Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do lesa s reflexní vestou nebo tam raději nelezte vůbec

Nevěřícně jsem 22.8. v televizních novinách Primy vyslechla reportáž o nadcházejících honech, kdy myslivci doporučovali obyvatelstvu, aby do lesa docházelo v reflexních vestách, pokud už tam tedy musí courat po houbách.  Prý je to tak pro lidi bezpečnější.

Doposud jsem doufala, že dle jejich předpisů se napřed musí oni před výstřelem přesvědčit, o jaké zvíře se jedná, jestli není chráněné, je v tu dobu lovné a ne pálit na cokoliv, co se hýbe. Kdyby to myslivci takto dělali,  nejenom my, lidé bychom byli v bezpečí, ale alespoň část vzácných zvířat by se dařilo ochránit před nechtěným odstřelem a nestalo by se např. to, že se myslivci po honu diví, že zastřelili třeba slípku zelenonohou. O rysech, orlech a dalších raritních zvířatech raději pomlčím, neb věřím, že velká část nich je odstřelena úmyslně (ať už to dělá kdokoliv), to samé domácí zvířata.

Jejich argumentace mi připomněla jednoho arogantního souseda, který má uštěkaného psa a místo, aby se věnoval jeho výchově, kdy pes v noci budí celou ulici nebo ho zavřel přes noc doma, napomíná lidi, aby v noci nechodili kolem a nerušili. 

Odmítám do lesa chodit vystrojená jako marťan nebo metařka a vadilo by mi i takto rušivě oblečené lidi tam potkávat. I já chodím do přírody nejen za chladivým stínem stromů, čerstvým vzduchem, tichem a uklidňujícím šuměním listí a nekonečnými variacemi zeleně, ale také pro zážitky se zvěří. Les není jen pro myslivce a byla bych moc ráda, kdyby to konečně i oni pochopili. Učili mne, že když se v lese budu chovat tiše, odměnou mi bude setkání s plachou zvěří a takto jsem si taky odjakživa počínala a nosila nenápadné oblečení, abych s lesem splynula.
 
Pro myslivce bych navrhovala, aby našili slušivé reflexní vestičky kancům, zajícům a srnkám, pokud možno s terčem na zádech a přestali se chovat, jako by byli jediní, kdo mají právo se v lese vyskytovat. Nedělám si však žádné iluze - je to však o rovnováze sil, to jsem objevila už dávno.
 
Vzhledem k tomu, že jsem měla chatu nedaleko posedu, na který myslivci chodili, vím, že neloví pouze v době honů, takže dle jejich dnešního doporučení bych patrně na zahradě a okolí měla nosit pro jistotu reflexní vestu stále. Jednou mne dokonce myslivecký hejsek se štětkou za kloboukem a podkolenkami napomínal na mém vlastním pozemku, že tam mám mít psa na vodítku. Jenže vyskakujte si na někoho s flintou, kdo je skoro o půl metru vyšší.
 
Přemýšlela jsem, jak nenápadně zvrátit rovnováhu sil na svou stranu, pokud možno bez jakýchkoliv scén a stížností a mé oko padlo na cirkulárku. Sotva lesní muž uvelebil svou zadnici na posedu, pustila jsem do ní proud a začala porcovat mohutný zával větví po vichřici. Za chvíli se muž se sakrováním řinul z posedu do svého auta, které parkoval vždy v lese na místě, kam se až dalo dojet.
Od té doby jsem měla klid, myslivci mne vždy líbezně zdravili, upozornili, ať si odchytím myšařící kočku v poli, pískli na svou Lesanu a já v tu dobu, co seděli na posedu, nesekala dříví ani trávu, nepouštěla cirkulárku, ani nenacvičovala rockové skladby na zahradě. Nemuseli jsme se urážet, ani si vyhrožovat. Nepadlo jediné slovo, přesto byl klid. Síly byly vyrovnány.
 
Kdo však vyrovná v parlamentu zájmy soukromých vlastníků, kterým myslivci mohou vlézt beztrestně na pozemek, ochrání bezpečí obyvatel a jejich psů a koček před mysliveckou lobby a bude bránit stromy před okusy přemnožené zvěře, to by mne eminentně zajímalo. Každopádně by patrně získal můj volební hlas.
 
Omlouvám se všem slušným myslivcům, ale reflexní vesty mi zdvihly madle. Byla to už ta pomyslná třešinka na pořádně hořkém dortu, kterým nás - návštěvníky lesa, houbaře, majitele pozemků v jejich okolí, ochránce přírody a milovníky psů myslivci velmi dlouho častují a, jak pravil Jan Werich ve Fimfáru, "Číše hněvu Babekanova přetekla." Za tohoto stavu věcí jsem ráda, že se můj děd, lesní inženýr ze Dvora Králové, této doby nedožil. Jestli tohle vidí, obávám se, že se v hrobě obrací tak mohutně, že zanedlouho vykopne náhrobní kámen.

Autor: Dana Bočková | sobota 22.8.2009 20:28 | karma článku: 47,17 | přečteno: 18658x
  • Další články autora

Dana Bočková

Cirkus není jen práce, je to způsob života

Janu Málkovou jsem poznala na Facebooku, kde hledala kamarádku z dětských let. Snažila jsem se jí pomoci. Zadařilo se, kamarádka byla nalezena a já Janu poprosila o rozhovor o životě u cirkusu. Její příběh mne opravdu dostal.

9.2.2017 v 11:47 | Karma: 27,99 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Co by řekl Havel

Vždy mne baví vykladači myšlenek mrtvých nebo imaginárních bytostí. Co by řekl Havel uprchlické vlně? Já se na rozdíl od nich pamatuji, co skutečně řekl.

8.1.2017 v 11:47 | Karma: 36,42 | Přečteno: 1532x | Diskuse| Politika

Dana Bočková

Kladivo na čarodějnice

Zrušení pořadu Kupředu do minulosti jako boj proti alternativním názorům ve veřejnoprávním prostoru, nebo spíš dalším krokem k omezování svobody projevu a demokracie? Opravdu potřebujeme cenzuru a mentální inkvizici?

16.12.2016 v 10:07 | Karma: 38,70 | Přečteno: 3715x | Diskuse| Politika

Dana Bočková

Tabu jako test přizpůsobivosti obyvatel

O tabuizovaných tématech jako společenských testech přizpůsobivosti jedinců ve společnosti, Zlatém slavíku i Antichartě.

27.11.2016 v 18:25 | Karma: 32,39 | Přečteno: 1063x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Vize ministryně Marksové v praxi

Se zájmem jsem nahlédla do dnešního článku, kde si ministryně Marksová stěžuje, že tu máme chudé, kterým neumíme pomoci a argumentovala zahraničními příklady, kdy učitelé si pro žáky, kteří nevstávají na vyučování, chodí až domů.

15.11.2016 v 22:25 | Karma: 41,27 | Přečteno: 2008x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....