Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Základní instinkt Jany Bobošíkové: Beránek boží versus zlaté tele

Černá a bílá. Někdy mám pocit, že žádné jiné barvy nejsme schopni vnímat. Celonárodní barvoslepost nás potom zavádí do slepých uliček, ze kterých nebývá úniku. Tak například, přiznáte-li, že nedůvěřujete Romům ze sousedství, protože vyhrožovali Vaší dceři a chtěli po ní peníze, jste rasisti.  Nikoho nenapadne položit si otázku, co je to vlastně rasismus a zda-li  je možné touto nálepkou označit negativní zkušenost a obavy z ní vyplývající.  Ne jinak je tomu v současných debatách o církevním majetku.

      Kdo je proti vydání třetiny nemovitého majetku a 270ti miliardám korun pro církve v příštích šedesáti letech, je odpůrce spravedlnosti, komunista či antikrist. Nikdo se ale neptá, proč je vyrovnání státu s církvemi (kdy objemem nároků vévodí katolická církev - 83%) tak velký společenský a politický problém už od počátku devadesátých let. Od té doby se přece táhnou nekonečné diskuse o oceňování majetku, oprávněnosti nároků, historických majetkoprávních souvislostech a dalších sporných bodech. Ale pravá příčina vzedmutých emocí je někde úplně jinde. Je právě v negativní zkušenosti s církví a obavách z ní vyplývajících.

   V dobách komunistické diktatury byla katolická církev a její představitelé vystaveni brutálnímu nátlaku, který směřoval od násilných útoků na zdraví, životy i majetky až po masivní infiltraci - získání sítě informátorů a spolupracovníků totalitní moci. Přesto si řada duchovních dokázala udržet nejen morální kredit, ale i důvěru okolní společnosti, včetně té ateistické. V roce 1989 a v letech následných tu byla historická šance proměnit tento kredit na reálné, zcela oficiální a velmi účinné působení na proces obnovy společnosti, zdecimované nejen ekonomicky, ale především hodnotově, morálně a duchovně.  Veškeré naděje však katolická církev velmi rychle zklamala.

   Poté, co ztratila respektovaného kardinála Tomáška a nahradila ho jeho nástupcem Vlkem, se stala v očích veřejnosti zlatokopeckým spolkem. S vyceněnými zuby se zařadila do fronty vlčáků, kteří se začali předhánět, kdo dřív a jaký kus si urve z těla rodící se demokracie.  Zošklivila se tím i svým vlastním lidem. Už počátkem devadesátých let známý páter Alois Kánský (jako duchovní vyprovázel na poslední cestě národního umělce a nositele Nobelovy ceny Jaroslava Seiferta) pocítil potřebu se veřejně omluvit nejen za to, že ho ke spolupráci získala StB, ale i za chování své církve, která svou roli pastýře obětovala zlatému teleti. A to v té době ještě asi nevěděl, že budou církevní řády z navrácených majetků vystěhovávat staré a nemocné lidi (Domov důchodců u sv. Tomáše v Praze) či ničit vzácné muzejní expozice (Technické muzeum v Brně).  Nebo že katolíci budou vybírat vstupné v Chrámu svatého Víta.  Stejně tak nemohl vědět, že se proti zájmům svých farníků jeho církev spojí se zahraniční mocí - konkrétně s rakouskými a německými sdruženími, která hájí zájmy odsunutých vlastníků rozsáhlých majetků nejen v severních či západních Čechách, ale i na jižní Moravě a dalších místech České republiky. 

   Domnívám se, že odpůrci církevních restitucí navržených vládou pod kuratelou církevních „pastýřů", toto všechno vědí. Proto jim těžko lze vytýkat, že se brání věnovat stovky miliard z našich daní instituci s tak podezřelým chováním. Nejsou to antikristi. Jen mají oprávněné pochybnosti, zda-li je moudré posilovat majetek a moc zájmové skupiny, která neváhá cílevědomě pracovat proti zájmům věřících i nevěřících v naší společnosti. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Bobošíková | úterý 13.5.2008 9:45 | karma článku: 22,12 | přečteno: 1710x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Česká hospoda má stejná práva jako pražská kavárna

K dnešnímu Dni boje za svobodu a demokracii se váží dva klíčové body. Prvním jsou základní pravidla svobody a demokracie. Druhým bodem je rozdíl mezi skutečnými demokraty a současnými elitáři.

17.11.2016 v 14:57 | Karma: 42,50 | Přečteno: 2678x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Proč vláda podlézá landsmanšaftu?

Ke smíření s Německem na vládní úrovni došlo v roce 1997 společnou deklarací. Gesta vlády směrem k landsmanšaftu jsou nadbytečná a pro budoucnost nebezpečná. Zpochybňují poválečné dohody a rozmělňují fakta o zločinech nacismu.

15.5.2016 v 20:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3804x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Osvětim byla důsledkem, na zdroj nesmíme zapomínat

Připomínkou osvobození Osvětimi vypuknou zítra oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Je alarmující, znepokojující a tragické, že se stávají politickým kolbištěm, na kterém někteří politici a veřejní činitelé přepisují historická fakta a licitují s přítomností představitelů vítězných mocností na vzpomínkových aktech. Je to nejen nedůstojné, je to neuctivé a ponižující vůči těm, kteří se neváhali ve druhé světové válce postavit Hitlerovi a jeho fašistickým spojencům.

25.1.2015 v 18:08 | Karma: 24,82 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Vize nebo jistota?

„Do padlých se nekope, padlým se pomáhá.“ A to vám řekne senátor svolený za ODS skoro měsíc před volbami. V reakci na to, že otec zakladatel Václav Klaus nedoporučil voličům, aby současnou ODS volili. Už měsíc před volbami se ODS považuje za padlou. Co se pak na ní má otci zakladateli a voličům líbit?

6.10.2013 v 13:00 | Karma: 17,34 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Braňme českou státnost před pařáty Bruselu!

Choutky Bruselu diktovat Praze, jak má vypadat vláda ČR, zde nejsou poprvé. Šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu europoslanec Posselt v roce 2009 veřejně litoval odchodu ministrů Vondry a Schwarzenberga. Ohradila jsem se, že ČR není protektorátem Čechy a Morava, Posselt reagoval výkřiky communist, communist...

16.7.2013 v 23:04 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik