Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Radar Czech made

Postavme radar sami! A za své. Vyřešíme tak problém suverenity vlastního území i závazky vůči spojencům. A v neposlední řadě se nebudeme muset stydět za servilní popěvky ministryně obrany a platit radara Klvaňu. Poučme se z historie. Zejména zahraniční média nyní skloňují dvě historické události: Varšavské povstání z roku 1944 a výročí prvního použití jaderné pumy v Hirošimě z roku 1945. Při vzpomínce na tisíce mrtvých mě napadá jedna věc, která je pro obě události podobná, a zároveň velmi aktuální. Při diskuzích nad umístěním amerického radaru na českém území se nejčastěji mluví o tom, že dojde k narušení české svébytnosti. Že se jen vymění sovětská armáda za americkou, že Američané zneužívají svého mocenského postavení ve světě, že dojde k ozáření obyvatel a tak dále, a tak dále...

Každá prozíravá země má své národní zájmy. Mezi ten hlavní patří vlastní sebezáchova. Hned ten druhý je ekonomická prosperita. A na tom není nic špatného, ba právě naopak. Jedině taková země je schopna prosazovat další zájmy, jako je celosvětový mír, kulturní rozvoj, solidární stát apod.
Použití jaderné zbraně v závěru druhé světové války bylo reakcí na bezbřehý, sebedestruktivní postoj japonské armády. Ukázalo se, že se Japonsko neštítí absolutně ničeho k dosažení svých cílů. To byl důvod k tomu, aby USA svrhly atomovou pumu na Hirošimu a Nagasaki a zajistily si tak svůj hlavní národní zájem. Byly toho schopny jen proto, že investovaly peníze a diplomatický um do vývoje jaderné zbraně, ve které viděly záruku své budoucí bezpečnosti. Neozbrojení či nedokonale vyzbrojení nemají šanci vyhrát, zastavit agresory a zajistit tak klid zbraní pro sebe i ostatní mírumilovné lidi či státy.
Varšavské povstání bylo pro polské židy podobné historické zklamání jako Mnichovská dohoda pro Čechy. Z tehdejších spojenců, zejména Sovětů, ale mnohdy ani ze strany vlastních polských spoluobčanů se nenašel nikdo, kdo by zbídačeným a nevyzbrojeným obyvatelům varšavského ghetta pomohl. Jejich boj byl urputný, spravedlivý a čestný, nicméně předem ztracený. Nedostalo se jim dostatečné pomoci a neměli ani nástroj, kterým by protivníka pokořili.
A zde je naše podobnost. Každý obhajuje svůj zájem o přežití, ale jen někdo k tomu má prostředky.
Mezi ty, kdo si toto uvědomují, patří i USA. Zaměřují se na oblasti, které představují aktuální nebezpečí jako je Írán, Irák nebo Severní Korea. Vedle toho však stratégové z Pentagonu nepochybně dobře vnímají nevyzpytatelnot křehké putinovy demokracie ve velmocenském Rusku, problémy vznikající na nestabilním Balkáně, v Africe apod. Zkušenost jim radí, že není dobré spoléhat pouze na své spojence. Proto přicházejí s protiraketovým deštníkem, jedním z účinných nástrojů vlastní obrany.
Česká republika stojí před otázkou, zda postavit na svém území americký radar, jako jednu z částí obranného systému USA. Debaty se však vedou pouze nad tím, zda Američanům u nás radar postavit či nepostavit, ale téměř nikdo nemluví o tom, co je bytostným zájmem ČR. Ze zmiňovaných historických událostí přitom jasně vyplývá, že jedním z hlavních zájmů naší země by měla být vlastní schopnost obrany, podpořená dobrými spojeneckými vztahy.
Proč bychom se tedy jako suverénní stát a spolehlivý partner nemohli zabývat otázkou, zda-li by radar na českém území neměl být spíše český než americký, sestavený a provozovaný českými odborníky, kteří v tomto oboru mají nemalé zkušenosti. Vždyť Češi už mnohokrát prokázali, že v oblasti pasivních sledovacích systémů patří ke světové špičce a například systém Věra, nástupce legendární Tamary, je dodnes ve službách NATO.
Synergický efekt takové investice by pomohl nejen naší armádě, vědě či příslušným technickým oborům, ale především našemu sebevědomí. Ocitli bychom se konečně v roli skutečně rovnoprávného partnera namísto poslušného sekundanta světové velmoci. S tím, že práva této velmoci na veškeré informace o tom, co se děje pod bílou kopulí by zůstala nedotčena. V rámci dobrých spojeneckých vztahů, které nám jako nepříliš silnému, ale přesto suverénnímu státu pomáhají zajistit vlastní obranyschopnost, tedy náš hlavní národní zájem.

A peníze na radar? Stačilo by stavět dálnice za ceny na trhu obvyklé, nikoli horentně předražené, nekupovat nefunkční padáky a nepronajímat vadné stíhačky….

 

Jana Bobosikova

www.bobosikova.cz



Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Bobošíková | středa 8.8.2007 17:05 | karma článku: 36,98 | přečteno: 9476x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Česká hospoda má stejná práva jako pražská kavárna

K dnešnímu Dni boje za svobodu a demokracii se váží dva klíčové body. Prvním jsou základní pravidla svobody a demokracie. Druhým bodem je rozdíl mezi skutečnými demokraty a současnými elitáři.

17.11.2016 v 14:57 | Karma: 42,50 | Přečteno: 2678x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Proč vláda podlézá landsmanšaftu?

Ke smíření s Německem na vládní úrovni došlo v roce 1997 společnou deklarací. Gesta vlády směrem k landsmanšaftu jsou nadbytečná a pro budoucnost nebezpečná. Zpochybňují poválečné dohody a rozmělňují fakta o zločinech nacismu.

15.5.2016 v 20:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3804x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Osvětim byla důsledkem, na zdroj nesmíme zapomínat

Připomínkou osvobození Osvětimi vypuknou zítra oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Je alarmující, znepokojující a tragické, že se stávají politickým kolbištěm, na kterém někteří politici a veřejní činitelé přepisují historická fakta a licitují s přítomností představitelů vítězných mocností na vzpomínkových aktech. Je to nejen nedůstojné, je to neuctivé a ponižující vůči těm, kteří se neváhali ve druhé světové válce postavit Hitlerovi a jeho fašistickým spojencům.

25.1.2015 v 18:08 | Karma: 24,82 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Vize nebo jistota?

„Do padlých se nekope, padlým se pomáhá.“ A to vám řekne senátor svolený za ODS skoro měsíc před volbami. V reakci na to, že otec zakladatel Václav Klaus nedoporučil voličům, aby současnou ODS volili. Už měsíc před volbami se ODS považuje za padlou. Co se pak na ní má otci zakladateli a voličům líbit?

6.10.2013 v 13:00 | Karma: 17,34 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Braňme českou státnost před pařáty Bruselu!

Choutky Bruselu diktovat Praze, jak má vypadat vláda ČR, zde nejsou poprvé. Šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu europoslanec Posselt v roce 2009 veřejně litoval odchodu ministrů Vondry a Schwarzenberga. Ohradila jsem se, že ČR není protektorátem Čechy a Morava, Posselt reagoval výkřiky communist, communist...

16.7.2013 v 23:04 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří

17. května 2024  7:21

Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik