledu jsme na tom uprostřed zuřící krize relativně dobře. To potvrzují i čísla ze zahraničí. V EU máme pátou nejnižší nezaměstnanost, dvakrát menší, než ve Španělsku. Jsme na tom lépe než silné ekonomiky jako Francie, Německo nebo Švédsko.

Ale nechme čísla čísly. Šokující je ten údaj, že plných 80 procent lidí se bojí finanční krize! To mi nejde do hlavy.  Jak se chová zaměstnanec, který se bojí o své místo? Pracuje lépe, pečlivěji, zodpovědněji. Když působí ve sféře služeb, poskytuje přirozeně službu kvalitnější. Když je ve sféře výroby, snaží se vyrábět kvalitněji. Neboť pokud nebude, možná se on první dostane na seznam propouštěných lidí ve firmě. Zdá se, že ve svém obyčejném životě se zřejmě pohybuji pouze mezi těmi 20ti procenty.

Možná mám pech, ale v supermarketech s potravinami potkávám ty samé kyselé ksichty prodavaček, jako v dobách, když se nikdo o místo nebál. V obchodech mi na pozdrav odpoví málokdy. Zeptat se na to, kde třeba najdu mouku, se někdy rovná zkoušce bobříka odvahy. Člověk si nikdy nemůže být jistý, jak hrubě ho odbudou. Nedávno jsem viděl, jak regulérně nasraná doplňovačka zeleniny masírovala slovenskou zákaznici za to, že jí vůbec nerozumí, když se ptala slovensky po různých druzích zeleniny. Hrubě se na ni obořila, co se furt tak blbě ptá. Musel jsem zákaznici poradit sám. Ještě se mi omlouvala, frustrovaná, že neumí úplně dobře česky. Kam se poděla ta magická věta kapitalismu „zákazník náš pán?“ 

Nedávno jsem si kupoval kalhoty. Línější prodavačku jsme nezažil. Informaci o tom, jakou by mi doporučila velikost, bych vypáčil dříve z vězně v Guantánamu. Bylo jí zatěžko mi dokonce poradit, jestli mi kalhoty sednou nebo ne. Z kabinky jsem si pro další kusy na vyzkoušení musel chodit sám. Ta rozhodně nevypadala, že se třásla o své místo. Inu, asi patřila do těch dvaceti procent. Šťastná to žena. A šťastná i její kolegyně, která se líně šourala ke kase, aby mi řekla, že je pokladna zavřená, ať jdu do dětského oddělení, kde jsem nenašel zase nikoho. Pak se přiloudala další dylina, která zase neuměla vyplnit formulář pro švadlenu na zkrácené kalhot. A manažer obchodu nikde. Prodejna zalitá štěstím, imunní proti finanční krizi a hrozbě propouštění.

Ale nejde jen o obchody. Co třeba restaurace? O milého číšníka nebo číšníci člověk zavadí jen málokdy. Když mě někdo obsluhuje v restauraci, tak nepotřebuji mít pocit viny, že mu způsobuji křečové žíly, že se kvůli mně musel zvednou ze židle a donést mi jídelní lístek. Pak se jeho ksicht při placení protáhne ještě do větší nakvašenosti, když mu dávám dýžko jen na zaokrouhlení do desetikoruny… ale co čekal za svůj mizerný servis? A čeká, že se k němu znovu vrátím? Já platím za přátelský přístup a úsměv, ne za nakyslou okurku s tikem pod okem pokaždé, když mám další objednávku a on se musí doplazit.

Všechny ty statistiky, jestli se někdo bojí či nebojí krize, jsou k ničemu. Moderní člověk je tvor bojácný a část lidí by přiznala, že se bojí krize i v období největší konjunktury. Proto podobné průzkumy akorát straší lidi. Ale bylo by zajímavé udělat průzkum mezi zaměstnanci, kolik z nich si ráno při příchodu do práce zapíná dříve soukromý email než pracovní. Kolik jich denně stráví minimálně půlhodinu chatováním na skypu nebo icq. Kolik z nich jich používá služební telefon k vyřizování soukromých záležitostí a v pracovní době. Kolik z nich bere pátek jako malou sobotu, kdy se člověk předřít nemusí a odchází se dříve. Kolik z nich fixluje příchody a odchody. Kolik z nich si pořád na něco v práci bezdůvodně ztěžuje. Kolik z nich skutečně dělá „alespoň“ na osmdesát procent. Kolik z nich se na konci směny zamyslí nad tím, jakou hodnotu svému zaměstnavateli ten den přinesli?

Posuzuji svět kolem sebe podle svých hodnot, ne podle statistik postavených na rychloprůzkumu mezi dvanácti stovkami respondentů. A proto se nebojím finanční krize. Protože pracuji pořád stejně, jak před krizí, tak po krizi. Pracuji pořád stejně dobře, tedy se snahou vygenerovat svému zaměstnavateli co největší zisk při vybudování co nejlepšího vztahu s dodavateli a zákazníky. Ne kvůli krizi, nebo ze strachu před ní, ale čistě z principu, když už něco dělám, tak to dělám pořádně - a buduji si tak pozici nepostradatelnosti.

Není jednoduché, něco se sebou udělat a neustále na sobě pracovat. Ale je jednoduché brblat o šéfovi, o platu, o mizerné kvalitě pracovního prostředí… A vůbec nejjednodušší je vše svádět na finanční krizi!

blogger #1195 © jan boettinger

 

Zdroje:
http://www.kurzy.cz/makroekonomika/nezamestnanost/?G=4&A=9&page=3
http://www.finance.cz/ekonomika/prace/nezamestnanost/
http://www.csas.cz/banka/menu/cs/banka/nav20080_vyvoj_nezamestnanostieu_0
http://ekonomika.idnes.cz/nezamestnanost-v-eu-v-unoru-citelne-vzrostla-na-7-9-procenta-pqc-/eko_euro.asp?c=A090401_110316_eko_euro_pin

 

Autor: Jan Boettinger | sobota 23.5.2009 10:31 | karma článku: 41,40 | přečteno: 5973x
  • Další články autora

Jan Boettinger

Big fat Greek divorce

Už je to přes deset let, co se slavila velká tlustá řecká svatba. Chlupatý jižan s charismatickým nosem se tehdy chytře vženil do bohaté rodiny platící eurem. Rodinka včele s francouzským tchánem a německou tchýní byla ale pěkně naivní, když se nechala obalamutit zfalšovaným výpisem z banky a báchorkami, jaký že je ten Řek dříč a jak moc že vydělává.

29.2.2012 v 9:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Potřebujeme novou válku pro Pandury!

Je zajímavé zjistit, že jsme za Pandury zaplatili trojnásobek, co Portugalci. Ale ještě zajímavější je zjistit, že jsme Pandury nakoupili do války v Afghánistánu, abychom se teď z médií dozvěděli, že pro tamní podmínky nejsou vůbec použitelné. Z Kosova se naopak pomalu stahujeme a další vhodnou válku zatím nemáme. Necháme tedy obrněnce za 14,4 miliard korun zrezivět na skládce?

2.3.2010 v 8:44 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2522x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Odboráři loutkáři

Zdá se, že se v tomto státě někdo úplně zbláznil. Nejenže nám stále hrozí stávka ve čtvrtek, ale jestli poslanci nebudou hlasovat podle představ odborářů, přijdou další a další stávky!

2.3.2010 v 7:11 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Řekněte mi jediný důvod, proč by nezaměstnaní nemohli uklízet psí e

Tak se nám rozhořel dialog mezi rozhořčeným lidem a radnicemi Prahy o tom, kdy se odklidí exkrementy psů vystupující na světlo Boží v tajícím sněhu. Velebnosti, to je hnus, stěžuje si řadový občan a slalomuje přitom mezi polorozloženými výkaly. Volá, píše, apeluje za změnu na svých domovských radnicích. Odtamtud ale přichází rezolutní ne.

27.2.2010 v 16:53 | Karma: 43,63 | Přečteno: 7838x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Příliš drahá ajznboňácká réžíjka

Naše metropole a řada dalších velkým měst Česka jen o vlásek unikla totálnímu kolapsu běžného života v pondělí ráno. Ten hrozil ne kvůli tsunami, zemětřesení, prasečí či ptačí chřipce, ale kvůli škůdci jménem odborář. Hrozba kolapsu není ale odvrácena natrvalo, odboráři vyhrožují i nadále.

27.2.2010 v 9:15 | Karma: 32,81 | Přečteno: 2279x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3238x
Jsem blogger číslo 1195. Muž po třicítce. Občan této republiky. Původem z Moravy, teď pražská naplavenina. Daňový poplatník. Zakladatel Politicky nekorektní strany.