Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Základní instinkt Jany Bobošíkové: Vláda ekonomických analfabetů

Každý ekonom zná cenu dobré investice. A moc dobře ví, že je-li třeba škudlit, tak v současné spotřebě a nikoliv právě v investicích, které v budoucnu přinesou jednoznačný profit. Bohužel, je to právě ekonomie, ze které by naše vláda propadla i na střední škole. Populace stárne a v budoucnu jí hrozí důchodová past. Nikdo z politiků zatím nedokázal kvalifikovaně odpovědět na otázku, kde stát bude brát finance na důchodové zabezpečení, když ubývá lidí, kteří budou na starobní důchodce vydělávat. 

Omlazení populace imigrací je možná cesta, ale jen za určitých podmínek. Není totiž důležitý pouze počet mladých lidí, ale i jejich kvalita. Lidé nevzdělaní, závislí na alkoholu či drogách, bez kondice a bez víry v budoucnost se stávají jen dalšími příjemci sociálních dávek a zmíněnou past tak prohlubují. Kvalitní potomstvo by tedy z tohoto úhlu pohledu mělo být prioritou každého státu. A investice s tím spojené nedotknutelnými výdaji státního rozpočtu. U nás je to jinak. Po tzv. sametové revoluci postupně zmizelo i to málo, co poskytoval totalitní stát - třeba kvalitní péči o novorozence i po odchodu z porodnice, kontrola a přesný přehled o termínech očkování, návštěvy zubařů ve školách. Dnes je to na rodičích.

Odhlédneme - li od ne zrovna záviděníhodné finanční situace většiny mladých rodin s dětmi, je tu ještě fenomén možné nezodpovědnosti rodičů - žádné dítě si přitom svět nevybralo a nemůže za to, že si máma s tátou raději kupují cigarety než by mu zaplatili třeba rovnátka. Nemůže za to, že se rodiče raději pohodlně usadí u televize, namísto výletu do přírody či na úkor sportovních aktivit.

Má-li dítko kliku, narazí ve svém okolí na lidi, kteří se mu věnují v nějakém zájmovém kroužku či sportovním oddílu. Ale i tuto možnost mu naše ministerstvo, které si, nevím proč, říká ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, hodlá sebrat. Připravuje plán, podle kterého by do budoucna ze státního rozpočtu měly být financovány jen olympijské sporty. Takže buď budeš olympionik, nebo si trhni. Když nemáš na špičkové výkony, tak jdi do hospody na pivo nebo do křoví na „trávu". Takových možností máš přece na každém rohu víc než dost a nás nic nestojí.

Jenomže to je právě hluboký omyl. Šetření na nepravém místě má v budoucnu vždycky za následek násobení výdajů. Nezdravý životní styl, špatný zdravotní stav a následný neúspěch na trhu práce klade ve finále na státní rozpočet mnohem větší nároky - zdravotní a sociální péče tvoří jak známo většinu jeho výdajů. A do jeho sítě se při nezájmu státu o zdraví a kondici mladé generace dostávají lidé, kteří na něj naopak mohli vydělávat. A vysávají z něj prostředky, které pak chybí tam, kde jsou jedinou nadějí - třeba v případě rodin s těžce nemocnými dětmi, kterým ODS nechtěla přiznat rodičovský příspěvek až do patnácti let věku dítěte. Jenom díky poslankyni Aleně Páralové a rebelům kolem Vlastimila Tlustého o tyto dávky nepřijdou. Vedení ODS to těžce nese a chce rebely trestat.

Asi mělo s těžce nemocnými jiný plán - možná měli skončit v péči Chittussiho nebo jiné podobně „kvalitní" léčebny dlouhodobě nemocných, která už by se postarala o to, aby nezatěžovali veřejné finance moc dlouho. Podle nedávno zveřejněného průzkumu se podíl mladých lidí, kteří chtějí žít v jiné zemi, než v té své zvýšil z šestnácti na dvacet procent. Za komunistů se tomu říkalo „hlasování nohama", které dávalo a jak vidno dodnes dává nechvalné vysvědčení našim bývalým i současným vládcům.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Bobošíková | čtvrtek 28.8.2008 13:13 | karma článku: 23,58 | přečteno: 1859x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Česká hospoda má stejná práva jako pražská kavárna

K dnešnímu Dni boje za svobodu a demokracii se váží dva klíčové body. Prvním jsou základní pravidla svobody a demokracie. Druhým bodem je rozdíl mezi skutečnými demokraty a současnými elitáři.

17.11.2016 v 14:57 | Karma: 42,50 | Přečteno: 2678x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Proč vláda podlézá landsmanšaftu?

Ke smíření s Německem na vládní úrovni došlo v roce 1997 společnou deklarací. Gesta vlády směrem k landsmanšaftu jsou nadbytečná a pro budoucnost nebezpečná. Zpochybňují poválečné dohody a rozmělňují fakta o zločinech nacismu.

15.5.2016 v 20:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3804x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Osvětim byla důsledkem, na zdroj nesmíme zapomínat

Připomínkou osvobození Osvětimi vypuknou zítra oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Je alarmující, znepokojující a tragické, že se stávají politickým kolbištěm, na kterém někteří politici a veřejní činitelé přepisují historická fakta a licitují s přítomností představitelů vítězných mocností na vzpomínkových aktech. Je to nejen nedůstojné, je to neuctivé a ponižující vůči těm, kteří se neváhali ve druhé světové válce postavit Hitlerovi a jeho fašistickým spojencům.

25.1.2015 v 18:08 | Karma: 24,82 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Vize nebo jistota?

„Do padlých se nekope, padlým se pomáhá.“ A to vám řekne senátor svolený za ODS skoro měsíc před volbami. V reakci na to, že otec zakladatel Václav Klaus nedoporučil voličům, aby současnou ODS volili. Už měsíc před volbami se ODS považuje za padlou. Co se pak na ní má otci zakladateli a voličům líbit?

6.10.2013 v 13:00 | Karma: 17,34 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Braňme českou státnost před pařáty Bruselu!

Choutky Bruselu diktovat Praze, jak má vypadat vláda ČR, zde nejsou poprvé. Šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu europoslanec Posselt v roce 2009 veřejně litoval odchodu ministrů Vondry a Schwarzenberga. Ohradila jsem se, že ČR není protektorátem Čechy a Morava, Posselt reagoval výkřiky communist, communist...

16.7.2013 v 23:04 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik