Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Základní instinkt Jany Bobošíkové: Tlama pekelná

Kdo u nás něco znamená, zná Kočku. S výrazem nepřipouštějícím pochybnosti nám to oznámil předseda naší nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek v Otázkách Václava Moravce na ČT 1. Z toho tedy jednoznačně vyplývá, že kdo Kočku nezná, nic neznamená. Aby tedy náš Jiřík něco znamenal, musel logicky Kočkovy pozvat na křest své knihy. Nějak mi uniklo, co že to vlastně křtil - v nastalém zmatku to nikoho nezajímalo a už asi zajímat nebude. Když jeden páně předsedův kámoš hoteliér Ďuričko v pozdních večerních hodinách zastřelil právě syna druhého páně předsedova kámoše podnikatele Kočky, kniha to měla spočítané. Už po ní ani pes neštěkne. A pan předseda si může gratulovat – dokázal jednu provždy, že on opravdu něco znamená.

Tak efektní akci jsme v našem politickém polosvětě ještě neviděli. Kolem našich politiků se přitom střílí jak na střelnici. Před lety to odnesl švagr současného ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) podnikatel Lubomír Kašák, dále nastrčený sponzor ČSSD Ivan Lhotský (ten útok přežil), po smrti je i lobbista Tomáš Kejla. (Pravda, ten zastřelen nebyl - nejdřív se ho někdo neúspěšně pokoušel zlikvidovat na silnici. Teprve později „náhle zemřel kvůli požití léků ve spojení s alkoholem“.) Až dosud byla nejslavnější obětí střelby samozřejmě ústřední postava podsvětí František Mrázek. Při vyšetřování jeho vraždy začaly vyplouvat na povrch politické kontakty bez ohledu na dres. Jako bychom slyšeli Paroubka – kdo něco znamenal, znal Mrázka. Nic moc se ale zase zatím nevyšetřilo. Do úřadu ministra vnitra totiž nastoupil za ODS Ivan Langer. A ve speciálních policejních útvarech nastala obdoba Trockého permanentní revoluce – zmatené reorganizace se postaraly o řadu odchodů vysoce kvalifikovaných policistů. Ostatně Ivan Langer také nechtěl zůstat pozadu v soutěži, kdo znamená víc v kontaktu s kriminogenní zónou – už v roce 1999 si to namířil až na Kilimandžáro s Vratislavem Kutalem, odsouzeným na deset let za přípravu vraždy. Bůhví, koho měl Paroubek na Řípu. Možná to časem vyplave. Přece nemůže při zdolávání vrcholů na cestě k moci zůstat za Langerem pozadu. Samotní politici zatím dostávají jen obálky s náboji, ale co není, může být. Sami vědí, kde je bota tlačí.

Při prezidentské volbě jsem ve svém projevu varovala, že jsme na hranici. A že stačí už jen krok a zřítíme se do propasti mafiánského režimu, kde nevládne demokratická volba, svoboda, tolerance ani úcta. V režimu, kde není místo pro normálního člověka. V systému, který bude pod taktovkou zlovůle silných pošlapávat práva těch nejslabších. Mýlila jsem se. Od propasti nás žádný krok nedělí. My už v ní jsme a řítíme se volným pádem. A zespoda se na náš šklebí zubatá pekelná tlama plná násilí, bezohlednosti, kolapsu demokratických institucí a následného rozvalu veškerých civilizačních hodnot. Zuby má přibroušené nastávající ekonomickou krizí a na jazyku lehce splnitelný příslib chudoby.

Možná tam někde na cestě mezi námi a tou bezednou tlamou čeká záchranná síť. Ale kdo by ji tam napnul? Vždyť nám přece jeden z našich čelních politiků vysvětlil, že každý, kdo něco znamená, se paktuje s podsvětím, tak proč by nás před ním měl chránit? Vím, že povinností každého politika je nabádat voliče, aby šli k volbám a svým hlasem přispěli ke změně k lepšímu. Ale kde je to lepší? Kde jsou ti, kteří v Paroubkově logice „nic neznamenají“?

Jsem čím dál tím více přesvědčená, že náš volební systém takové osobnosti vygenerovat prostě nemůže. Nevím, byl-li to záměr jeho tvůrců nebo jen nevinný omyl, ale důsledky jsou fatální. Upatlaná matematika téměř nejpoměrnějšího z poměrných volebních systémů vždycky umožní dobře organizovaným politicko-kriminálním skupinám zůstat u moci. Ony se totiž v tom systému stávají neviditelnými – jejich prodloužené pracky v podobě téměř anonymních kandidátů na kandidátkách velkých politických stran (a často nejen těch) obsadí klíčová místa v zákonodárných sborech i státní správě – nikdo je nezná, ale byli řádně zvoleni, tak voliči držte zobák.

Máme demokracii. Ne nemáme. Je to jen obal, který zakrývá obsah velmi nevábný. Dojde-li tedy vlivem ekonomických i politických turbulencí k totální destrukci našich současných politických oligarchií, plakat pro ně nemusíme. Všechno už jsme prohráli. Teď můžeme jenom vyhrát. Sociální demokraté chtějí urychlit hlasování o nedůvěře vládě hned po krajských volbách a po prvním kole voleb senátních. A předseda jejich poslaneckého klubu Michal Hašek naznačil, že oni vládnout nutně nemusejí (je jim jasné, že v této chvíli není moc o co stát) a že by možná skousli úřednickou vládu. Dobrý začátek, pokud nebude opět složena z lidí, kteří „něco znamenají“. Jenomže, aby to celé mělo smysl, měly by být potom předčasné parlamentní volby především referendem o zásadně odlišném volebním systému. Takovém, ve kterém se kandidát musí postavit před lidi a chovat se jako osobnost, která je ochotná nést do budoucna veškerou odpovědnost za své činy. A ne jako spící agent na kandidátce strany, kterou najaté agentury prodávají jako šampón, pěnu do koupele či přípravek na mravence.

Autor: Jana Bobošíková | pondělí 13.10.2008 12:19 | karma článku: 22,93 | přečteno: 1668x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Česká hospoda má stejná práva jako pražská kavárna

K dnešnímu Dni boje za svobodu a demokracii se váží dva klíčové body. Prvním jsou základní pravidla svobody a demokracie. Druhým bodem je rozdíl mezi skutečnými demokraty a současnými elitáři.

17.11.2016 v 14:57 | Karma: 42,50 | Přečteno: 2678x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Proč vláda podlézá landsmanšaftu?

Ke smíření s Německem na vládní úrovni došlo v roce 1997 společnou deklarací. Gesta vlády směrem k landsmanšaftu jsou nadbytečná a pro budoucnost nebezpečná. Zpochybňují poválečné dohody a rozmělňují fakta o zločinech nacismu.

15.5.2016 v 20:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3804x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Osvětim byla důsledkem, na zdroj nesmíme zapomínat

Připomínkou osvobození Osvětimi vypuknou zítra oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Je alarmující, znepokojující a tragické, že se stávají politickým kolbištěm, na kterém někteří politici a veřejní činitelé přepisují historická fakta a licitují s přítomností představitelů vítězných mocností na vzpomínkových aktech. Je to nejen nedůstojné, je to neuctivé a ponižující vůči těm, kteří se neváhali ve druhé světové válce postavit Hitlerovi a jeho fašistickým spojencům.

25.1.2015 v 18:08 | Karma: 24,82 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Vize nebo jistota?

„Do padlých se nekope, padlým se pomáhá.“ A to vám řekne senátor svolený za ODS skoro měsíc před volbami. V reakci na to, že otec zakladatel Václav Klaus nedoporučil voličům, aby současnou ODS volili. Už měsíc před volbami se ODS považuje za padlou. Co se pak na ní má otci zakladateli a voličům líbit?

6.10.2013 v 13:00 | Karma: 17,34 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Braňme českou státnost před pařáty Bruselu!

Choutky Bruselu diktovat Praze, jak má vypadat vláda ČR, zde nejsou poprvé. Šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu europoslanec Posselt v roce 2009 veřejně litoval odchodu ministrů Vondry a Schwarzenberga. Ohradila jsem se, že ČR není protektorátem Čechy a Morava, Posselt reagoval výkřiky communist, communist...

16.7.2013 v 23:04 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik