Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zdanění hazardu

Abych nepsal pouze o současné migrační krizi a držel se svého řemesla, kterým je ekonomie, tak se v tomto textu budu věnovat vyššímu zdanění hazardu, se kterým nesouhlasím.

Ne, nejsem zastáncem, ani podporovatelem hazardu, jako takového. Má zkušenost končí u pokeru s kamarády o pár korun. V životě jsem nehodil korunu do automatu, ani nebyl v klasickém kasinu.

O co vlastně jde? V současnosti provozovatelé hazardu, do kterého patří výherní automaty, kasina, ale i sázkové a loterijní kanceláře, platí daň z hrubých výher ve výši dvacet procent. Tedy dvacet procent z rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami. Dále pak platí klasické daně ze zisku, tedy z rozdílu mezi příjmy a náklady, DPH bez možnosti uplatnění odpočtu. Dále pak poplatek za herní místo ve výši padesát pět korun za den. No a pokud bude chtít majitel vybrat zisk společnosti, tak ještě zaplatí daň ze zisku, jako fyzická osoba. (dividendová daň) Současný návrh ministra financí spočívá ve zvýšení daně z hrubých výher z dvaceti procent na dvacet osm procent a zvýšení poplatku z herního místa na osmdesát korun za den. Jedná se tedy o zvýšení daně z hazardu o čtyřicet procent. To bez možnosti promítnou toto zvýšení do koncové ceny. Ta je totiž limitována státem. Součástí připravované reformy je i omezení hry, výši sázky atd.. Prostě celkově snížit přístup.

Možná si říkáte: „No a co? Jedná se přeci jen o hazard, který většina lidí vnímá poměrně negativně. Provozovatelé hazardu přeci jen vydělávají na lidské naivitě a hlouposti a tak si zaslouží vyšší daně!“ I já osobně vnímám hazard jako něco negativního, ale přesto jít cestou zvyšování daní považuji za špatné. A to hned z několika důvodů:

  1. Měli by platit stejná pravidla pro všechny. I když je hazard negativním jevem, je legální a tak by k němu měl stát přistupovat stejně, jako k jiným odvětvím. To platí i pro cigarety, alkohol a benzín. Můžete si myslet, že pokud nejste hráč, či kuřák, tak se vás to vlastně netýká, ale ono se vás to týká. Jedná se o precedent, který může být jednou použit pro zvýšení daní z něčeho, co už se vás bude týkat a je rozhodně lepší to utnout v počátcích, než až když se bude bojovat o něco důležitého. Pravidla by měla být pro všechny stejná, jelikož jakmile se začnou dělat výjimky, tak u jedné to neskončí.
  2. Stát se tak vlastně snaží myslet za občany. Pokud člověk propadne hazardu, tak se dostává do nelehké životní situace a stát se mu tak v tom snaží bránit. Stát tu ale není od toho, aby lidi vodil za ručičku, či určoval, co je správné, či nikoliv, nebo dokonce bránil lidem dělat chyby. Na chvilku odbočme. Když bude rodič příliš úzkostlivě dbát na bezpečí svého dítěte, tak z něj vychová nesamostatnou osobu bez zkušeností. Stejně tak je to se státem, pokud bude lidem bránit v tom dělat chyby, či odstraňovat jejich následky, vytvoří tak masu velmi nesamostatných velmi těžko uplatnitelných osob. Stát tu není od toho, aby se o lidi staral, ale od toho, aby lidem umožnil se o sebe postarat sami. Jenom tak budou ve společnosti převládat schopní a produktivní lidé. Jakmile se odstraní důsledky chyb, tak se stane výhodným chyby dělat a nebude důvod se z nich poučit.
  3. Zvýšení daní dopadne hlavně na ty poctivé, jelikož se jedná o podstatné zvýšení daní, či odvodů, tak to nejspíše ohrozí existenci některých provozovatelům a jejich klienty převezme černý trh. Pokud si někdo myslí, že hazard, či prostituci zruší nějakým rozhodnutím, tak je blázen. Jsou to takové „nešvary“ lidstva, které nás doprovázejí od počátku a rozhodně je nám nemůže nikdo zakázat. Pokud se tak stane, tak dojde jen přesunu do ilegality, což jen povede k navýšení negativních vlivů spojených s hazardem. Stát na tom rozhodně nevydělá. Zvýšení daňové sazby vždy nepřinese větší daňový výnos, což ví každý student bakalářské ekonomie. (vyšší daně omezí výnos z podnikání, což povede k jeho poklesu. Stát sice vybere větší část, ale z menšího celku.) Výše zdanění hazardu je už tak dost vysoké, nezapomeňme, že se platí daň z hrubých výher, poplatky za herní místa a pak teprve přijdou na řadu klasické daně. Dá se tedy předpokládat, že jeho další zvýšení bude mít negativní dopad na daňový výnos. K tomu připočtěme větší náklady na řešení negativních dopadů hazardu, které jistě vzrostou spolu s růstem ilegálních heren.
  4. Vzniká možnost arbitráží se státem. Matně (už nevím konkrétní jméno) si vzpomínám, kdy v Belgii stát narychlo jednorázově zvýšil určitou daň a firma, která kvůli tomu zkrachovala, stát zažalovala a tento soud vyhrála. Dále pak v Maďarsku zase Evropský soud dal za pravdu provozovatelům, že rapidní a účelové zvýšení daně bylo chybné a teď budou muset vyplácet škody. Také pokud by některý z provozovatelů měl místo české společnosti s ručením omezeným založenou například britskou limited se sídlem v Británii, tak se na něj stahovala úmluva o ochraně zahraničních investic a dá se předpokládat, že by soudy vyhrál, jelikož se opravdu jedná o cílené znevýhodnění určitého sektoru. To pro stát bude znamenat jen další náklady.

Když už nemůžeme hazard úplně odstranit, tak je lepší mít ho na očích. Ano, tento argument by se dal použít i na legalizaci krádeží, ale je tu jistý rozdíl. U krádeží škodí jeden člověk druhému, kdežto u hazardu škodí člověk sám sobě, což je sice hloupé, ale má na to právo. Je také pravda, že člověk, který propadl hazardu, se často uchyluje k páchání trestné činnosti, ale to jev, který by měl být postihován sám o sobě. Člověk může prohrát spoustu peněz, aniž by kradl, stejně tak lidé kradou i bez hraní.

Na závěr bych ještě rád zmínil přístup, se kterým tento zákon vzniká. Je šitý horkou jehlou, aby se vše stihlo do konce roku. Vypadla tak například dopadová studie, která by prostřednictvím cost-benefit analýzy zhodnotila dopady tohoto zákona. Pokud si ministr financí myslí, že tím zalepí nějakou díru v rozpočtu, tak se velmi mýlí, pravděpodobně se díra jen zvětší, jak část provozovatelů skončí a část přejde do ilegality. Zákon také vůbec neřeší působení zahraničních společností prostřednictvím internetu. Ti jednak neplatí za herní místo, a pokud mají server v jiné zemi, tak nejsou tímto zákonem vůbec postižitelní. Pan ministr jim jen zlikviduje českou konkurenci. A korunu tomu nasazuje fakt, že již teď se připravuje nový loterijní zákon, který by měl vstoupit v platnost 1. 1. 2017. V tomtéž roce nás pak čekají volby do poslanecké sněmovny a vše může být opět jinak.

Věřte mi, že bych si přál svět bez hazardu, ale toho zle dosáhnout jen tak, že ho sami lidé odmítnou a ne prostřednictvím státních zásahů. Smyslem státu opravdu není lidi vychovávat, to ani nemůže zvládnout. Měl by nastavit férová pravidla pro všechny, která tak budou i stálá a nechat na lidech, za co utratí své peníze. Pokud někdo dá peníze do hazardu, tak je to hloupé a smutné, ale lidé mají právo dělat chyby, to je součástí svobody. Pokud takový člověk pak začne páchat trestnou činnost, tak tam má stát povinnost zasáhnout a pokud to nezvládá, tak to nevyřeší přenesením odpovědnosti na někoho jiného, v tomto případě na provozovatele hazardu. Tento text prosím neberte, jako obhajobu hazardu, ale jako kritiku levicově řízeného státu. Svoboda by nám měla být nade vše a měli bychom být na pozoru i před takto malým ukrojením.  

Autor: Michal Blahout | pondělí 16.11.2015 11:31 | karma článku: 26,89 | přečteno: 1761x
  • Další články autora

Michal Blahout

Mám strach!

Přesto, že si lidé o sobě myslí, že jsou rozumní tvorové, opak je často pravdou. Naši racionalitu velmi často nabourají emoce a chováme se pak jako úplní č.....! A to se netýká jen poslední dobou propíraného strachu.

24.1.2019 v 17:09 | Karma: 23,30 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Michal Blahout

Evropa nebo EU?

Jak se blíží rozhodování britského parlamentu ohledně brexitu, tak se v diskuzích stále častěji dostávám do přenic s zastánci i odpůrci EU a paradoxně ani jedni mě nemají moc v lásce, proto jsem se rozhodl sepsat svůj pohled na EU

13.1.2019 v 19:56 | Karma: 13,19 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Michal Blahout

Je něco shnilého ve vysokém školství

Již třetí ministr nové vlády má problémy se svojí závěrečnou prací. Bohužel se domnívám, že to nejsou nepříjemné výjimky, ale standard..

29.7.2018 v 17:38 | Karma: 31,00 | Přečteno: 2843x | Diskuse| Politika

Michal Blahout

Právo národů na sebeurčení

Současné dění ve Španělsku a Katalánsku mě přimělo zamyslet se nad sebeurčení národů.Přeci jen podobnou situaci nedávno řešily Anglie a Skotsko, Ukrajina a Donbas. Horké téma je to stále v Kosovu nebo Tibetu.

4.11.2017 v 18:58 | Karma: 19,14 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Společnost

Michal Blahout

Dehumanizace a islám

Dehumanizace, česky též znelidštění, je jev (proces), který způsobuje, že jsme schopni se dopouštět ohavností, jako jsou genocidy a holokaust.

25.6.2017 v 14:27 | Karma: 32,67 | Přečteno: 1328x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3040x
Ekonom, člen katedry ekonomie a mezinárodních vztahů, VŠFS. Oblíbené motto: Člověk by měl milovat pravdu natolik, aby ji byl kdykoliv ochoten vyměnit za pravdu vyšší.

Seznam rubrik